Що таке гідролат і як його використовувати

Кажучи про натуральну косметику, просто неможливо не згадати гідролати. Це органічні косметичні засоби 🌿, які інакше називають «квітковою водою». Попри те, що складаються вони здебільшого з одного інгредієнта, гідролати — багатофункціональні beauty-продукти, які можна використовувати по-різному. Тож сьогодні поговоримо про те, у чому полягає особливість цих засобів, як вони можуть робити нашу шкіру кращою та якими способами їх можна застосовувати.

Час читання: 3 хвилини та гілочка винограду 🍇

статья доступна на русском языке

Цікаво на тему: Весна в місті: косметика з екстрактами квітів

Гідролат — що це таке і в чому його фішка

Гідролат — що це таке і в чому його фішка

По суті, гідролат — це натуральний дистилят із квітів, рослин, а також фруктів і ягід. Під впливом пари з органічної сировини (наприклад, лаванди, шавлії, жасмину, смородини) «витягуються» всі корисні елементи, які осідають у конденсаторі у вигляді рідини. Якщо в рослині є багато олій, то дистилят виходить двофазним, що складається з водної та ефіроолійної основи. Олію з отриманої рідини «знімають», як вершки з молока, оскільки в чистому вигляді вона небезпечна для шкіри. У результаті ми отримуємо органічний засіб, в якому містяться водорозчинні корисні компоненти з легким натуральним ароматом і вмістом невеликого відсотка ефірних олій.

Шукай EVA Blog в Instagram

Гідролати за визначенням є натуральним косметичним продуктом. Залежно від того, з якої рослини його виробляли, цей засіб може зволожувати, загоювати та заспокоювати, допомагати в боротьбі з акне і пігментацією, освітлювати та, звичайно ж, тонізувати шкіру. У догляді гідролатами часто замінюють тоніки, адже їхня дія дуже схожа. Але є одна важлива відмінність — перші зазвичай монокомпонентні та повністю складаються з натуральної сировини, а до складу других додають інгредієнти різного походження та консерванти, щоб засіб міг довше зберігати свої властивості.

Гідролати - 1

Цікаво на тему: Натуральна косметика: як підібрати ту, що дійсно працює?

До речі, сьогодні гідролати використовують не тільки як самостійний засіб для обличчя, на їхній основі створюють й іншу косметикулосьйони, есенції, креми, сироватки, пілінги, а також їх додають до догляду за волоссям і тілом. Це дає змогу посилити користь активних інгредієнтів і, як результат, зробити продукти ефективнішими.

Рекомендовані засоби:

Прямо в ціль: як вибрати гідролат за типом шкіри

гідролат за типом шкіри

Отже, гідролати виготовляються практично з будь-яких квітів, трав, ягід і фруктів, а це значить, що вони можуть чинити на шкірі різну дію. Розберімось, як вибрати засіб залежно від твоїх потреб.

  • для жирної та комбінованої шкіри зверни увагу на гідролати з квітів апельсина, розмарину, меліси та м’яти;
  • від прищів і висипань рекомендуємо продукти на основі гамамелісу, календули, чайного дерева, імбиру, лопуха, пижми, сосни та сандалу;
  • для чутливої шкіри — з волошки, алое, лаванди, зеленого чаю, ромашки та звіробою;
  • від пігментних плям і слідів постакне використовуй гідролат лимона, чорниці та полуниці.

Цікаво на тему: Як доглядати за шкірою: особливості в 20+, 30+, 40+, 50+

Для зволоження шкіри допоможуть продукти на основі троянди та опунції, а для догляду за волоссям можна використовувати засоби з усьми, кропиви та петрушки. Вони сприятливо впливають і на локони, і на шкіру голови, допомагаючи позбутися лущення і лупи, зміцнити волосся і стимулювати його ріст.

як вибрати гідролат за типом шкіри

Рекомендовані засоби:

8 лайфхаків, як використовувати гідролат у своєму догляді

Якими способами можна застосовувати гідролати у своїй рутині? Насправді це не тільки натуральна альтернатива тоніка. І ти напевно здивуєшся, для чого ще його можна використовувати.

як використовувати гідролат у своєму догляді

  1. Найвідоміший варіант — для тонізації та зволоження шкіри. Тобто, використовувати гідролат замість тоніка. Його можна відразу розпорошувати на обличчя або змочувати ватний диск і протирати шкіру. Робити це потрібно після етапу очищення перед використанням сироватки, емульсії або крему.
  2. Якщо заморозити гідролат у формочках для льоду і протирати кубиком обличчя, можна не тільки зволожити, а й позбутися набряклості, додатково тонізувати шкіру і зробити її більш пружною.
  3. Як розчинник для сухих масок. Наприклад, для глиняної або альгінатної. До речі, гідролатом можна зволожувати маску, коли вона починає підсихати.
  4. Для зволоження протягом дня. Просто поклади гідролат у сумочку і розпилюй його на шкіру обличчя або тіла, коли тобі захочеться освіжитися. Для літа просто чудовий варіант.
  5. У домашніх умовах з гідролата можна зробити патчі своїми руками. «Рецепт» простий — візьми ватний диск, гарненько просочи його квітковою водичкою і приклади до шкіри повік хвилин на 10-15. Це допоможе прибрати припухлості та освіжити погляд.
  6. Гідролат із зеленого чаю або ромашки — чудовий засіб від подразнення. Ними можна заспокоїти шкіру після депіляції, пілінгу, перебування на сонці або в разі укусів комах.
  7. Як спрей для волосся. Гідролат петрушки або кропиви можна розпорошувати і на шкіру голови, і по всій довжині. Вони допоможуть зміцнити волосся і зроблять його більш гладким і слухняним.
  8. Гідролат з м’яти та шавлії може замінити ополіскувач для порожнини рота.

Цікаво на тему: ТОП 5 масок для зволоження шкіри обличчя

Як бачиш, засіб один, а варіантів його застосування — безліч. І все це з позначкою «Organic».

А ти вже користуєшся гідролатами у своєму догляді? Поділися з нами своїми враженнями в коментарях. І, як завжди, якщо стаття була для тебе пізнавальною, не забудь тапнути на сердечко. 🙃

Читай також:

15 Серпня / 2023 Догляд за обличчям

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
Як прибрати темні кола під очима
7 Серпня / 2021 Догляд за обличчям
Гелі для вмивання: must-have від EVA Blog
23 Січня / 2023 Догляд за обличчям
12 найкращих брендів корейської косметики
21 Грудня / 2023 Догляд за обличчям