Як позбутися прищів та шрамів від них в домашніх умовах

Вічна боротьба з висипаннями на шкірі – проблема, з якою за статистикою стикається приблизно 85% людей віком від 12 до 25 років. Звичайно ж, можна посилатися на гормональні перебудови організму і втішати себе тим, що скоро це все пройде. Але ось вам вже 30, гормональний фон стабільний, як ніколи, але прищі не поспішають залишати шкіру. На жаль, висипання можуть переслідувати вас у будь-якому віці, а це дратує ще більше! Що ж робити, які засоби допоможуть розпрощатися з акне та зі слідами після нього? Саме на цю тему і пропонуємо поспілкуватися.

Час читання: 3 хвилини та чашка зеленого чаю ☕

статья доступна на русском языке

Як позбутися прищів

Поставте вподобайку цій статті, якщо теж постійно боретеся з висипаннями та шукаєте ефективні методи боротьби з ними.

Причини появи прищів

Акне входить до трійки найпоширеніших шкірних захворювань. Виникає воно внаслідок закупорки пор шкірним салом та відмерлими клітинами шкіри. На весь цей бенкет швиденько збігаються бактерії, а лейкоцити намагаються в цей момент атакувати непроханих гостей. Внаслідок такого протистояння з’являються запальні процеси та акне. Крім цього, серед причин виникнення вугрової хвороби можуть бути такі:

  1. Гормональні зміни. Однією з найчастіших причин появи прищів та чорних цяток є гормон дигідротестостерон, який виробляється як у жінок, так і у чоловіків. Його концентрація підвищується під час статевого дозрівання та знижується вже після пубертального періоду. Саме в цей проміжок часу відбувається надлишкове вироблення себуму, яке і призводить до появи висипів. Крім цього існує низка ендокринних захворювань, що викликають ті ж проблеми з епідермісом, але вже в більш зрілому віці.Гормональні зміни
  2. Харчування. Всі про це говорять, і ми не можемо промовчати. Надмірне споживання солодощів (у тому числі солодких газованих напоїв), молочних продуктів, фастфуду, жирної їжі, хлібобулочних виробів підвищує ризик виникнення та загострення акне.
  3. Генетична схильність. На жаль, від цього нікуди не подітися. Зі спадковим фактором залишається тільки змиритися і навчитися працювати з наявною проблемою.Генетична схильність
  4. Стрес. Не секрет, що саме психоемоційні навантаження частіше стають причиною загострення хронічних захворювань, вони можуть спровокувати виникнення нових, а також позначитися на вашому обличчі у вигляді дрібних червоних висипань.
  5. Лікарські засоби. Прийом деяких ліків може спричинити появу акне або інших видів висипань. До них відносяться кортикостероїди, літій, протисудомні препарати, барбітурати, стероїди тощо.Лікарські засоби
  6. Захворювання шлунково-кишкового тракту. Шкіра – дзеркало нашого організму. Саме вона може гостро сигналізувати про наявність проблем із ШКТ.

Спираючись на вищевикладене, можна зробити один простий висновок – лікування акне необхідно починати з пошуку причини його виникнення.

Але якщо потрібно швидко позбутися надокучливого прищу, EVA Blog підготував кілька слушних порад.

Цікаво по темі: Дієта при лікуванні акне: скажи “Прощавай” висипанням на шкірі

Як позбутися прищів: 5 перевірених способів

Найчастіше висипання з’являються саме на обличчі: на лобі, підборідді, щоках і на носі. Для екстренного вирішення проблеми можна спробувати такі способи:

1. Саліцилова кислота. Вона відноситься до найдоступніших і дійсно працюючих засобів. Саліцилова кислота має антибактеріальну, протизапальну, а також загоювальну дію. Підходить для боротьби з вуграми та комедонами. Використовувати її слід дуже обережно, оскільки є ризик отримати опік або пересушити шкіру. Для використання підійде саліцилова кислота з концентрацією 1-2%, але не більше. Наносити засіб рекомендується точково.

Саліцилова кислота від прищів

Досить часто саліцилову кислоту використовують спільно з гліколевою, фолієвою або борною. Така комбінація дозволяє досягти ефекту пілінгу. В результаті застосування зменшуються запальні процеси, зменшується кількість висипів та активізується процес регенерації шкірного покриву.

Зверніть увагу, саліцилова кислота не підійде сухій та чутливій шкірі. Найбільш ефективно вона працює із жирним типом.

Цікаво по темі: Гліколева кислота для шкіри: що варто знати?

2. Ефірні олії. Віддавайте перевагу тим, які мають антибактеріальні та протизапальні властивості. Для цього підійдуть олія чайного дерева, кориці, троянди, лаванди та гвоздики. Знову ж таки, йдеться про точкове нанесення.

3. Бовтанка. Це перевірений засіб, про який знають абсолютно всі. Існує безліч способів її приготування, проте базові компоненти повинні бути незмінними – антибіотик та протизапальний препарат. До речі, детальніше почитати про те, що таке бовтанка і взяти собі на озброєння кілька рецептів можна в нашій статті “Бовтанка від прищів: рецепти та поради щодо застосування“.

Бовтанка від прищів

4. Маска для обличчя з медом та корицею. Одне з досліджень показало, що ці два компоненти мають антибактеріальні властивості й пригнічують активність і зростання бактерій, що викликають акне. Для приготування такої маски вам потрібно змішати 2 столові ложки меду з 1 чайною ложкою кориці. Ретельно перемішайте все до утворення однорідної маси. Добре очистіть обличчя та нанесіть маску на 10-15 хвилин. Після цього просто змийте її та витріть обличчя насухо.

Лінія магазинів EVA фейсбук

5. SOS-засоби. Для швидкого видалення підшкірних прищів на допомогу можуть прийти точкові засоби, які можна знайти на eva.ua. На що рекомендуємо звернути увагу:

  • Гель локальний проти запалень для обличчя Real Barrier Control-T Spot Gel з олією чайного дерева;
  • Гель від прищів Clarins My Clarins Clear-Out Targets Imperfections з екстрактом портулаку та таволги;
  • Активний гель для обличчя SVR Sebiaclear Cicapeel Active Gel з глюконолактоном та саліциловою кислотою;
  • Точкові патчі проти прищів Elizavecca Witch Piggy Hell-Pore Blemish Spot Patch призначені для зменшення запалень та почервоніння, а також для прискореного процесу формування прищів.
  • Точкові патчі від прищів Some By Mi Clear Spot Patch розм’якшують поверхню прищика та вбирають його вміст. Знімають почервоніння, знищують бактерії та загоюють шкіру.

SOS-засоби від прищів

Позбавляємося прищів на тілі

Маючи схильну до акне шкіру, існує велика ймовірність того, що висипання почнуть переслідувати й на інших частинах тіла:

  • на руках (найчастіше на плечах);
  • на спині;
  • на грудній клітці.

Прищі на тілі

Хто вже з цим встиг зіткнутися, той точно знає, що позбутися прищів на тілі набагато складніше, ніж на обличчі. Можна також користуватися точковими засобами, які описані вище: саліцилова кислота, ефірні олії, бовтанки. Але не варто забувати, що шкіра на тілі вимагає трохи іншого підходу. Що ми рекомендуємо.

  1. Гель для душу для проблемної шкіри. Так-так, такий існує. Правда, вибір буде не такий вже й великий, але підібрати для себе потрібний засіб точно вийде. Багато хто використовує звичайні гелі для обличчя, призначені для проблемної шкіри, але потрібно бути готовими до того, що витрати засобу будуть великі, а це не вигідно з фінансової точки зору.Гель для душу для проблемної шкіри
  2. М’який скраб для тіла. Важливо відлущувати частинки ороговілих клітин, щоб вони не забивали пори та не призвели до запальних процесів і утворення прищів. Як альтернативу можна розглянути гель-скраб або гель-пілінг для душу.
  3. Лосьйон без олій і ароматів. Будь-яка шкіра, у тому числі й проблемна, потребує зволоження та живлення. Щоб не пересушити її та не спровокувати активне вироблення шкірного сала, використовуйте аптечну дерматокометику. Вона, як правило, має у своєму складі безпечні компоненти, не викликає алергію та не закупорює пори.Лосьйон для проблемної шкіри
  4. Часто змінюйте постільну білизну. Як би ви не намагалися стежити за чистотою, бактерії все одно чекають на вас там, де ви їх не чекаєте. Те саме стосується й одягу.
  5. Гіпоалергенні засоби для прання речей. Щоб мінімально подразнювати шкіру, потрібно підібрати пральний порошок або гель, який не матиме сильних ароматів та агресивного складу.

Гіпоалергенні засоби для прання речей

Такі прості поради можуть значно допомогти у боротьбі з висипаннями на тілі.

Як позбутися слідів після прищів

Не видавлювати та не чухати – одне з головних правил лікування висипів. Але будемо відвертими, дуже низький відсоток людей дотримується його. Під час видавлення прищів, порушується цілісність епідермісу, утворюється ранка, а після неї й шрам у вигляді темної плями. Позбутися її не вийде за один день, можливо, для цього навіть знадобиться і не один тиждень. Передчасно засмучуватися не варто, тому що зробити шкіру світлішою та стимулювати процеси регенерації цілком можливо.

Сліди після прищів

В інтернеті дуже багато порад щодо того, як у домашніх умовах назавжди позбутися плям після прищів. Але хочеться відзначити, що більшість цих рекомендацій вибудовується навколо таких засобів, як харчова сода, лимонний сік, куркума і т.д. А тепер подумайте, що буде з вашою шкірою після їхнього застосування? Навряд чи це їй сподобається, особливо за умови, що для досягнення помітного результату потрібно пройти курс таких процедур.

Як позбутися слідів після прищів

Як альтернатива чудово підійдуть доглядові засоби, які містять безпечну для вашої шкіри концентрацію активних речовин.

Що можна використовувати для видалення постакне в домашніх умовах? З цим завданням впораються маски, креми, домашні пілінги та тоніки з такими компонентами:

1. Саліцилова кислота. Так-так-так, вона сама. Це універсальний засіб як для боротьби з висипаннями, так і для видалення слідів після них. Важливо! Людям з чутливою шкірою слід нанести невелику кількість засобу на шкіру, щоб уникнути надмірної сухості та подразнення.

Рекомендовані продукти:

Саліцилова кислота від шрамів після прищів

2. Ретиноїди. Ці похідні вітаміну А допомагають позбутися не тільки шрамів після акне, вони також борються з висипаннями, піклуються про молодість шкіри та освітлюють пігментні плями. Ці засоби роблять шкіру більш чутливою до сонця. Тому використовуйте ретиноїди увечері, а вранці наносьте сонцезахисний крем.

Рекомендовані продукти:

Ретиноїди від шрамів після прищів

3. Альфа-гідрокислоти (Alfa-Hidro-Acid – АНА), також їх називають фруктовими кислотами. Вони здатні прискорити процеси оновлення шкіри, тому їх часто рекомендують для лікування акне та вирівнювання кольору обличчя.

Рекомендовані продукти:

Альфа-гідрокислоти від шрамів після прищів

4. Молочна кислота. Діє вона досить делікатно, видаляючи відмерлі клітини шкірного покриву. Велика перевага таких засобів полягає в тому, що вони здатні висвітлити навіть темну рубцеву тканину і цей факт підтверджено одним із досліджень. Молочна кислота досить часто використовується для вирівнювання тону обличчя, тому її не можна не занести до нашого списку доглядальних продуктів, які ви зможете використовувати вдома.

Рекомендовані продукти:

  • сироватка для обличчя Sane з молочною та гліколевою кислотою 1.3% + екстракт алое 3%;
  • м’яка пінка для обличчя Biotrade Acne Out Cleansing Face Foam;
  • тонік для обличчя Lapush Tonic для комбінованої та жирної шкіри.

Молочна кислота від шрамів після прищів

Тепер у вас є повний посібник з секретами позбавлення від прищів і слідів від них у домашніх умовах. Однак у будь-якому випадку рекомендуємо спочатку звернутися до дерматолога, оскільки використовуючи зовнішні засоби, проблема буде просто маскуватися, але при цьому нікуди не дінеться і може повернутися в будь-який момент.

Діліться в коментарях своїми секретами догляду за проблемною шкірою, можливо, комусь вони допоможуть розпрощатися з акне.

 

Читайте також:

8 Грудня / 2022 Догляд за обличчям

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

VISUAL by EVA