Комедон: причини появи та як позбутися

Перша косметична проблема шкіри, з якою ми стикаємося в процесі дорослішання і намагаємося боротися більшу частину дорослого життя, — це комедони або чорні цятки. Прочитавши цю статтю, ви дізнаєтеся, що таке комедони та причини їх появи, якими вони бувають і як з ними впоратися в домашніх умовах.

Час читання: 5 хвилин та чашка матчі 🍵

статья доступна на русском языке

Що таке комедони

Комедонами називають забиті волосяні фолікули у шкірі. В порах накопичуються змертвілі частинки шкіри, себум (шкірне сало), бактерії, залишки макіяжу. З часом ця субстанція починає окислюватися на повітрі, і ми бачимо на шкірі ті самі чорні крапки, які є природним результатом життя нашої шкіри, але такі естетично непривабливі.

Через те, що пори є по всій площі епідермісу, вони можуть забиватися в найнесподіваніших місцях: у вусі, на спині або на губі. Найчастіше ми можемо спостерігати комедони на носі та обличчі.

Що таке комедони

Цікаво по темі: 5 міфів про акне, які заважають позбавитися проблеми

Відкриті та закриті комедони

Комедони розрізняють за їх зовнішнім виглядом. Вони можуть бути:

  • Відкритими — коли пори відкриті на поверхні шкіри. Такі утворення зазвичай називають чорними цятками.
  • Закритими — коли шкіра та надлишок себуму заважають і закупорюють волосяний фолікул. Такі утворення називають вуграми чи білими крапками.

Не варто плутати відкриті комедони із сальними нитками — незначними скупченнями себуму та клітин навколо волосяного фолікула. Це природна частина нашої шкіри, і їхнє видалення призводить до її пошкодження.

Відкриті та закриті комедони

Закриті (підшкірні) комедони найчастіше плутають із папулами (запаленими комедонами) і пустулами, які є запаленими ділянками шкіри та головною ознакою акне. Їх не можна видаляти механічно, тобто, вичавлювати. У такому разі краще звернутися до дерматолога для отримання специфічного лікування.

Цікаво по темі: Дієта при лікуванні акне: скажи «Прощавай» висипанням на шкірі

Причини появи комедонів

У різному віці причини появи комедонів на тілі та обличчі відрізняються. Під час статевого дозрівання у підлітків збільшується кількість шкірного сала, що може призвести до появи прищів. У дорослих жінок поява висипу залежить від менструального циклу. Навіть якщо вам 30, не варто розслаблятися, адже брудне міське повітря та недостатнє очищення шкіри — головні причини вікового акне та забитих пор.

Ще одна вагома причина появи комедонів — долглядальна та декоративна косметика. Її компоненти можуть накопичуватися в порах і за недостатнього очищення можуть спричинити забиття. Якщо ваша шкіра схильна до висипу, вибирайте некомедогену косметику. Її формули — на водній основі та містять компоненти, які легко видаляються.

Причини появи комедонів

Закриті комедони також можуть бути наслідком вростання волосся, яке блокує фолікул. Такі утворення можуть швидко перерости в папулу із подальшим посиленням запалення.

Цікаво по темі: Користь вітаміну А для твоєї краси

Комедони у дитини: що робити

У дитини, яка ще не стала підлітком, теж можуть бути комедони. Дуже поширене акне новонароджених — везиколопустульоз. Він проявляється у перші місяці життя малюка. Основною причиною вважають гормони мами, які передалися дитині ще до народження. Такий стан вважається нормою та не потребує лікування. Достатньо підібрати правильний догляд і чекати.

У старших дітей рідко бувають комедони через те, що вироблення шкірного сала незначне, а пори мінімального розміру. За наявності акне у дитини, яка ще не перейшла в пубертатний період, краще звернутися до фахівця.

Комедони у дитини

Як позбутися чорних точок

Незапалені чорні цятки та закриті комедони не вимагають лікування і є скоріше естетичною проблемою. Вони розташовані дуже близько до поверхні шкіри, тому ви легко впораєтеся з ними за допомогою косметичних засобів.

Серед читачів цієї статті, напевно, є шанувальники відео в Тік-тоці, на якому видаляють прищі улюбленим способом — видавлюванням за допомогою ложки Уно або пальців. Не варто повторювати те, що відбувається в ролику, оскільки це призведе до сильної травматизації шкіри та посилення запалення. Так, деякі утворення, наприклад, чорні цятки у вусі, не видалити по-іншому, але в більшості випадків механічне очищення не потрібне. Якщо вам здається, що чорна цятка на носі досягла розмірів планети, сходіть до косметолога, який професійно позбавить вас небажаного супутника життя.

Як позбутися чорних точок

Запобігаємо появі комедонів

Прищі — це проблема, яку сучасна бьюті-індустрія успішно вирішує. Найпопулярніші засоби видалення чорних точок:

Вам не потрібно скуповувати все, що пропонують бренди. Але ми радимо звернути увагу на продукти з AHA/BHA-кислотами, антимікробними, заспокійливими та протизапальними компонентами. Важливо також підібрати м’який засіб для вмивання, який  створений для вашого типу шкіри.

Запобігаємо появі комедонів

Загалом, усі рекомендації косметологів, блогерів та дерматологів можна звести до 5 основних правил:

  1. Ретельно знімайте макіяж. Ідеально підійде гідрофільна олія.
  2. Не вмивайтеся до скрипу. Це викличе ще активніше виділення себуму.
  3. Використовуйте м’які ексфоліанти замість скрабів. Тонери і тоніки з кислотами, ензимні пудри добре видаляють відмерлі клітини.
  4. Будьте дисципліновані. Навіть галаслива вечірка не повинна стати на заваді вечірньому догляду за шкірою.
  5. «Що занадто, то не здорово». Використовуйте косметику згідно з рекомендаціями виробника.

Повернемося на початок. Комедони — це забиті пори, тому основну увагу потрібно приділяти м’якому, але ретельному очищенню та зволоженню. Зволожена шкіра виділяє менше себуму, тому і пори забиватимуться менше. Поділіться  у коментарях, чи завжди достатнього уваги приділяєте догляду за обличчям? Якщо ні, то на якому з етапів найчастіше ваша система турботи дає збій? 

 

Читайте також:

15 Червня / 2022 Догляд за обличчям

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
Готуємося до зими: ТОП-10 олій для обличчя
13 Листопада / 2023 Догляд за обличчям
12 найкращих брендів корейської косметики
21 Грудня / 2023 Догляд за обличчям
VISUAL by EVA