Сивина: Факти, міфи і способи боротьби

Проблема знебарвлення волосся відома більшості з тих кому за 30, а дехто стикається з нею навіть раніше. Навряд чи знайдеться бодай одна жінка, яка радітиме, виявивши у себе сивину, тож для багатьох з нас актуальним є питання про те, чи можна позбутися сивини або хоча б уповільнити процес її утворення? У цій статті ми як раз і спробуємо відповісти на ці питання, а також розглянемо найрозповсюдженіші факти та міфи про сивину та поділимося роздумами про те, чи варто взагалі засмучуватися через появу сивого волосся.

Факти

Факт #1. Сивина є наслідком втрати меланіну.

Сивина – це початковий стан нашого волосся. Забарвлення йому якраз і надає меланін. Цей самий пігмент, доречі, відповідає за забарвлення нашої шкіри і очей. Приблизно з 30-ти років вміст меланіну в тканинах починає знижуватися, що призводить до появи сивини. Синтез меланіну, в свою чергу, блокується через накопичення у волосяних фолікулах перекису водню. За регулювання вмісту перекису водню відповідає фермент каталаза, який з віком виробляється все у меншій і меншій кількості. Таким чином маємо двох винних: перекис і старіння, уникнути якого, на жаль, поки що неможливо.

Факт #2. Головна причина ранньої сивини – спадковість.

У переважній більшості випадків причиною раннього посивіння є генетика. Відповідно якщо в одного з ваших батьків перша сивина з’явилася до 30 років, то з 50% ймовірністю ця ж проблема спіткає і вас.

Факт #3. Курці сивіють раніше.

Паління насправді може стати причиною раннього посивіння. Згідно з проведеним у 2013 році дослідженням, ризик посивіти до 30-ти у курців вищий у 2,5 рази.

Факт #4. Причиною посивіння може бути нестача вітамінів групи В.

Дійсно, причиною передчасного посивіння може бути недостатня кількість в організмі вітамінів цієї групи, зокрема вітамінів В6 та В12. Тож в деяких випадках зміна раціону або додаткове вживання вітамінів може суттєво відстрочити появу сивого волосся.

Факт #5. Поява сивини може свідчити про порушення функцій щитовидної залози.

Гормони, які продукуються щитовидною залозою, здатні впливати на роботу волосяних фолікул. Тому порушення у функціонуванні цього органу можуть стати причиною випадіння волосся і появи сивини.

Міфи

Міф #1. Сиве волосся не можна висмикувати.

На кількість сивого волосся висмикування точно не вплине. Однак ви ризикуєте пошкодити фолікулярну структуру, і є ймовірність, що на цьому місці більше взагалі нічого не виросте. Отже висмикувати сиве волосся можна, але тільки якщо вам не шкода фолікул.

Міф #2. Стрес є однією з головних причин появи сивини.

Прямого зв’язку між психо-емоційним станом і появою сивини досі не встановлено. Проте окремі дослідження свідчать про можливу залежність передчасного посивіння від тривалого стресу або сильного потрясіння. Так дослідження 2011 року показало, що тривала інстинктивна реакція «бий або біжи», яка виникає як відповідь на загрозу життю, може пошкодити ДНК і спровокувати появу сивини.

Міф #3. Сивину можна «вилікувати».

Нажаль, це неправда. На даний момент жодних ліків від небажаного знебарвлення волосся не існує. Це ж стосується й народних методів, тому розраховувати на диво, а тим паче випробовувати на собі потенційно небезпечні засоби не варто. Щоправда нещодавно вченими з Техаського Університету було встановлено зв’язок між втратою кольору і випадінням волосся та присутністю у клітинах білків SCF та KROX20. Тож можемо сподіватися на те, що й метод рішення цієї проблеми буде відкрито найближчим часом.

Способи боротьби з сивиною

Поки вчені не винайшли той самий чудодійний засіб від сивини, найдієвішим способом її маскування залишається фарбування. Поспішаємо заспокоїти тих, кого хвилює питання негативного впливу фарби на волосся. Косметична промисловість не стоїть на місці, і серед безлічі засобів можна знайти ті, які завдадуть мінімум шкоди або зовсім не вплинуть на стан вашого волосся. Для цього можна скористатися безаміачною фарбою, або ще більш щадними засобами, такими як тонуючий шампунь, тонуючий спрей, пудра. Також можна скористатися натуральними барвниками – хною, басмою або кавою. А можна просто припинити перейматися через сивину, як це роблять Демі Мур, Кейт Мідлтон, Джеймі Лі Кертіс, Хелен Міррен, Джуді Денч та Меріл Стріп. Можна навіть зробити сивину своєю фішкою, тим більше сивий колір волосся став одним з головних beauty-трендів останніх трьох років! Одним з тих, хто підтримав цей тренд виявився Жан-Поль Готье – він запустив хештег #grannyhair, який дуже швидко став вірусним.

У той час, як модниці усього світу висвітлюють і тонують волосся, аби отримати омріяний сивий блонд, можна просто залишатися собою і бути у тренді. Якщо ж вам за 50 і ви зафарбовуєте сивину просто тому, що вважаєте, що з нею оточуючі сприйматимуть вас, як бабцю, радимо вам познайомитися зі світлинами таких відомих моделей в літах, як Кармен Делл’Орефіс, Ясміна Россі, Сінді Джозеф, Дафна Селф, Нікола Гріффін та Лінда Родін.

В якості превентивних мір можна виключити паління, пройти обстеження щитовидної залози та вживати більше продуктів з високим вмістом вітамінів В6 та В12: печінку, морепродукти, бобові, горіхи, авокадо, банани, моркву, яйця та молочні продукти.

Ще один спосіб приховати сивину – підібрати «маскуючу» зачіску. Ось кілька порад з цього приводу:

  1. На короткому та гладкому прямому волоссі сивина більш помітна, ніж на пишних хвилястих локонах, тому можна спробувати завивку.
  2. Першими зазвичай сивіють скроні, тому слід уникати надто коротких зачісок, які відкривають ці ділянки.
  3. Пучки і коси з ефектом розкуйовдженості також зроблять сивину менш помітною.

І наостанок додамо до всіх наведених рекомендацій ще одну пораду, яка на нашу думку, є головною. Вікові зміни, які мають відбутися, рано чи пізно відбудуться. До цього важко підготуватися заздалегідь. Натомість важливо навчитися сприймати себе такою, якою ви є, а те що ви вважаєте вадою перетворити на свою особливість. Адже у краси немає чіткого визначення і усталених критеріїв, а тому навіть сивина може стати ознакою вашої індивідуальності.

14 Листопада / 2018 Волосся

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *