Як боротися з лупою в домашніх умовах

Ви ретельно слідкуєте за станом свого волосся, уважно вивчаєте склад засобів для догляду й регулярно користуєтесь шампунями проти лупи, але проблема нікуди не зникає. Знайома ситуація? Здавалося б, уже зроблено все задля того, аби локони мали розкішний вигляд, але лупа й не збирається нікуди йти, продовжуючи псувати настрій та викликати дискомфорт. Де шукати причину появи лупи та як з нею боротися — тема нашої сьогоднішньої статті.

Час читання: 3 хвилини та чашка кави ☕

статья доступна на русском языке

Які фактори викликають лупу

Які фактори викликають лупу

Причини появи лупи можуть бути різними: від неправильної техніки сушіння феном до проблем зі шлунково-кишковим трактом. Тож якщо вас серйозно та тривалий час турбує ця проблема й нічого не допомагає, тоді питання «Як боротися з лупою?» поставте лікареві: дерматологу або трихологу. Він зможе оцінити ваш стан у цілому: взяти до уваги аналізи крові, наявність алергії, раціон харчування. І лише після того, як буде вирішено, що зі здоров’ям у вас усе гаразд, а причина появи лупи — подразнена шкіра голови, можна буде переходити до лікування. Але перед тим ви цілком можете спробувати впоратися з цією проблемою самостійно в домашніх умовах.

EVA у Telegram

Найчастіше вона з’являється з таких причин:

1. Неправильна робота сальних залоз

Загальна назва лупи — себорея — це і є дисбаланс салоутворення, який призводить до посилення або зменшення виділення шкірного жиру та/або змін у його хімічному складі. Існує два різновиди себореї  — суха та жирна (густа та рідка).

Жирну густу себорею можна відрізнити за жорсткістю та грубістю волосся. На шкірі голови нерідко з’являються комедони, вона втрачає еластичність.

Жирна рідка себорея одразу помітна по жирному волоссю, розширених порах та запаленнях на шкірі голови.

Найчастіша причина появи сухої себореї — грибок.

Неправильна робота сальних залоз

2. Ураження грибком

При нормальній роботі імунної системи грибок, що викликає себорею, у невеликій кількості є на шкірі голови, але він поводиться стабільно. З різних причин (при неправильному харчуванні, фізичному або психічному дисбалансі) він може активуватися й своєю життєдіяльністю прискорювати процес відлущування омертвілих часточок шкіри. В нормальних умовах цей процес займає близько 30 днів, в умовах активізації грибка — 5–7 днів.

Результат — велика кількість дрібних лусочок, що вкривають шкіру голови. Іноді суху себорею можуть супроводжувати подразнення шкіри голови, почервоніння, свербіж, стоншення, ламкість та сухість волосся. У такому разі мова йде про себорейний дерматит.

Цікаво на тему: 15 найкращих засобів від лупи

3. Неправильний догляд

  • Миття волосся надто гарячою водою.
  • Тривале ходіння з рушником після миття.
  • Часте й інтенсивне використання фену та засобів для стайлінгу.
  • Неправильний підбір засобів для догляду тощо.

Неправильний догляд

4. Індивідуальні особливості організму

Причини появи лупи на голові також можуть бути пов’язані з індивідуальною реакцією на зміну сезонів, генетичною схильністю, особливостями вашої шкіри та роботи її сальних залоз.

Як позбутися лупи: домашні та магазинні засоби

Як позбутися лупи

Якщо зі здоров’ям усе гаразд, і у вас просто чутлива шкіра голови, іноді в боротьбі з лупою допомагає відмова від фену або зміна техніки сушіння. В інших випадках — гарний відпочинок, здоровий сон та правильно підібрана косметика для догляду за локонами. Про них і поговоримо.

Косметичні засоби

Більшість шампунів проти лупи містять один або кілька таких активних компонентів.

  • Селену сульфід допомагає боротися з грибком, нормалізувати процес оновлення клітин шкіри голови та салоутворення.
  • Сірка сприяє видаленню себорейних лусочок.
  • Цинк пірітіон бореться з бактеріями.
  • Кетоконазол — дієвий протигрибковий інгредієнт.
  • Саліцилова кислота сприяє відлущуванню відмерлих клітин.
  • Олія чайного дерева — антибактеріальний та протигрибковий компонент.

Косметичні засоби

Боротьбу з лупою часто доповнюють кремами, що містять кортизон (для зменшення запалення) та клотримазол чи міконазол (протигрибкові компоненти). Їх використовують у комплексі з шампунем проти лупи.

Ваші помічники:

  • Лінійка засобів проти лупи «Сульсена» на основі ефективного активного компоненту — селену сульфіду. Для досягнення найкращого результату користуйтеся засобами цієї серією в комплексі: шампунь-пілінг проти лупи, паста 2%, натуральна вітамінізована олійка.
  • Шампунь проти лупи Dercos Anti-Dandruff від Vichy. До його складу входять компоненти, що підвищують захисні функції шкіри голови, а також дисульфід селену, який пригнічує розмноження грибка, що провокує появу лупи, та відновлює баланс мікробіому шкіри.
  • Крем-шампунь проти лупи Kaaral К05 Tea Tree Oil System Sulfur Cream Shampoo. Завдяки інтенсивній формулі з кислим рН він балансує шкіру, допомагає усунути лупу всіх типів, робить волосся м’яким, легким і блискучим.

Народні рецепти

Народні рецепти

Щоб отримати ще ефективніший результат, дію магазинних засобів можна доповнити домашніми: маскою, пілінгом, масажем голови. Такий догляд є не тільки допоміжним засобом, але також допоможе запобігти появі лупи в майбутньому.

Домашня маска проти сухої лупи

  1. З лимона вичавіть сік та перемішайте з іншими компонентами.
  2. Нанесіть суміш на шкіру голови.
  3. Оберніть волосся підігрітим рушником та почекайте 1 год.
  4. Змийте теплою водою з шампунем.

Цікаво на тему: Маски для волосся в домашніх умовах

Проти жирної лупи

Суміш нанесіть на шкіру голови, оберніть рушником та залиште на пів години. Після цього ополосніть волосся ледве теплою підкисленою лимонним соком водою.

Проти жирної лупи

Масаж шкіри голови

Простий, але надзвичайно ефективний допоміжний засіб для боротьби з лупою. Ви можете його виконувати просто під час догляду, наприклад, нанесення маски. Завдяки покращенню кровопостачання така процедура сприяє покращенню загального стану шкіри голови.

Сольовий пілінг

  • 3 краплі ефірної олії (краще взяти чайне дерево)
  • 1 ст. л. дрібної солі (можна морської)
  • 1 ст. л. води
  1. Воду перемішайте з сіллю та олією.
  2. Нанесіть суміш на шкіру голови й обережно помасуйте протягом кількох хвилин.
  3. Промийте волосся шампунем проти лупи.

Сольовий пілінг

Найчастіше лупа з’являється в легкій формі, й ця проблема не потребує візиту до лікаря. І лише тоді, коли всі ваші старання марні та зміна догляду, засобів для миття, домашні маски не допомагають, слід звернутися до спеціаліста.

Нехай ваше волосся буде красивим та здоровим!

 

Читайте також:

6 Серпня / 2019 Волосся

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *