Чим корисна рисова вода для волосся і шкіри та як її зробити

В Азії про користь рису знають, напевно, все. Він є не лише основою східної кухні (якщо не культури загалом), а й дієвим beauty-засобом, яким азійські красуні підтримують ідеальність своєї шкіри та волосся століттями. Сьогодні поговоримо про рисову воду: про її властивості та користь, про те, як її приготувати та використовувати у своєму догляді.

Час читання: 3 хвилини та соковита вишня 🍒

статья доступна на русском языке

Цікаво по темі: 27 найкращих засобів професійної косметики для обличчя

Рисова вода: у чому користь для волосся і шкіри

Рисова вода: у чому користь для волосся і шкіри

Витяжка з рису — це справжня вітамінна «бомба» для твого волосся і шкіри. У ній містяться амінокислоти, вітаміни групи B, С і Е, мікро- і макроелементи, а також алантоїн і антиоксиданти. У догляді за шкірою обличчя і тіла цей «коктейль» здатний:

  • освітлити шкіру від пігментних плям;
  • звузити пори;
  • позбавити від акне;
  • зменшити подразнення чутливої шкіри та наслідки впливу ультрафіолету;
  • матувати шкіру і знизити виділення себума, що саме те для жирної та комбінованої шкіри;
  • відновити еластичність шкіри та розгладити дрібні зморшки.

Важливо: Рисова вода не має протипоказань (за винятком індивідуальної непереносності), але має підсушувальні властивості, тому для сухої шкіри в чистому вигляді не підходить. Зробити її більш зволожувальною і живильною можна, якщо додати до неї кілька крапель будь-якої олії для обличчя.

На шкірі голови та волоссі

На шкірі голови та волоссі цей beauty-засіб виконує такі завдання:

  • допомагає перемогти лупу;
  • знижує жирність шкіри голови та приводить себорегуляцію в норму;
  • стимулює ріст волосся;
  • захищає від негативного впливу навколишнього середовища;
  • зміцнює і зменшує ламкість пошкодженого волосся.

Цікаво по темі: Маски для волосся в домашніх умовах

Як приготувати рисову воду

Якщо тебе вразили властивості рисової води, і ти хочеш переконатися в її користі на собі, здаємо тобі явки, паролі рецепт, як її приготувати в домашніх умовах. Великий плюс східного настою полягає в тому, що готується він із засобів, які є на кожній кухні, а його підготовка не займе у тебе багато часу.

Як приготувати рисову воду

Для приготування рисової води тип крупи значення не має. Можеш використовувати хоч звичайний білий (круглий або довгий), хоч дикий або бурий. Не забувай також, що якість одержуваного доглядового продукту залежить і від води. Бери очищену або фільтровану (можна навіть мінеральну без газу), але проточну краще не використовувати, оскільки якість її очищення залишає бажати кращого.

1. Простий рецепт

Щоб приготувати цей еліксир краси, візьми 3 столові ложки рису, промий його і залий хвилин на 20 склянкою очищеної води. По закінченню часу злий отриманий настій у чисту ємність, і він готовий до використання. Сам рис при цьому можеш приготувати — викидати його не потрібно.

EVA в инстаграм

Порада: Рисова вода, приготована таким способом, не зберігається, тому краще робити порцію на одне застосування і пускати її в справу відразу. Якщо хочеш наготувати рисовий настій про запас, розлий його у формочки для льоду і використовуй для протирання обличчя вранці. До слова, у ранкового ритуалу з крижаним кубиком є ще один приємний бонус — він також допоможе позбутися набряків.

2. Рисовий відвар

Рисовий відвар

Це більш клопіткий варіант, але він гарний тим, що так рисова вода буде більш концентрована і щільна. Отже, візьми пів склянки промитого рису, залий 2 літрами чистої води та вари доти, доки рис не «розпуститься» у воді, і її консистенція не стане густою та однорідною. Дочекайся охолодження відвару, проціди його через сито, щоб позбутися всіх крупинок. Приготування таким чином дає змогу зберігати рисову воду протягом кількох днів у холодильнику в герметичному пакуванні. Ну, або можна розлити по формочках і відправити в морозилку.

Цікаво по темі: Як позбутися жирного блиску шкіри

3. Як ферментувати рисову воду

Як ферментувати рисову воду

Таким рецептом люблять користуватися в Азії. Беремо все ті ж 3 столові ложки промитого рису, як у першому варіанті, і заливаємо склянкою води. Але настоюємо вже не 20 хвилин, а дві доби — рис має трохи заграти. Потім зливаємо рідину, кип’ятимо її, додавши ще 2 склянки чистої води. Охолоджуємо і можна використовувати. У герметичній ємності ферментована рисова вода може зберігатися до 5-7 днів.

Як використовувати рисову воду для обличчя та волосся

Як використовувати рисову воду для обличчя та волосся

Отже, приступаємо до «введення в експлуатацію» рисової води. Якщо ми говоримо про догляд за обличчям, цим засобом можна:

  • протирати шкіру, як тоніком, змочивши ним ватний диск;
  • обполіскувати обличчя після вмивання пінкою або гелем;
  • протирати шкіру замороженим відваром;
  • робити маски для обличчя (другий рецепт без проціджування буде саме те).

Лайфхак: У маску можна додати й інші інгредієнти — ефірні олії, вітаміни в ампулах, сквалан. А можна використовувати рисову воду, наприклад, для розведення глини або інших сухих масок — так ефект від них буде ще крутішим.

В догляді за волоссям

Цікаво по темі: Топ лайфхаків із догляду за волоссям

Популярних способів застосування рисової води в догляді за волоссям два: як ополіскувач або як маска. Щоб зробити «рисову маску», приготуй відвар за другим рецептом, щоб він був густий. Дочекайся охолодження, проціди та нанеси на корені волосся і по всій довжині. Одягни свою шапочку для душу, а ще можна загорнути голову в рушник для інтенсивнішого проникнення корисних елементів. Витримай 30-40 хвилин і можна змивати. Для ополіскування волосся рисовою водою приготуй її будь-яким вподобаним тобою способом і обполосни нею волосся після миття.

А ти вже знайома з рисовою водою? Розкажи нам у коментарях про свої враження. І не забудь додати статтю в закладки, якщо тільки хочеш ввести рисову воду у свою beauty-рутину.

Читайте також:

22 Червня / 2023 Волосся

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Світлана

    Клас. Дуже цікаво

Рекомендовані статті
VISUAL by EVA