Все про азелаїновий пілінг для обличчя

Кислотні пілінги — одна з найдієвіших beauty-процедур для всіх, хто хоче насолоджуватися гладенькою шкірою та ідеально рівним тоном обличчя. І зараз для цього у нас є величезний арсенал засобів — мигдалевий, саліциловий, гліколевий, феруловий, ретиноєвий… Але сьогодні ми детально поговоримо про азелаїновий пілінг як ефективний, але водночас нетравматичний спосіб боротьби з акне, пігментацією і нерівним кольором шкіри.

Час читання: 5 хвилин і кава, що збадьорить ☕

статья доступна на русском языке

Що таке азелаїнова кислота?

Що таке азелаїнова кислота?

Отже, азелаїнова кислота — це дієвий активний інгредієнт, який вже давно застосовується в косметичних засобах. Насамперед для боротьби з акне, лущенням і пігментацією. Вона має рослинне походження — в лабораторних умовах її добувають із зерен і злаків, завдяки чому її можна віднести до веганських компонентів.

Цікаво на тему: Кислотний догляд: у чому особливості?

Азелаїнова кислота ефективна, але водночас її дія м’якша, ніж у багатьох інших активів. Це зумовлено тим, що наша шкіра виділяє речовини, за хімічним складом наближені до молекул азелаїну. Тому під час застосування цього інгредієнта шкіра не зазнає сильного стресу, як під час контакту з більш агресивними кислотами.

Шукай EVA Blog в Instagram

Крім цього, вона вирізняється «дружністю» і сумісна з багатьма іншими активами, включно з АНА- і ВНА-кислотами. Завдяки цій властивості азелаїнову кислоту можна зустріти в складах найрізноманітніших засобів для обличчя: пінках, тоніках, кремах, сироватках і, звісно ж, пілінгах.

Азелаїнова кислота

Рекомендовані засоби:

Як працює азелаїнова кислота

Як працює азелаїнова кислота

Цей косметичний компонент володіє себорегулювальними, антибактеріальними, відлущувальними, антиоксидантними та регенерувальними властивостями, сприяє оновленню клітин і, як наслідок, вирівнюванню тону обличчя. Досить багатий послужний список, згодна? Давай детальніше розберемося, для чого її застосовують:

  1. Боротьба з акне. Володіючи яскраво вираженими антибактеріальними властивостями, азелаїнова кислота ефективна в разі висипань. Вона впливає на бактерії, що викликають акне, у такий спосіб борючись із причиною, а не наслідком. Також кислота допомагає позбутися чорних цяток і налагоджує вироблення себума.
  2. Зменшення запалень. Оскільки цей інгредієнт бореться з «провокаторами» висипань, вона запобігає появі нових, заспокоює шкіру і знижує почервоніння.
  3. Поліпшення стану шкіри при розацеа. За допомогою азелаїнової кислоти можна купірувати прояв розацеа на обличчі, зменшити запальний процес, позбутися закупорених пор. На відміну від багатьох ефективних за цієї проблеми активних інгредієнтів, ця кислота діє м’якше.
  4. Делікатна ексфоліація. Чинить м’який відлущувальний ефект, проникає в пори та сприяє глибокому очищенню, видаляє відмерлі клітини, роблячи шкіру гладенькою і рівною.
  5. Освітлення і вирівнювання тону обличчя. Крім того, що азелаїнова кислота сприяє оновленню клітин шкіри, вона також впливає на вироблення меланіну, борючись не тільки з уже наявною пігментацією, а й запобігаючи її появі.

Цікаво на тему: Що таке нікотинова кислота і як її використовувати в догляді

Як бачиш, азелаїнова кислота — засіб багатофункціональний. Виходячи з її дії, цей компонент ідеально підходить для жирної, комбінованої та проблемної шкіри, а, завдяки освітлювальному ефекту, також ефективний в anti-age догляді.

Азелаїновий пілінг: як, кому і для чого?

Азелаїновий пілінг: як, кому і для чого?

Якщо пінки, тоніки та сироватки з азелаїновою кислотою більше підходять для підтримки стану шкіри, то пілінг можна назвати «важкою косметичною артилерією». Курс азелаїнового пілінгу здатний досить швидко та ефективно вирівняти колір обличчя, прибрати висипання і запалення, а також позбутися небажаної пігментації, аж до веснянок і слідів постакне. Тому якщо хочеш досягти ідеальної шкіри в коротші терміни, роби ставку саме на нього.

Як і багато beauty-процедур, азелаїновий пілінг можна проводити як у косметологічному салоні, так і вдома. Якщо ти вибрала перший варіант, головне — це вибрати хорошого дипломованого фахівця, який точно знає, що робить. До цього питання варто підійти відповідально, оскільки від нього залежить здоров’я твоєї шкіри. Обов’язково вивчи відгуки про косметолога в мережі (а в ідеалі — поспілкуйся з його клієнтами, можливо, вони є серед твоїх подруг) і для початку просто сходи до нього на консультацію.

Цікаво на тему: Що треба знати про ретинол?

Якщо ти хочеш зробити курс азелаїнового пілінгу просто у себе вдома, нижче ти знайдеш кілька рекомендацій, які допоможуть тобі на шляху до бездоганно гладкої шкіри.

Як зробити азелаїновий пілінг у домашніх умовах

Як зробити азелаїновий пілінг у домашніх умовах

Головна відмінність професійних косметичних засобів з азелаїновою кислотою від побутових полягає в концентрації: у першому випадку вона може доходити до 30%, у другому — зазвичай не перевищує 10%. Це робить домашню процедуру більш безпечною, контрольованою і щадною.

В ідеальних умовах знайомство з активними компонентами краще починати з консультації у дерматолога або косметолога. Спеціаліст допоможе в діагностиці стану шкіри, виявить можливі алергічні реакції, а також дасть рекомендації щодо вибору концентрації азелаїнової кислоти в пілінгу саме для тебе.

Цікаво на тему: Домашній догляд за чутливою та схильною до алергії шкірою

Коли баночка з чарівним засобом у тебе в руках, варто перевірити, чи немає в тебе індивідуальної непереносності. Тому за 24 години перед застосуванням азелаїнової кислоти на шкірі обличчя варто зробити патч-тест на внутрішньому згині ліктя. Допускається легке пощипування і незначне почервоніння шкірного покриву — це звичайне явище під час використання кислот. Якщо відчувається сильне печіння або інші негативні відчуття, засіб потрібно негайно змити та в жодному разі не наносити на обличчя. Якщо знайомство з пілінгом пройшло успішно, можна приступати до домашньої beauty-процедури.

  1. Почни з якісного очищення обличчя — використовуй пінку, гель або комбо з гідрофільної олії та пінки. Не вибирай продукти зі скрабуючими частинками, щоб не травмувати шкіру перед нанесенням кислот.
  2. Уважно вивчи інструкцію на пакуванні та дотримуйся її. Виробник дасть тобі всі ввідні для того, щоб твоя процедура пройшла максимально безпечно та ефективно. Якщо зазначено, що пілінг потрібно тримати 5 хвилин на шкірі, не варто тримати 10.
  3. Нанеси продукт на шкіру обличчя, уникаючи зони навколо очей і губ — там, де шкіра найтонша і найчутливіша.
  4. Витримай пілінг за інструкцією, а потім змий його теплою водою.
  5. Після процедури обов’язково скористайся зволожувальним або живильним кремом. Якщо збираєшся на вулицю, не забувай про засоби з SPF (від 30 і вище). Після агресивних процедур завжди наноси на шкіру сонцезахисний крем. Це — закон!

Як зробити азелаїновий пілінг

Домашній азелаїновий пілінг можна робити курсом. Наскільки часто повторювати процедуру і скільки їх потрібно для оптимального результату зазвичай вказує виробник. Поки ти проводиш курс хімічного пілінгу, забудь про використання абразивних засобів для обличчя. І пару днів після азелаїнової кислоти рекомендується не робити макіяж, щоб шкіра могла якісно відновитися.

Цікаво на тему: Догляд за шкірою обличчя після 25: про що варто пам’ятати

Порада: Якщо ти давно не користувалася кислотами (наприклад, робила перерву влітку) або вводиш їх у догляд уперше, за кілька тижнів до курсу пілінгу рекомендується додати до рутини косметику з низьким вмістом кислот. Наприклад, тонік або крем для обличчя. Це дасть змогу шкірі звикнути до впливу кислот і підготує її до більш концентрованих засобів.

Рекомендовані засоби:

Які є протипоказання

Які є протипоказання

Як і багато ефективних косметичних процедур, азелаїновий пілінг має низку протипоказань. Краще утриматися від нього в разі:

  • дерматиту, псоріазу та екземи, доброякісних утворень і аутоімунних захворювань шкіри;
  • онкології, а також патологій серцево-судинної системи та шлунково-кишкового тракту;
  • пошкодженнях шкіри або опіках (термічних або хімічних);
  • інфекційних захворюваннях, підвищеній температурі тіла.

Також небажано робити азелаїновий пілінг під час вагітності або грудного вигодовування, оскільки його вплив на здоров’я дитини не вивчено повною мірою. І, звичайно, не варто забувати про індивідуальну непереносність цього компонента, про що ми говорили вище.

Якщо все робити за правилами, то за допомогою азелаїнового пілінгу навіть у домашніх умовах можна домогтися ідеальної гладкості та рівного тону обличчя, який дасть тобі змогу забути про тональні засоби. Однак не чекай миттєвого ефекту — найкращий результат покаже себе після курсу процедур, кількість яких залежатиме від стану твоєї шкіри. Але очікування себе виправдає.

А ти вже знайома з азелаїновим пілінгом? Яких результатів ти змогла з ним досягти?

Читай також:

5 Жовтня / 2023 Догляд за обличчям

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті