Як боротися із пігментними плямами?

Пігментні плями можуть турбувати з різних причин. В період активного сонця тема стає особливо актуальною, тож EVA Blog💚🧡 зібрав ваші найпоширеніші запитання й підготував відео з відповідями від косметолога та експерта з домашнього догляду Ольги Сірої.

Час читання: 3 хвилини та чашка кави ☕

статья доступна на русском языке

Фактори, що впливають на появу пігментації

— Чому з’являються пігментні плями? 

Пігментація на шкірі пов’язана з порушення процесу меланогенезу, за який відповідає  пігмент меланін.
Фактори, що впливають на пігментацію, можуть бути зовнішніми й внутрішніми.

Розглянемо зовнішні фактори:

  1. Постзапальна  пігментація. З’являється внаслідок запальних процесів, які відбувалися на шкірі (акне, опіки, травми). Чим довший був запальний процес, тим більш вираженим може бути слід.
  2. Після лазеру. Якщо пігментація з’явилась після лазеру, це означає, що або майстер неправильно виконував процедуру, або клієнт не дотримувався правил безпеки.
  3. Вікова пігментація. Виникає зазвичай після 40-45 років, характеризується як стійкі коричневі плями і зумовлена впливом ультрафіолету і нехтуванням сонцезахисту.
  4. Надмірна інсоляція. Засмагання на сонці, у солярії, нехтування сонцезахистом може призводити до опіків, пошкодження шкіри й стійкої пігментації. Зазвичай така пігментація коричнева і з’являється на більш відкритих ділянках шкіри.

Внутрішні фактори – це вплив генетики, гормональні та ендокринні порушення.

Жінка з пігментацією на обличчі

— Як прибрати пігментні плями на обличчі? 

— Для того, щоб працювати з пігментацією на обличчі, треба звернути увагу на засоби з такими компонентами як:

Бажано, щоб це були саме сироватки, бо в них найбільша концентрація компонента в порівнянні, наприклад, з тонером або кремом.

Крем від пігментних плям

Цікаво на тему: 27 найкращих засобів професійної косметики для обличчя

— Пігментація після вагітності. Що робити? 

Якщо пігментація виникла після вагітності, треба розуміти, що причина пов’язана з підвищенням рівня гормонів у організмі. Але слід пам’ятати, що сонце все ж таки може бути тригером до збільшення пігментних плям. Тому дуже важливо використовувати сонцезахист, не думати, що якщо причина внутрішня, то ми ніяк не зможемо на неї вплинути. Після вагітності можна використовувати засоби для боротьби з цією проблемою.

Пігментація на тілі

— Чи правда, що підвищена пігментація буває лише влітку?

Так, влітку є тригер, який на це впливає – наше сонечко. У нас більше виробляється пігменту меланіну, головна задача якого регулювати – кількість УФ-випромінювання. Тому влітку може з’являтися більше ластовиння, якщо є схильність до цього, або посилюватись пігментація, якщо нехтуємо SPF захистом.

Пігментація влітку на обличчі

Цікаво на тему: Все про косметику з центеллою азіатською

Як прибрати чи освітлити пігментні плями

— Як позбутись від пігментних плям на обличчі за допомогою народних засобів? 

Часто зустрічаю на просторах інтернету поради по типу “Змішайте мед, сік лимону і додайте куркуму” або “лимона маска з дріжджами”, “змазування шкіри цибулевим соком”, тощо.
Такі рецепти зазвичай не ефективні, бо не мають потрібного розміру молекул, щоб проникнути у епідерміс і попрацювати з проблемою. Окрім того, такі бабусині рецепти можуть навіть зашкодити, наприклад, викликати алергію або чутливість шкіри.

Народні засоби від пігментації

—  Як висвітлити пігментні плями на обличчі? 

Якщо ви хочете висвітлити плями, то треба розуміти, що потрібен комплекс заходів, а не просто одни якийсь крем або сироватка.
По-перше, треба не забувати про ексфоліацію і відлущення нашої шкіри. З цією задачею дуже потужно справляється гліколева кислота. Вона і відлущує, і має здатність освітлювати.

Цікаво на тему: Як позбутися прищів та шрамів від них в домашніх умовах

Також важливо додати в догляд депігментуючі засоби або простою мовою відбілюючі. Це такі компоненти в складі засобів, які гальмують сам процес утворення пігментних плям і впливають на пігмент мелатонін. Наприклад:

  • арбутин (дуже ефективно працює в поєднанні з антиоксидантами);
  • азелаїнова кислота та її похідні (азелогліцін);
  • транексамова кислота (додатково дає протизапальну дію і підходить навіть чутливій шкірі).

— Як прибрати пігментні плями під очима? Чи можна використовувати засоби для обличчя під очима?

Все ж таки не бажано використовувати засоби для обличчя на зону навколо очей, бо шкіра там відрізняється. Вона тонша, не має пор і не схильна виробляти себум. Ми можемо обирати креми або сироватки навколо очей з тими ж компонентами типу арбутину, просто засоби матимуть більш легеньку текстуру і можуть мати різну концентрацію в порівнянні з продуктами для обличчя.

Крем від пігментації для очей

—  Як замаскувати пігментні плями? 

Зазвичай звичайні тональні креми не перекривають пігментацію, бо ці плями на декілька тонів темніше за загальний тон обличчя. Тож перед нанесенням тону ефективніше буде спочатку замаскувати плямку світлішим коректором.
При чому його можна підібрати за кольором. Наприклад:

  • зелений перекриє червону пляму;
  • рожевий – коричневу;
  • помаранчевий – фіолетову.

ТОП питань про пігментні плями розібрали! Якщо залишились моменти, які хотілось би обговорити більш детально – залишайте питання у коментарях!

Читайте також:

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті