Як позбутися чорних цяток та комедонів?

Чорні цятки та комедони – одна з найпоширеніших проблем, яка хвилює жінок та дівчат. Разом з косметологом та експертом з домашнього догляду Ольгою Сірою розібрали популярні запитання в цій темі. Вмикайте відео та отримуйте концентровану корисну інформацію!

Час читання: 4 хвилини та чашка чаю ☕

статья доступна на русском языке

Відмінність сальних ниток, комедонів та чорних цяток

— Чим відрізняються сальні нитки, чорні цятки та закриті комедони?

— Почнемо з сальних ниток. Вмикайте відео, щоб наочно побачити, як вони виглядають. Багато хто їх плутає з чорними цятками. Але сальні нитки є у кожної людини, і вважаються фізіологічною нормою. Можуть бути темніші або світліші, але їх темний колір не зумовлений скупченням бруду. Зміна відтінку відбувається внаслідок окислення повітрям себуму.

Сальні нитки в жодному разі не можна видавлювати. Все, що варто зробити – скорегувати догляд, щоб вони стали світлішими й малопомітними. 

Сальні нитки на носі

Також на відео можете побачити чорні цятки. Вони найчастіше зустрічаються на ділянках, які більш схильні до жирності. Чорні цятки ще називають відкритими комедонами

Далі у відео – підшкірні висипання, або закриті комедони. Вони утворюються через те, що немає якісної ексфоліації й себум не має змоги вийти. Він залишається під шкірою як комедон і пальпується пальцями як горбок. 

Цікаво на тему: Найкращі пінки для вмивання обличчя за версією EVA Blog

Як прибрати комедони та чорні цятки

— Як прибрати чорні цятки та комедони на обличчі? 

— Якщо у вас вже є на обличчі закриті або відкриті комедони, дуже важливо додати у ваш догляд правильні активи. В першу чергу –  саліцилову кислоту. Вона має антибактеріальну дію і найпотужніше працює з сальними пробками. 

Також ви можете додати у догляд ензимну пудру. Вона є атравматичною і може бути достойною заміною скрабу. 

Дівчина розглядає обличчя

— Чи є різниця у тому, як прибирати чорні цятки на різних частинах обличчя: на носі, підборідді, над губою?

— Якщо після того, як ввели активи, чорні цятки не зникають, дуже раджу звернутись до косметолога на професійну чистку і не прибирати їх власноруч в домашніх умовах, якщо це будь-яка ділянка вашого обличчя. 

EVA в инстаграм

— Чим відрізняються закриті та відкриті комедони? 

Відкриті комедони (ще називають чорними цятками) з’являються, коли бруд та себум, які скупчуються в порах, окислюються під дією повітря. Так утворюється сальна пробка, яка має чорний колір. 

Закриті комедони не мають доступу до кисню, бо їх перекриває шар епідермісу. Цей шар перешкоджає вільному виходу себуму, тому сальна пробка залишається під шкірою. 

Висипання на обличчі

— Як позбутися комедонів у домашніх умовах? 

— В домашніх умовах ми можемо позбутися такої проблеми, якщо введемо в наш догляд кислоти. Це три кислоти, які ще називають золота трійка:

Окрім цього ви можете додати якісну ексфоліацію у вигляді ензимної пудри або пілінг-скатки. 

Дуже не рекомендую видавлювати такі комедони вдома власноруч або застосовуючи якісь косметологічні інструменти. Не знаючи, як це правильно робити, ви можете тільки нашкодити та навіть занести інфекцію. 

Очищення шкіри обличчя

— Косметолог каже, що у мене жирна шкіра, але при використанні засобів для жирного типу шкіри обличчя сильно пересушується та з’являються ранки. Що робити?

— Якщо ви стикаєтесь з такою проблемою, це може свідчити про те, що ваші засоби для жирного типу шкіри містять агресивні компоненти. Наприклад, у вмиванні це можуть бути сульфати. Вони дуже пересушують шкіру обличчя, особливо якщо в цьому засобі в поєднанні з сульфатом є ще й цинк, який теж може підсушувати шкіру. В тоніку таким агресивним компонентом може бути простий спирт – Alcohol Denat.

Якщо після такого агресивного сульфатного очищення ми ще застосуємо тонік, який містить спирт, наша шкіра може стати стягнутою і відчувати дискомфорт.  

Тому я рекомендую замінити ці засоби, якщо вони у вас є, на більш делікатні. 

Жінка розглядає шкіру обличчя

— При якому типі шкіри найчастіше з’являються комедони та чорні цятки?

— Найчастіше проблема комедонів зустрічається у жирного та комбінованого типу шкіри. У такої шкіри дуже помітні та глибокі пори: 

  • у комбінованого – в області Т-зони;
  • у жирного типу – можуть бути навіть на скронях і вилицях. 

Також є схильність до жирного блиску впродовж дня. Таку шкіру ми можемо ще назвати себопрофіцитною (коли себуму виділяється дуже багато). Саме така шкіра найбільше схильна до появи комедонів. 

Цікаво на тему: Як позбутися прищів та шрамів від них в домашніх умовах

Яким має бути догляд для різних типів шкіри

— Що має бути у складі засобів для жирної та проблемної шкіри, щоб не з’являлися висипання? 

— Для такої шкіри профілактикою утворення комедонів може бути, наприклад, гідрофільна олія замість міцелярної води на етапі демакіяжу. Гідрофільна олія якісно очищує пори від бруду, пилу, залишків косметики або SPF фільтрів. Дуже важливо, щоб в такому засобі не було комедогенних компонентів, наприклад, мінеральної олії.

Сироватка для обличчя

Ще одним зі способів профілактики комедонів можуть бути кислоти: саліцилова, мигдальна, азелоїнова. Вони можуть бути як в засобах для очищення, так і в тоніку або сироватці. 

Важливо, щоб увесь ваш догляд не був кислотним. Оберіть якийсь один засіб, максимум два. 

Наступний етап – ензимні пудри. Для жирної та проблемної шкіри це можуть бути продукти, які додатково містять протизапальні компоненти, такі як екстракт чайного дерева або бетеїн-саліцелат. 

Цікаво на тему: Все про косметику з центеллою азіатською

— Що шукати у складі засобів для сухої та чутливої шкіри?

— При чутливій шкірі уникайте гліколевої кислоти. Вона має маленьку молекулу, яка має здатність подразнювати шкіру ще більше. Надайте перевагу молочній, мигдальній або лактобіоновій кислоті. Також слід обирати більш делікатні ензимні пудри, які в якості ензимів, наприклад, мають не папаїн, а ліпазу. 

Креми для обличчя

— Що шукати у складі засобів для нормальної шкіри? 

— Якщо маєте нормальний тип шкіри, в якості профілактики буде достатньо ексфоліації раз на тиждень. Підійде ензимна пудра, пілінг-скатка або дуже легенький кислотний пілінг: мигдальний або молочний. 

Цікаво на тему: 27 найкращих засобів професійної косметики для обличчя

— Як зрозуміти, що косметика некомедогенна?

— Слід розуміти, що комедогенною косметика може бути навіть з якісним складом, якщо її неправильно підібрали під тип шкіри. Як це виглядає на практиці?

Дівчина з себопрофіцитною шкірою дуже пересушила своє обличчя якимось агресивними засобами. Вона відчуває сухість і стягнутість.  Вона купує собі крем для сухого типу шкіри. Зазвичай такі креми містять оклюзивні емоленти, які створюють захисну плівку, яка дуже потрібна сухому типу шкіри, але не підходить себопрофіцитному. 

Для шкіри, що активно продукує себум, такі компоненти як синтетичний віск, мінеральна олія або рідкий парафін можуть відігравати комедогенну роль.

Боротьба з комедонами

— Наскільки ефективними є патчі від прищів?

— Пластирі від прищів можуть бути ефективними в тому випадку, якщо хочемо скористатися ними як SOS засобами: дуже швидко пригнітити запалення тf зменшити почервоніння. Їх слід розглядати як SOS засіб, але не лікування або профілактика висипань.   

Якщо у вас все ж залишились запитання з цієї теми, залишайте їх у коментарях. Разом з EVA Blog ми продовжимо розкривати всі особливості догляду за шкірою. Слідкуйте за оновленнями!

Читайте також:

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Юлія Новак

    Дуже вдячна за таку корисну інформацію.Спасибі за детальний розбір та пояснення інформації.❣️Ця тема завжди актуальна.

Рекомендовані статті