Себум шкіри: що це таке та як регулювати його вироблення? 

Особливості вироблення себуму шкірою в значній мірі впливають на її стан. Шелушіння, чорні цятки, масний блиск  – лише маленька частина проблем, що породжені недостатнім знанням свого організму та невідповідним доглядом. 

Час читання: 5 хвилин та чашка чаю ☕

статья доступна на русском языке

Тож сьогодні спеціально для EVA Blog Ольга Сіра (@cosmo.gray), beauty-консультант, фармацевт за освітою, допоможе розібратися, які причини впливають на вироблення себуму шкірою обличчя та голови, та які себорегулюючі компоненти варто шукати у складі доглядових засобів. 

Косметолог Ольга Сіра

Що таке себум шкіри?

Себум (шкірне сало) – це секрет, який виділяють сальні залози, необхідний продукт для підтримки здорового стану шкіри.

Себум шкіри обличчя

Він є сумішшю ліпідів, яка виконує, в першу чергу, бар’єрну функцію: захищає епідерміс від пилу, ультрафіолету та негативного впливу середи.

Також завдяки йому шкіра виглядає зволоженою, адже нестача шкірного сала завжди веде до лущення.

Ще одна важлива функція – бактерицидна. Завдяки ненасиченим жирним кислотам, які є природними антисептиками, себум блокує розмноження патогенних бактерій.

У нормі у дорослої людини в середньому виробляється 15-20 г себуму на добу.

Але на жаль, через різні фактори, шкіра може виділяти набагато більше секрету, і тим самим доставляти дискомфорт жирним блиском, розширеними порами, підшкірними висипаннями та чорними цятками.

Шкірний себум: від чого залежить вироблення

Причини надмірного виділення шкірного себуму можуть бути різними:

Впливає і пора року: влітку завжди виділяється більше себуму, ніж узимку.

Цікаво по темі: ТОП-10 косметики для шкіри обличчя на EVA.UA: поради косметолога

Зв’язок догляду і кількості шкірного себуму

Очищення шкіри обличчя

Значний вплив на регуляцію виділення шкірного себуму має грамотний домашній догляд.

Наприклад, через агресивне вмивання, що містить Sodium Lauryl Sulfate, нормальний або комбінований тип шкіри можна сплутати з жирним.

Справа в тому, що від неправильного очищення порушується ліпідний бар’єр. Шкіра, намагаючись відновити його, починає виробляти ще більше себуму, щоб захистити себе. Візуально вона виглядає сальною та має надмірний нездоровий блиск, тому такий стан легко сплутати з жирним типом шкіри.

EVA в инстаграм

Сухий тип шкіри до такого не схильний, тому що у нього завжди брак ліпідів, тобто шкірного себуму, через відсутність видимих ​​великих пор. Цьому типу шкіри потрібно особливо ретельно підходити до вибору засобів для вмивання: вибирати м’яке очищення, молочко чи пінки.

Шкірне сало: від чого залежить кількість

Коли себума недостатньо (цей стан ще називають сухий себум), шкіра стає зневодненою, сухою, порушується епідермальний бар’єр і, на жаль, в епідерміс можуть проникати бактерії, які призводять, у тому числі, до висипань.

Цікаво по темі: У чому різниця між сухою та зневодненою шкірою?

Як сформувати правильний та комплексний догляд?

При надмірній кількості вироблення себуму варто звернути увагу на продукти, що містять активи для себорегуляції, такі як:

  • ніацинамід (niacinamide);
  • чайне дерево (tea tree);
  • саліцилова кислота (salicylic acid);
  • цинк (zinc);
  • мигдальна кислота (mandelic acid);
  • бакучіол (bacuchiol).

Такі компоненти можуть бути в будь-якій косметиці для домашнього догляду: як в очищенні, тоніці, так і в сироватці або кремі.

Склад косметики для себорегуляції для жирної шкіри

Не всі “Sulfate” у складі автоматично роблять продукт небажаним для покупки. Наприклад, при виробництві Sodium Lauryl Sulfate використовується спирт, тоді як Sodium Coco Sulfate створюється на основі комбінації жирних кислот кокосової олії. Обидва компоненти – аніонні ПАР, але SCS цілком може бути присутнім у складі, адже має більш м’яку формулу.

Цікаво по темі: Як позбутися від масного блиску шкіри

В асортименті eva.ua підібрала для вас цікаві засоби із себорегулюючим ефектом:

  1. Тонік від Bielenda для проблемної та жирної шкіри з мигдальною кислотою.
  2. Корейська сироватка COSRX AC Collection коригує себорегуляцію (ніацинамід), зволожує (гіалуронова кислота та екстракт центели), має протизапальний компонент (чайне дерево).
  3. Сироватка Bielenda Green Tea містить ніацинамід, чайне дерево, мигдальну кислоту.
  4. Сироватка The Elements схожа на попередню, також із ніацинамідом у складі. Додатково є цинк, завдяки чому зможе більше підсушувати запалення.
  5. Очищувальний гель The Elements не містить SLS, не пошкоджуватиме гідро-ліпідну мантію. У складі є саліцилова кислота, яка працюватиме з чорними точками та розчинятиме підшкірні комедони.

Склад засобів для себорегуляції сухої шкіри

Якщо ваш тип шкіри сухий або у неї зневоднений стан через неправильний догляд (відчуваєте часто стягнутість, сухість і лущення), варто звернути увагу на засоби з такими компонентами:

Цікаво по темі: Суха чи зневоднена шкіра: ТОП-3 сироваток, які допоможуть

Приклади відповідних засобів з eva.ua:

Для того, щоб грамотно побудувати схему домашнього догляду, достатньо додати в свою рутину один-два продукти з потрібним інгредієнтом. Перевага за кремами та сироватками, так як вони мають більшу концентрацію речовин, необхідних для вирішення проблеми.

 

Як візуально зменшити сальні нитки?

Сальні нитки на носі

Сальні нитки, які ви можете бачити на обличчі, особливо в зоні носа, чола та підборіддя, – це канали, якими шкірне сало виводиться на поверхню шкіри. І дуже погана ідея – механічно видавлювати їх. Замість очищення ризикуєте отримати посилення секреції, запалення та погіршення проблеми.

Особливо помітні сальні нитки у власниць густого сального секрету. Щоб візуально їх зменшити, потрібно підбирати догляд, який виконуватиме два важливі завдання:

  • перешкоджати накопиченню надлишку себуму на поверхні шкіри;
  • розчиняти сальні пробки, робити їх світлішими.

Для цієї мети підійдуть гідрофільні засоби для демакіяжу та продукти із саліциловою кислотою, яка також допоможе зробити шкіру чистою. А ось мінеральні олії (у складі найчастіше вказані як mineral oil, paraffinum liquidum) можуть бути камедогенними, тому від них краще відмовитись.

Як освітлити сальні нитки

Приклад товарів для освітлення сальних ниток із асортименту eva.ua:

Цікаво по темі: Як позбутися пігментних плям у домашніх умовах?

Себум шкіри голови: як налагодити регуляцію?

Себум шкіри голови

Окремо поговоримо про себорегуляцію шкіри на голові. Нерідко жирний стан волосся – наслідок неправильно підібраного шампуню, який пересушує шкіру голови, підштовхуючи сальні залози працювати на підвищених обертах.

Жирному типу шкіри голови протипоказаний такий компонент, як піроктон оламін (Piroctone Olamine), особливо якщо у складі компанію йому становить SLS. Разом вони негативно позначаться на мікробіомі шкіри, викличуть відчуття пересушеності, внаслідок чого лише погіршать проблему.

Цікаво по темі: Добірка найкращих масок для волосся за версією EVA Blog

А ось корисними при жирній шкірі голови будуть такі компоненти:

  • дисульфід селену;
  • екстракт перцевої м’яти;
  • саліцилова кислота.

Шампуні для регуляції себуму голови

Приклади шампунів на eva.ua:

Доповнити догляд можна пілінг-скрабами для шкіри голови. У їх складі вас також цікавитимуть екстракти рослин та саліцилова кислота.

Правильний домашній догляд перетворює себум шкіри на голові, обличчі та на носі не на джерело проблем, а на надійного союзника та помічника. Вибирайте косметику з правильним складом, адже турбота про шкіру – це завжди чудова стратегія!

 

Читайте також:

27 Жовтня / 2022 Догляд за обличчям

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *