Як вибрати ідеальні ножі для кухні

Я дуже люблю готувати й свого часу не тільки досить глибоко вивчила тему кухонних ножів, а й сама встигла активно попрацювати на своїй кухні більшістю популярних виробів. Сантоку, накірі, європейський шеф-ніж із бюджетного і середнього цінового сегмента, універсальні ножі з різною формою і шириною леза, маленькі ножі для чищення овочів різного формфактора… Сідай зручніше, зараз ми з тобою разом оберемо справді зручні, практичні ножі для кухні й не за всі гроші світу.

Чим відрізняється дорогий кухонний ніж від дешевого

Давай-но відразу визначимося з цінами на бюджетні та преміум ножі. Як приклад візьмемо кухарські моделі з довжиною леза 18-20 см:

01-Чим-відрізняється-дорогий-кухонний-ніж-від-дешевого

  1. Дешевий сегмент – 400-800 грн.
  2. Середній – 1200-2000 грн.
  3. Дорогий – 2500 і до нескінченності.

Усе, що нижче 400 гривень, теж ріже і навіть за формою нагадує класний ніж, але, як каже моя подруга, “На кухні можна просто кашоварити, а можна готувати в задоволення”. Так ось в останньому випадку з такими ножами ні про яке задоволення і мови бути не може. Зараз поясню чому.

Цікаво на тему: ТОП-5 помічників на сучасній кухні

Дорогий ніж від дешевого насамперед відрізняється якістю сталі. І якщо в бюджетному сегменті все не так вже й погано, то в самому низу ринку від якості леза хочеться плакати. Воно занадто м’яке і на ріжучій окрайці можуть утворюватися сколи та вм’ятини від елементарного перерізання курячих хрящів. До того ж такі леза швидко тупляться, вимагаючи частого заточування. Безперечно, всі ми звикаємо до чого завгодно. І я теж свого часу нарізала, шинкувала та обробляла продукти звичайним універсальним ножем, купленим у найближчому гіпермаркеті за 49 гривень зі знижкою. Але, як то кажуть, все пізнається в порівнянні.

02-Чим-відрізняється-дорогий-кухонний-ніж-від-дешевого

Другий момент, який відрізняє дешевий кухонний ніж від дорогого, – це форма ручки. Вона відіграє не менш важливу роль, ніж лезо, і в хорошому ножі її геометрія максимально ергономічна. Враховується анатомія руки, навантаження, що діють на неї під час роботи з ножем, і безліч інших чинників, які й забезпечують легкість, зручність під час готування. Кисть може швидко втомлюватися від ножа через неправильний хват, але якщо у нього ще й незручна ручка, то це просто подвійний джек-пот, який ти зриваєш при кожному приготуванні їжі. У дешевих кухонних ножах виробники люблять робити ручки та больстер (перехід між ручкою і лезом) “як-небудь”. І цей момент дискомфорту особливо на собі відчуває не тільки кисть з долонею, а й також внутрішня частина першої фаланги вказівного пальця під час інтенсивної та тривалої роботи з таким ножем.

Шукай EVA Blog в Instagram

І знаєш, який я висновок зробила, попрацювавши довгий час шеф-ножами за 500 гривень і 2200 гривень, – переплачувати взагалі не варто.

Цікаво на тему: 8 порад, як вибрати ідеальну сковороду

Чому дешевий ніж кращий за дорогий

Ми не будемо розглядати самий низ ринку в принципі, тому що, як я вже говорила, там не знайти ножів належної якості. А ось дешевий ціновий сегмент і початок середнього – це просто ТОП варіант для домашнього використання. Зараз поясню чому. Дорогий кухонний ніж вимагає до себе дуже багато уваги:

03-Чому-дешевий-ніж-кращий-за-дорогий

  • його можна точити лише зі знанням справи й прості класичні ручні точила, які ми всі так любимо, – це моментальна смерть ріжучої окрайки та заводського кута заточування;
  • за таким ножем потрібно регулярно доглядати й для цього потрібен мусат, а ще краще – якісний набір точильного каміння, який коштує не дешево;
  • як мусатом, так і точильним камінням потрібно вміти користуватися. В іншому разі ріжуча окрайка буде зіпсована.

До свого дорогого шеф-ножа я ставилася максимально дбайливо, бо боялася його зіпсувати. Плюс, у мене не було жодного бажання морочитися з точильним камінням і мусатом. Зрештою, мені це все набридло і я його подарувала подрузі. А той найдешевший кухарський ніж уже 4 роки безжально щодня експлуатується вздовж і впоперек:

05-Чому-дешевий-ніж-кращий-за-дорогий

  • точу його на звичайній механічній точилці, і мене не хвилює, який там кут заточування – він завжди гострий і прекрасно ріже;
  • жодного страху пошкодити ріжучу окрайку. Якщо вона зіпсується, я просто піду і куплю інший ніж без сильного удару по бюджету;
  • цей недорогий шеф-ніж на 100% виконує свою функцію і, головне, дає мені змогу готувати в задоволення.

04-Чому-дешевий-ніж-кращий-за-дорогий

Якщо для тебе, як і для мене, кухонний ніж є звичайним інструментом, який просто має бути зручним і практичним, то не витрачай зайві гроші на купівлю дорогих моделей.

Цікаво на тему: Подовжуємо життя продуктам у холодильнику під час відключення електрики

Як вибрати якісний недорогий кухонний ніж

Давай відверто, тобі сильно хочеться заглиблюватися в марки сталі, кути заточування та інші тонкощі? Я думаю, що ні. Та й насправді для домашнього використання всі ці моменти другорядні. Тому тримай три поради щодо вибору відмінного кухонного ножа, які дійсно мають вирішальне значення:

06-Як-вибрати-якісний-недорогий-кухонний-ніж

  1. Товщина обуха. Це протилежна сторона ріжучої окрайки. Обирай ніж із тонким обухом, саме він може забезпечити класний тонкий різ, та й загалом ріже краще. Особливо це помітно на твердих продуктах. Якщо обух товстий, то, наприклад, під час розрізання гарбуза він у якийсь момент може лопнути. Саме через те, що товстий обух занадто розтискає (розсовує) продукт під час різання. А якщо говорити про те ж зняття філе з риби, то з товстим обухом це просто мука.
  2. Довжина леза. Мені комфортно працювати з шеф-ножами з довжиною леза 18-20 см. Але загалом головний ніж на кухні має бути з довжиною клинка не менше 15 см. Усе, що менше, – це для чищення овочів, але аж ніяк не для нарізки, шинкування тощо. А ми ж з тобою хочемо готувати із задоволенням, вірно?
  3. Зручна ручка. Кухонні ножі краще купувати, попередньо потримавши їх у руці. Якщо він у тебе лежить не зручно або ти відчуваєш найменший дискомфорт – це не твій ніж. Обов’язково спробуй хват у районі переходу ручки до леза. Там не повинно бути ніяких гострих граней і елементів, що тиснуть на палець.

07-Як-вибрати-якісний-недорогий-кухонний-ніж

І ще, віддавай перевагу ножам із двостороннім заточуванням леза. Так, одностороннє заточування має гостріший край ріжучої окрайки, але, як і у випадку з дорогими ножами, такі моделі потребують професійного догляду, а саме навичок у заточуванні.

Закриваючи тему вибору, дуже тебе прошу не звертати увагу на улюблений у продавців маркетинговий хід. Ось папір ріже – значить ТОП ніж. Папір може різати й сокира без будь-яких проблем, якщо їй добре заточити окрайку. Тут важливо зрозуміти один простий момент: папір ріже кромка, а продукти – вся площина ножа. Тому товщина обуха, ширина, довжина леза та анатомічність ручки – це по-справжньому важливі характеристики.

Цікаво на тему: Розхламлення кухні: прибираємо всі непотрібні предмети

Які ножі обов’язково мають бути на кухні

08-Які-ножі-обов'язково-мають-бути-на-кухні

Більшість домогосподарок усе своє життя нарізає, шаткує та обробляє продукти одним універсальним ножем. Невелика довжина і ширина леза рівної форми, мала вага – що ще потрібно? І якщо ти теж так вважаєш, то я тобі вкрай рекомендую купити шеф-ніж. Неймовірна зручність роботи з продуктами, швидкість нарізки та шинкування, мінімальне навантаження на руку – це небо і земля порівняно з універсальними моделями. Не потрібно лякатися цієї величезної п’ятки на лезі біля ручки. Повір, один-два дні роботи з “шефом” і він гарантовано стане твоїм улюбленцем.

Кухарські ножі бувають двох типів:

Універсальний японський шеф-ніж сантоку

Його форма леза відрізняється від звичних для нас і загалом він менш популярний у Європі. Хоча мій обожнюваний “шеф”, той самий, за 500 гривень – сантоку.🥰

2-Универсальный-японский-шеф-нож-сантоку

Європейський шеф-ніж

Має класичну форму леза. Саме він є ТОП ножем на професійних європейських кухнях.

Я тобі раджу купувати європейський варіант кухарського ножа. Він все-таки більш нам звичний і ти максимально швидко навчишся з ним працювати. І це перший ніж, який обов’язково повинен бути на кухні.

3-Европейский-шеф-нож

Рекомендовані товари:

Ніж для чищення овочів

Це другий гострий помічник, без якого не обійтися. Багато хто віддає перевагу овочечисткам, але все ж кухонний ніж з коротким лезом і зручним хватом 100% зайвим не буде.

4-Нож-для-чистки-овощей

Рекомендовані товари:

Класичний універсальний ніж

Знайомся з останнім претендентом. Нарізати хліб, ковбасу, огірок, намазати масло на тост… – йому застосування завжди знайдеться. До слова, нарізати сир набагато зручніше саме таким ножем, а не “шефом”. У кухарського занадто широке лезо і сир активно до нього липне. І невелика порада. Купуй універсальний ніж з нешироким довгим лезом, і він за потреби легко тобі замінить філейний ніж.

5-Классический-универсальный-нож

Рекомендовані товари:

По суті й усе. Цих трьох ножів з головою вистачить для будь-яких маніпуляцій з продуктами. Може, тобі буде цікаво, я тобі покажу свій “набір м’ясника”.

Зліва направо:

  • Шеф-ніж сантоку. Ним я працюю в 90% випадків.
  • Цей невеличкий європейський кухарський ніж у мене просто є і використовується вкрай рідко, бо в нього незручна ручка.
  • Універсальний ніж, який потребує заміни. Йому дуже багато років, він втомився і до того ж у нього занадто коротке лезо. А поки він просто трудиться, де тільки можна… Навіть консерви іноді відкриває 🤫
  • Ніж для чищення овочів. Так вже сталося, що незручно мені працювати з овочечисткою і цей малюк не має свят і вихідних.

6 Какие ножи обязательно должны быть на кухне

Всі представлені ножі з недорогого цінового сегмента і вони прекрасно справляються зі своїми завданнями. Кілька слів про їхню гостроту. Вони завжди гострі, бо готування з “тупеньким” ножем – це гірше, ніж прогулянка влітку без санскріна 😖 Але без бритвеного заточування! І я тобі вкрай не раджу точити ножі до стану леза. Одного разу я наточила свій сантоку так, що, доторкнувшись до леза пальцем, у мене пробіг холодок по шкірі. Як же я чекала, коли він підтупиться. Порізатися таким ножем – це не просто “Ай, боляче”, а це серйозний ризик завдати непоправних травм.

Цікаво на тему: Правильне зберігання продуктів у холодильнику

ТОП-3 непотрібних ножі на кухні

Тут ось яка річ… Наприклад, той самий накірі (японський ніж у вигляді міні сокирки для зручного нарізання і шинкування зелені, овочів, фруктів) дуже зручний, але не надто популярний на домашніх кухнях. Мені, наприклад, його повністю замінює сантоку. А ось трійка ножів, яка представлена нижче, максимально зайва на домашній кухні, але дуже популярна серед домогосподарок.

Хлібний ніж-пила

Цей різновид спочатку створено для хлібів із товстою кіркою (бельгійський хліб, французький багет тощо). Чи можна красиво й акуратно нарізати ці хлібобулочні вироби класичним універсальним ножем? Звичайно! Чи зручно різати звичайний м’якенький хліб із тоненькою скоринкою ножем-пилкою? Ні.

6-Хлебный-нож-пила

Ніж для хліба потрібен у закладах громадського харчування, де часто до страв подають хліб із товстою скоринкою. Кухарям, звісно ж, зручніше нарізати велику кількість цього продукту ножем-пилкою, ніж шефом або універсальним. У домашніх умовах ніж для хліба – це зайва трата грошей.

Ніж для масла

Якщо у світі ножів і є щось більш непотрібне, то, мабуть, це ніж для часнику (так, такі теж бувають). Якщо ми говоримо про столове приладдя і правила етикету, де у кожного твого гостя своя тарілка, виделка, ложка і столовий ніж – це одне. Але купувати на кухню один такий ніж, щоб просто ним різати масло або намазувати його на хліб… Ну, камон, може, краще за ціну цього вкрай “корисного” приладу купити пару пачок того самого вершкового масла?

7-Нож-для-масла

Ніж для сиру

Він, як і ніж для хліба, потрібен у закладах громадського харчування, де за день може нарізатися не один кілограм сиру. До леза такого ножа практично не пристають сирні слайси, і нарізка виходить дуже швидкою. Але для того, щоб удома на кухні нарізати сир на бутерброд, купувати окремий спеціальний ніж – це моветон щодо своїх фінансів і здорового глузду.

8-Нож-для-сыра

Не забудь поставити вподобайку якщо, ця стаття була для тебе цікавою. І обов’язково поділися в коментарях, який твій головний ніж на кухні: універсальний чи “шеф”?

Читай також:

8 Квітня / 2024 Дім

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Анна Герц

    Вау, це така корисна стаття, я сама зазвичай купувала ножі по акції😂
    Але тепер однозначно спробую купити ніж за вашими порадами, дякую вам!