3 корисні поради, як пересаджувати кімнатні квіти

Якщо ти квітникар-початківець і з настанням весни на тебе чекає пересадка улюблених кімнатних рослин, тоді ця стаття спеціально для тебе. EVA Blog розповість про найпоширеніші помилки під час пересаджування квітів у домашніх умовах, а також поділиться порадами, як пройти цей етап без шкоди для коріння і квітки загалом.

Пересадка чи перевалка – ось у чому питання

1-Пересадка-чи-перевалка-–-ось-у-чому-питання

Нерідко ці терміни використовуються як синонім, через що власне квітникарі-початківці допускають 90% своїх помилок. Читай і запам’ятовуй, оскільки нам ці знання далі знадобляться:

Пересадка кімнатних рослин

В цьому випадку ми не просто міняємо горщик на новий (більшого об’єму), а втручаємося в мікробіом ґрунту і кореневої системи. Складно? Зараз поясню. Пересаджування має два ключові чинники:

  1. Виймання рослини з горщика з подальшим очищенням коренів від старого ґрунту. За час зростання твоєї квітки в землі створювався свій всесвіт, з яким рослина стала одним цілим. Вона звикла до структури ґрунту, його кислотності та щільності населення співмешканців – бактерій та інших найпростіших організмів (мікробіом). Прибираючи стару землю з коренів, висока ймовірність обірвати тонкі кореневі нитки. Це не страшно, адже коріння в принципі можна, а іноді навіть потрібно підрізати. Однак через наступний пункт це лише перетворюється на додатковий стрес для квітки.2-Виймання-рослини-з-горщика-з-подальшим-очищенням-коренів-від-старого-ґрунту
  2. Пересадка рослини в нову землю. Навіть якщо квітка потрапляє в поживний, повітряний і якісний ґрунт, вона все одно перебуває не у своїй звичній зоні комфорту. Згадуємо про пошкодження коренів і розуміємо, що рослині доведеться зіткнутися з тривалим стресом, який вона може не пережити. А такі нюанси, як невеликі відхилення від звичної кількості поживних елементів або невідповідний pH (кислотність) землі підвищують шанси несприятливого результату.

3-Пересадка-рослини-в-нову-землю

Попри всі ці ризики, пересадка буває життєво необхідна рослинам. Ґрунт міг заразитися патогенною мікрофлорою, відклалося багато солей через мінеральні добрива, земля збилася в дуже щільну грудку тощо. Але не переживай, за правильного підходу твоя улюблена квітка переживе пересадку, як звичайний переїзд у нову квартиру – трохи метушні, але терпимо.

Цікаво на тему: Як вирощувати зелень на балконі: інструкція для початківців

Перевалка кімнатних рослин

4-Перевалка-кімнатних-рослин

У цьому випадку ми зберігаємо стару землю, а значить стрес для квітки мінімальний (або відсутній зовсім). Витягуємо акуратно рослину разом з грудкою ґрунту, пересаджуємо в новий горщик і по колу досипаємо нову землю – готово. Перевалку краще не робити на мокрій землі, оскільки є ризик, що під вагою грудки може порватися коріння. Якщо горщик невеликий, найкраще перевернути його догори дном, затиснути стовбур квітки між пальцями й акуратно витрусити або вийняти рослину.

Шукай EVA Blog в Instagram

А тепер переходимо до порад. Я не буду тобі розповідати про пересадку або перевалку конкретних рослин, тому що, наприклад, фіалки, орхідеї та авокадо мають свої тонкощі в цьому плані. Але базові принципи процесів абсолютно однакові й, зрозумівши їх, ти зможеш легко впоратися практично з будь-якою домашньою рослиною.

5-Перевалка-кімнатних-рослин

Цікаво на тему: 40+ ідей горщиків для квітів своїми руками

Порада №1. Не пересаджуй кімнатні квіти в горщик набагато більший за попередній

Є золоте правило: новий горщик має бути більшим на 2-3 см (у діаметрі). Чому? Уявімо, що ти вирішила пересадити азалію з горщика 1.5 л в об’єм 8 літрів, так би мовити, із запасом.

6-Не-пересаджуй-кімнатні-квіти-в-горщик-набагато-більший-за-попередній

Ось що станеться:

  • коріння рослини не зможе швидко освоїти весь новий ґрунт. Після поливу буде багато надлишкової вологи в горщику, що може призвести до кореневої гнилі;
  • частина, яка не зайнята корінням, почне активно ущільнюватися, тим самим перешкоджаючи нормальному повітрообміну в ґрунті;
  • оскільки навколо кореневої зони багато вологої та ніким не використовуваної землі, її із задоволенням заселить патогенна мікрофлора.

7-Не-пересаджуй-кімнатні-квіти-в-горщик-набагато-більший-за-попередній

Але є й винятки. Наприклад, якщо ти використовуєш у якості ґрунту кокосовий субстрат. Він вимагає контролю pH і постійного внесення мінеральних добрив у чітко вивірених дозах. При цьому коренева система в ньому розвивається набагато активніше, а ризик зіткнутися з надлишком вологи або ущільненням ґрунту скорочується в рази. Або земля розбавлена великою кількістю розпушувача (перліт, вермикуліт) і має дуже повітряну структуру.

Але якщо ми говоримо про класичну безпроблемну пересадку або перевалку кімнатних рослин, то користуйся золотим правилом 👆

Цікаво на тему: Як зробити полиці для квітів своїми руками

Порада №2. Займайся перевалкою або пересадкою рослин навесні

8-Займайся-перевалкою-або-пересадкою-рослин-навесні

Якщо рослина почала хворіти через проблеми в ґрунті або тріснув горщик, діяти потрібно негайно, не звертаючи увагу на пору року. Але в такому разі обов’язково бери до уваги процеси, які відбуваються з рослиною взимку, влітку, навесні та восени:

  1. Зимовий час. Більшість кімнатних рослин перебуває у фазі повільного росту і метаболічного спокою (їм потрібно мінімум харчування). Вирішивши обладнати нове житло для квітки, ти можеш зіткнутися з її важким відновленням. Рослина, найімовірніше, буде виглядати ослабленою, почне вередувати та в результаті може загинути. Краще знайди інформацію щодо догляду саме за своєю квіткою після пересадки/перевалки взимку.
  2. Літній час. Квітучі рослини перебувають в активній фазі цвітіння і, вирішивши помістити їх у новий горщик, є ризик, що цвітіння погіршиться або зовсім припиниться.
  3. Осінній період. Квіти починають готуватися до зими. У цей перехідний період активність кореневої зони зменшується, поступово знижується апетит і водопоглинання. Проблеми, з якими ти можеш зіткнутися, такі ж, як у випадку із зимовою перевалкою або пересадкою, але з меншим ризиком.

9-Займайся-перевалкою-або-пересадкою-рослин-навесні

Весна – це природне пробудження. Рослини вступають у фазу активного росту коренів і надземної частини, а значить набагато безболісніше переносять стрес. До того ж квіти в цей період простіше реагують на зміну біому в ґрунті, оскільки їм просто сильно хочеться поласувати корисними макро- і мікроелементами.

Насправді з належним досвідом можна займатися пересадкою кімнатних рослин у будь-яку пору року. Але я думаю, ти зрозуміла, що для таких маніпуляцій потрібно чимало знань і розуміння того, що тобі говорять квіти своїм зовнішнім виглядом.

Цікаво на тему: Сукуленти: види, розмноження і як доглядати

Порада №3. Опустилося (поникло) листя? Не поспішай його реанімувати всіма можливими способами

Поникле листя у багатьох викликає бажання відразу полити квітку, адже це ознака нестачі вологи в горщику. І досить часто недосвідчені квітникарі, бачачи опущене листя, хапаються за лійку і відразу поливають рослину. В результаті квітці стає ще гірше. У чому ж причина? Річ у тім, що поникле листя може бути сигналом як недоливу, так і переливу. Якщо ти бачиш, що ґрунт вологий, значить, явно проблема не в малій кількості води в ґрунті.

10-Опустилося-(поникло)-листя

Отже, якщо після пересадження/перевалки у рослини поникле листя більше доби та справа не в сухості ґрунту, починай шукати причину методом перебору варіантів “що ти зробила не так”:

  • чи був покладений дренаж?
  • чи не занадто щільно був утрамбований новий ґрунт навколо коренів?
  • чи правильно було обрано новий ґрунт за кислотністю для конкретної рослини?
  • чи не переносила ти квітку в більш холодне або спекотне місце постійного проживання?

11-дренаж

У 9 з 10 випадків причина криється в занадто щільно укладеному в горщик субстраті. Коріння просто починає задихатися, оскільки оточене грудкою мокрої землі. Якщо ти сумніваєшся в причині проблеми, просто повтори процедуру пересадки заново. І пам’ятай, що новий ґрунт сильно утрамбовувати в горщик не потрібно. Також не потрібно намагатися реанімувати рослину за допомогою добрив, оскільки це призведе до погіршення ситуації. У новому субстраті з лишком корисних елементів.

А як ти пересаджуєш квіти? Обов’язково поділися своїм досвідом у коментарях.

Читайте також:

19 Лютого / 2024 Дім

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *