Хто має відповідати за сімейний бюджет

Гроші — одна з найбільш гарячих тем для розбіжностей у родині. Залежно від виховання, рівня освіченості та особистих поглядів, кожен має свою думку про те, хто має заробляти та як витрачати. Головне, щоб вона співпадала з міркуваннями партнера.

Хто має наповнювати сімейний бюджет

Тут кожна родина приймає своє рішення, бо «скільки людей — стільки й думок».

 

  • «Сімейний бюджет — це заробіток чоловіка, а зарплата дружини — її гроші»

Таку думку зазвичай обґрунтовують тим, що більша частина побуту та виховання дітей — на жінці, а працюють при цьому однаково. Хоча за статистикою українські жінки працюють на годину довше чоловіків і в середньому 5 годин щодня витрачають на прибирання, готування їжі, догляд за дитиною (чоловіки — 1,5 години). А якщо перерахувати за ринковим тарифом усю хатню роботу, вийде 7 тис. грн на тиждень.

  • «Сімейний бюджет складається із зарплат чоловіка й дружини»

З огляду на статистику середніх доходів українців (жінкам, до речі, платять на 24% менше), для повноцінного життя родини із 3–5 чоловік однієї зарплати замало. Тому цілком логічно, що якщо жінка та чоловік хочуть забезпечити свої базові потреби та гарне дозвілля, то їм потрібно наповнювати сімейний бюджет удвох.

 

  • «Чоловік повністю забезпечує родину та дружину»

Деякі жінки з радістю обирають не заробляти, а займатися улюбленою справою, якщо чоловік має достатній дохід. Це може бути догляд за дітьми та хатні справи, волонтерство, творчість тощо. На жаль, ми не знайшли статистики з цього приводу, та й не впевнені, що в Україні проводилися такі дослідження. Але справедливо зауважити, що ця модель має право на існування при обопільній згоді: коли чоловік має можливість і бажання сам забезпечувати родину, а жінка — сама не хоче працювати.

  • «Головний добувач у родині — дружина»

Згідно з минулорічним опитуванням українських чоловіків «Сучасне розуміння маскулінності», 37% респондентів вважають, що чоловік, який заробляє менше, ніж дружина, «нічого не вартий». До речі, результати опитування набули широкого розголосу. Одні назвали думки більшості «Домостроєм» чи  «середньовіччям», інші — справедливими.

Та все ж існують сім’ї, в яких жінка заробляє значно більше за партнера або взагалі працює сама. І якщо її чоловік не належить до цих 37%, то така сім’я буде цілком щасливою. Але,  ймовірно, йому час від часу все ж доведеться протистояти суспільним стереотипам, щоб не почуватися «не мужиком».

Коли працюють двоє: способи планування бюджету

Сьогодні, коли все більше дівчат і хлопців одружуються після 25, коли кожен має власне джерело доходу й погляди на фінанси, об’єднання бюджетів може викликати непорозуміння. Як вирішити це питання?

Спосіб 1. Повне об’єднання доходів

Спільний ящик у тумбочці або банківський рахунок, де зберігаються всі кошти, зароблені кожним із партнерів. Обидва мають до них рівний доступ, а комунальні платежі, витрати на дитину, продукти, відпочинок, оренду квартири, кредити оплачуються звідси.

Плюси

  • Для декого такий спільний бюджет має символічне значення, оскільки вони вже не просто люди зі спільної жилплощею, а справжня сім’я.
  • Коли кожен бачить, скільки грошей є в родині, тоді рідше виникає бажання робити необґрунтовано коштовні покупки (шуби з рідкісного хутра або нова PlayStation).

Мінуси

  • Такий підхід може викликати непорозуміння, коли один, наприклад, заробляє значно більше іншого та вважає, що має більше прав розпоряджатися бюджетом.
  • Кожну серйозну покупку потрібно обговорювати з партнером. При цьому один може, наприклад, захотіти відкласти гроші на депозит, а інший — витратити їх на відпочинок.

Спосіб 2. Часткове об’єднання доходів

На спільний рахунок або в ящик кладуться не всі доходи, а частина. Разом з партнером ви можете визначати свої обов’язкові витрати й суму внеску (фіксовану або ж відсоток від доходу). При цьому кожен має і свій власний рахунок, коштами з якого він розпоряджається на свій розсуд.

Плюси

  • Спільні потреби оплачуються разом, і при цьому кожен має певну фінансову свободу на купівлю своїх «хотілок». Такий спосіб може бути зручним для тих пар, у яких доходи дуже різняться.

Мінуси

  • Для прийняття такого рішення між вами має бути щирість і довіра. У разі недомовок на етапі обговорення один із партнерів може почуватися ображеним, і це може призвести до майбутніх суперечок.

Спосіб 3. Повністю окремі бюджети

Цей спосіб може бути зручним коли, наприклад, чоловік і дружина здатні повністю забезпечити себе фінансово та вже звикли до особистих коштів. У такому випадку потрібно заздалегідь обговорити питання спільних трат: комунальних, продуктів і т.д. Їх можна розділити між собою й відповідати лише за свою частину.

Плюси

  • Ви почуваєте себе самодостатніми й реалізованими.
  • Немає потреби домовлятися й питати поради з приводу серйозних покупок.

Мінуси

  • Щоб кожен мав рівні можливості для кар’єрного росту, домашні обов’язки потрібно також ділити порівну, а це може викликати непорозуміння.
  • Окремі бюджети зазвичай неможливі, коли в родині з’являється дитина. Але в такому разі ви можете найняти помічницю й обидва продовжувати працювати.

Щоб не мати проблем у стосунках, пов’язаних із фінансовим питанням, потрібно заздалегідь спільно вирішувати, хто зароблятиме та як розпоряджатися коштами. Наведені вище способи не вичерпні, адже у випадку з частковим об’єднанням доходів один партнер за потреби може покласти більше коштів у спільний котел. А при повному об’єднанні доходів кожен може залишити собі певну суму на особисті розходи. Головне, щоб при цьому всі були задоволені й не виникало протистоянь.

 

А якої думки дотримуєтеся ви? Родину має забезпечувати хтось один, доки інший займається дітьми й побутом? Або, можливо, вважаєте, що заробляти повинні обидва партнери? Чи має право на існування думка, що чоловік, який заробляє менше за дружину, не вартий поваги? Діліться своїми думками та досвідом у коментарях.

15 Серпня / 2019 Дім

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Каріна

    Доброго дня!
    Прожили 28 років з чоловіком по Спосібу 1 “Повне об’єднання доходу” (так було і у наших батьків). Різні пройшли етапи в житті, то він більше заробляв, то я, но Слава Богу, до сих пір нам фінансово комфортно.
    Багато моїх знайомих, які живуть разом більше 20 років і по окремих бюджетах вже в дуже складних стосунках. Доходить до абсурду – ділять дрібниці. Не розходяться бо спільне майно і т. ін.
    Поради дуже корисні, але головне, щоб була любов та довіра до партнера.
    Дякую за ваші цікаві статті!

Благодійність