8 порад, як вибрати ідеальну сковороду

Купівля нової сковороди — проблема для багатьох господинь. Втім, і для господарів теж вибір непростий, оскільки асортимент посуду зараз величезний і що з цього розмаїття дійсно буде wow — питання відкрите. Так само як і ти, ми розуміємо, що це непросте завдання. Тому підготували для тебе гайд з вибору пательні та лайфхаки з догляду за нею.

Час читання: 5 хвилин і печиво 🍪

статья доступна на русском языке

Цікаво на тему: Кухонні гаджети для здорового способу життя

Типи сковорідок: яка для чого?

Типи сковорідок: яка для чого?

Перед тим, як ми перейдемо до основних характеристик сучасних сковорідок, подивімось, якими вони бувають і для чого використовуються. Адже іноді ми шукаємо один тип посуду, а нам, по суті, потрібен інший. Розглянемо найпопулярніші з них.

  1. Сковорода класична. Цей тип посуду — абсолютний must-have для дому. Йому властиві невисокі бортики, завдяки чому він є найзручнішим варіантом для смаження. Представлені такі пательні в різних діаметрах, тому підібрати оптимальний розмір не складе труднощів. На кухні їх рекомендується мати кілька: компактну (до 20 см) — для ранкового омлету або панкейків, і більшу (24-28 см) — для основних страв.
  2. Глибока пательня або сотейник. Якщо ти часто готуєш складні страви або любиш все тушковане, то цей посуд якраз для тебе. На такій сковорідці зручно спочатку обсмажити інгредієнти (пасерувати цибулю, наприклад), а потім накрити кришкою і томити їх на невеликому вогні. Завдяки високим бортам і потовщеному дну, страви виходять дуже соковитими й ароматними.
  3. Вок. Фішка цієї пательні полягає в її формі — вона має невелике дно та стінки, що розширюються до верху. Зазвичай її використовують для східних страв (тайської локшини, смаженого рису тощо), в яких потрібно швидко обсмажити інгредієнти. За функціональністю воки схожі на сотейники, адже якщо після обсмажування накрити смаколики кришкою, вони теж тушкуватимуться.
  4. Сковорода-гриль. Ідеальний інструмент для приготування стейків, риби та овочів. Упізнати таку пательню легко — на дні в неї розташовані спеціальні ребра, які дарують стравам характерний «малюнок». Гриль найчастіше має квадратну або прямокутну форму, може доповнюватися жолобком для зливання зайвого жиру і складною ручкою для зручності зберігання.
  5. Млинцева сковорода. На Масляну без неї нікуди. Ну, а якщо серйозніше, то це зазвичай невелика (до 24 см у діаметрі) сковорідка з низькими бортиками, яка ідеальна для млинців. Втім, оладки та інші домашні ласощі на ній виходять анітрохи не гіршими.

Цікаво на тему: Розхламлення кухні: прибираємо всі непотрібні предмети

Порада. Перед тим, як визначитися з типом сковорідки, проаналізуй, що ти будеш на ній переважно готувати. Якщо тобі скоріше потрібен посуд для тушкування, краще зробити вибір на користь сотейника або вока, для смаження — класичну або, може, гриль.

Сковородка Вок

Рекомендовані товари:

  • Fiskars Functional Form — класична сковорода фінської якості, що сумісна з індукційними плитами.
  • Вок RINGEL Be Chef з литого алюмінію — для твоїх кулінарних експериментів.
  • Для соковитих стейків і ароматних овочів обирай пательню-гриль Krauff Funktionell з зі знімною ручкою та потовщеним дном (4,5 мм).
  • Krauff RockWell з керамічним покриттям — млинці ще ніколи не готувалися так просто.

Матеріали основи

Матеріали основи

Коли з типом посуду визначилися, варто звернути увагу на матеріал, з якого він виготовлений. Переважна більшість сковорідок з антипригарним покриттям виготовляються з алюмінію. Однак тут є варіанти. Основа може бути штампована або лита. Сковорідки першого типу відрізняються легкістю, тонким дном і стінками. Вони швидко нагріваються і так само швидко остигають, коштують зазвичай не дорого, але й служать недовго — тонкий метал з часом схильний до деформації. Інша справа — литі сковороди. Дно і стінки в них значно товщі, вони довше набирають тепло, повільніше його «віддають» і значно довговічніші за штамповані. Між першими та другими завжди краще робити вибір на користь лиття.

EVA y Viber

Але не алюмінієм єдиним. Сковороди з нержавіючої сталі можуть бути як з антипригарним покриттям, так і без нього. Останній варіант часто обирають як професійні кухарі, так і любителі вічного — вона може служити роками, але готувати на ній потрібно на олії. Ну, а якщо ти дотримуєшся правильного харчування, варто віддати перевагу покриттю. Сковорода хоч і прослужить не так довго, але твоя фігура скаже тобі спасибі.

Цікаво на тему: Правильне зберігання продуктів у холодильнику

Чавун — ще один популярний матеріал для сковорідок. Посуд із цього металу важкий, надійний і дуже довговічний, у нього є всі шанси бути переданим у спадок. Чавун добре зберігає тепло і повільно його віддає, через що томлені страви в ньому виходять неймовірно смачними. Якщо не хочеш морочитися з покриттями та використовувати на ній металеві лопатки, то варіант чудовий.

Щоправда, і недоліки у цього матеріалу є. Попри міцність, чавун — досить крихкий метал. Хоч би як це дивно звучало, але при невдалому падінні його можна розбити. А ще він вимогливий до догляду — його обов’язково потрібно прожарити з олією перед першим використанням, і він не любить воду, бо може іржавіти (тому мити чавунну сковороду не рекомендується). А якщо ти таки зважилася її помити, то доведеться повторити їй «олійне спа» від самого початку. І не варто забувати про вагу посуду — важить він знатно навіть без їжі. З чавунним посудом силове тренування тобі забезпечене. 😁

Існують також і мідні сковороди. Зустрічаються вони не так часто, коштують дорого, але теж довговічні й у них є низка шанувальників. Усередині вони зазвичай без антипригарного покриття, але мають шар харчового олова або нержавіючої сталі, оскільки мідь у чистому вигляді здатна окислювати страви.

Чавунна сковородка

Рекомендовані товари:

  • Ardesto Black Mars Avior — сковорода з нержавіючої сталі Triply з рівними бортами.
  • Класична модель RINGEL IQ Be Natural — сковорода з нержавіючої сталі Triply з рівними бортами.

Види антипригарних покриттів: обираємо найкраще

Види антипригарних покриттів: обираємо найкраще

Переходимо до найцікавішого. Хоч кожен виробник і намагається назвати своє покриття якось по-своєму (що і створює плутанину під час купівлі), по суті ж їх не так багато. Розглянемо найпоширеніші.

Цікаво на тему: ТОП-5 страв грузинської кухні для смачної та ситної вечері

  1. Тефлон — найпопулярніший тип покриття, представлений у сковорідках різних цінових сегментів. Має хороші антипригарні властивості, але боїться подряпин і металевих інструментів, тому силіконові, пластикові та дерев’яні лопатки на допомогу. Одні з маркетингових різновидів тефлону — Xylan Plus і Starflon Max.
  2. «Кераміка» — це нанокомпозитне покриття, яке вважається одним із найбільш екологічних. Воно не так схильне до подряпин, проте з ним теж потрібно бути дбайливим — не дряпати металевими предметами, берегти від відколів і абразивних мийних засобів. Один із найпопулярніших видів керамічного покриття — Greblon.
  3. Сковорідки з мармуровим і гранітним покриттям — по суті, це наступне покоління від керамічних. Впізнати їх легко — на внутрішній поверхні в такого посуду є невеликі контрастні вкраплення і візуально вони схожі на шкаралупу перепелиного яйця. Такий зовнішній вигляд покриття зумовлений тим, що в нього додається мармурова/гранітна крихта. Це довговічніша і надійніша поверхня, проте правила експлуатації аналогічні тефлону і «кераміці» — жодного металу і порошкоподібних мийних засобів. Різновиди такого покриття — Pfluon і Marble.
  4. Алмазні й титанові покриття притаманні дорожчим сковорідкам. Їм нестрашні металеві лопатки, вони не схильні до подряпин і відколів (за умови правильної експлуатації, звісно), але ціна на них досить висока. Зустрічається найчастіше у вузькопрофільних посудних магазинах.

Важливо: Попри купу міфів, якими обросли тефлонові сковорідки, сьогодні це безпечне покриття. Щоб переконатися в тому, що ти вибрала екологічно чистий посуд, шукай маркування «PFOA/PFOS free». Це означає, що в покритті не міститься перфтороктанова і перфтороктансульфонова кислоти — ті самі канцерогени, через які тефлон ще півстоліття тому був визнаний шкідливим для здоров’я.

Вибирай ту пательню, в якій кількість шарів антипригарного покриття більша. Сьогодні можна знайти 7- і навіть 8-шарові моделі — вони прослужать довше.

Металева сковородка

Рекомендовані товари:

  • Pyrex Optima+ з литого алюмінію з тефлоновим покриттям і товстим дном (3,8 мм).
  • «Мармурова» сковорода Lamart Olive підходить для будь-яких типів плит і може використовуватися в духовій шафі.
  • Krauff Stilvoll з керамічним покриттям Greblon і товстим дном (4,5 мм).

На що ще звернути увагу

На що ще звернути увагу

Є ще низка важливих нюансів, на які варто зважати перед купівлею пательні.

  • Сумісність із плитами. Якщо в тебе газ, то тобі пощастило, адже з ним сумісна будь-яка сковорода. Обирай ту, яка більше подобається. Для склокерамічної плити варто звернути увагу на ті моделі, у яких є покриття із зовнішнього боку. Так посуд не залишатиме слідів на варильній поверхні. Для стандартної (рапідної) електричної плити важливо вибрати сковорідку з товстим дном, а для індукційної — з товстим і магнітним. Остання працює за відмінним від інших поверхонь принципом. Для того, щоб відбувалося нагрівання на «індукції», дно посуду має мати феромагнітні властивості. Тому, щоб знайти сумісну пательню, шукай на ній маркування у вигляді закрученої горизонтальної спіралі. Це актуально для сталевих і алюмінієвих сковорідок, але якщо ти вибрала чавун, то він підходить для індукційних плит за замовчуванням.

Зручність сковорідки

Цікаво на тему: 6 смачних рецептів ролів із лаваша

  • Діаметр сковороди. Так, це теж важливий параметр, якщо ми говоримо про будь-які електричні варильні поверхні. Діаметр посуду має відповідати діаметру конфорки — так тепло витрачатиметься максимально ефективно. Якщо вибрати сковороду більшу, то нагрівання буде нерівномірним і повільнішим, а якщо меншу, то нагріватиметься навколишній простір і ККД буде нижчим.
  • Можливість мити в посудомийці. Далеко не всі сковороди сумісні з улюбленим гаджетом «ледачих» господинь. Тому перед покупкою уточни, чи підходить обраний тобою посуд для миття в посудомийній машині. Спойлер — чавунні сковороди для них точно не призначені.
  • Наявність кришки. Якщо ти шукаєш сковорідку для тушкування, то краще вибирати ту, до якої кришка вже йде в комплекті. Звичайно, її можна докупити пізніше, але в цьому випадку важливо вибирати «верх» і «низ» від одного бренду — так можна бути впевненим у тому, що вони ідеально підійдуть.
  • Ручка. Для комфортного використання сковороди в домашніх умовах варто звернути увагу на матеріал і формат тримача. В ідеалі він має бути литим і покритим термозахисним матеріалом — бакелітом, теплостійким пластиком, деревом або силіконом. Якщо потрібна сковорода і форма для запікання в одному флаконі, вибирай моделі зі знімною ручкою. Їх, до речі, і зберігати буде зручніше.

Як продовжити життя сковородам з антипригарним покриттям

Як продовжити життя сковородам з антипригарним покриттям

Іноді буває так, що начебто купила класну антипригарну сковорідку, але вже за кілька місяців вона перестала працювати, як треба. На ній то там, то тут починає пригорати страви, доводиться додавати олію і враховувати її у своїй денній нормі калорій. Подивімося, як користуватися сковорідкою так, щоб вона довше тебе радувала.

  • Виключи різкі перепади температур. У багатьох із нас є звичка після готування відразу закидати сковороду в мийку і заливати її водою. Не треба так. У матеріалу основи та покриття різна щільність і вони по-різному звужуються/розширюються при різкій зміні температури. Від цієї звичної для нас дії з часом можуть утворюватися тріщини в покритті або навіть відшарування, що призведе пательню в непридатність. Тому дай посуду спочатку охолонути на плиті природним шляхом, а потім починай миття.

Цікаво на тему: Українська кухня: 5 традиційних рецептів із різних областей

  • З тієї ж причини антипригарні покриття не люблять заморожені продукти. Не варто класти на гарячу сковорідку овочі або курячі ніжки з морозилки. Спочатку розморозь їх (природним шляхом або за допомогою мікрохвильовки), а потім уже готуй. Твоя сковорідка прослужить значно довше.
  • Абразивні та агресивні мийні засоби залиш у минулому. Для покриття потрібна м’яка губка і рідкий засіб для посуду.
  • І, ще раз, жодних металевих предметів. Тільки силікон, дерево або нейлон. Якщо вибрала останній варіант, перед покупкою перевір, чи немає на лопатці гострих країв, які іноді утворюються в процесі лиття пластику.

Як продовжити життя сковородам

Рекомендовані товари:

  • Велика стильна лопатка Ardesto Gemini Marmo з основою з нержавіючої сталі та силіконового покриття.
  • Щипці Tramontina Ability з високоякісного нейлону — ідеальний інструмент для перевертання, який не буде дряпати покриття.
  • Ringel IQ Be Trendy — зручна силіконова ложка на поліпропіленовій основі.

І наостанок ще одна рекомендація в дусі Капітана Очевидність. Купуючи сковороду, не намагайся на ній надмірно економити. Ні, урвати класний посуд за хорошою знижкою — це святе. Але якщо ти цілеспрямовано шукаєш дешевшу модель, будь готова до того, що прослужить вона тобі недовго. Адже у випадку із пательнями дійсно є зв’язок між ціною, якістю і терміном служби.

Читай також:

7 Серпня / 2023 Дім

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *