Швидко і бюджетно: як пофарбувати м’які меблі

Ти напевно знаєш, що можна реставрувати та перефарбовувати корпусні меблі — стелажі, шафи, полиці, комоди й все в цьому дусі. І сьогодні рух інтер’єрного апсайклінгу доволі популярний, бо це нескладно, доступно і дає змогу створювати справді стильні предмети для дому. Але як бути з м’якими меблями, які втратили естетичний вигляд або просто набрид їхній колір?

Якщо оббивка улюбленого дивана або крісла більше не тішить око, а купівля нових або перетяжка не входить у найближчі плани, це можна вирішити просто в домашніх умовах. Адже м’які меблі можна самостійно перефарбувати! Звучить як фантастика? Влаштовуйся зручніше, EVA Blog поділиться з тобою лайфхаками, як на easy оновити текстиль на меблях власноруч.

1-як-пофарбувати-м'які-меблі

Цікаво на тему: 5 ідей реставрації меблів власноруч

Яку фарбу вибрати для різних типів тканини

Розмаїття фарб сьогодні вражає, а іноді навіть вводить у певний ступор. Яку саме обрати для свого перероблення? Нумо розбиратися разом.

2-Яку-фарбу-вибрати-для-різних-типів-тканини

Перше, що ми повинні врахувати, так це тип матеріалу, який використовується на твоєму дивані, пуфі, канапі, стільці, кріслі (потрібне підкреслити). Для зручності ми поділимо їх на 3 великі категорії:

  • ворсові тканини — флок, плюш, велюр, вельвет, мікрофібра;
  • шкіра (штучна і натуральна) і замша;
  • плетені тканини — рогожка, жакард, гобелен, шенніл.

3-Яку-фарбу-вибрати-для-різних-типів-тканини

Цікаво на тему: Як перетворити свій дім на місце сили та краси?

Яка ж фарба краща для різних матеріалів?

  1. Для натуральних або штучних шкіряних виробів звичайна фарба по тканині не підійде. Вона просто не ляже на гладкий матеріал і буде скочуватися. У цьому разі використовуємо спеціальні барвники для шкіри, які здебільшого зустрічаються у форматі спрею.
  2. Плетені натуральні або штучні матеріали (жакард, рогожка), а також ворсові (велюр, флок тощо) дають більший вибір. Їх можна обробити й аерозольним барвником для тканини, а можна пофарбувати за допомогою пензля й акрилової, латексної, крейдяної або ж спеціальної фарби по тканині. Вона має бути на водній основі — це важливо. Щоб пігмент лягав краще, а матеріал був більш м’яким, у фарбу можна додати трохи кондиціонера для прання. Якщо обираєш другий варіант, то технологія фарбування плетених і ворсових матеріалів буде трохи відрізнятися. Як саме — ми розповімо нижче.

4-Яку-фарбу-вибрати-для-різних-типів-тканини

Лайфхак: Як перевірити, що тканина добре піддається перефарбуванню? Спробуй капнути на неї водою. Якщо рідина моментально вбралася, фарба відмінно ляже на матеріал. А якщо залишилася на поверхні краплею, ймовірно, перефарбувати тканину не вийде.

Підготовка до фарбування м’яких меблів

Підготовчий етап — один із найважливіших у будь-якому апсайклінг-проєкті. Короткий чек-лист, що потрібно зробити до того, як ти візьмеш до рук пензлик або балончик з фарбою:

5-Підготовка-до-фарбування-м'яких-меблів

  1. Поверхня, що фарбується, має бути чистою. Щоб зробити це правильно і без шкоди для тієї чи іншої тканини, познайомся зі статтею «Як почистити м’які меблі: корисні лайфхаки». Тут ти знайдеш рекомендації з очищення різних типів оббивки.
  2. Якщо є жирні плями, краще їх видалити — потім вони можуть проступати через фарбу, особливо якщо колір буде світлим.
  3. За необхідності проведи невеликий ремонт меблів — обріж нитки, що стирчать, а якщо тканина десь порвалася, акуратно заший.6-Підготовка-до-фарбування-м'яких-меблів
  4. Усе, що не буде фарбуватися, потрібно закрити (ніжки, підлокітники тощо). Малярська стрічка і поліетиленова плівка в цьому допоможуть.
  5. Захисти підлогове покриття — застели зону фарбування плівкою.
  6. Підготуй інструменти та все, що може знадобитися: фарбу, кілька пензлів, рукавички, пульверизатор з водою, ганчірки для ліквідації випадкових «аварій». Також можуть стати в пригоді суха щітка (для ворсових тканин), респіратор і окуляри (для фарби в спреї), шліфувальна губка або наждачний папір і розчинник (про всяк випадок).

Шукай EVA Blog в Instagram

Цікаво на тему: Психологія кольору в інтер’єрі: створюємо комфортний простір

Важливо: Якщо ти фарбуєш меблі аерозольною фарбою, це потрібно робити тільки на відкритому повітрі або в дуже добре провітрюваному приміщенні (наприклад, на веранді). У першому випадку важливо вибрати відповідну погоду, щоб було не вітряно, інакше великий ризик, що на свіжопофарбовану тканину налипатиме пил. Ну, про дощ говорити не будемо — це очевидно. І не забудь використовувати респіратор і захисні окуляри, щоб фарба не потрапила в очі та дихальні шляхи.

Крок за кроком: починаємо перефарбування

Навряд чи в роботі з аерозольними фарбами у тебе виникнуть питання — це, мабуть, найпростіший спосіб перероблення меблів. При чому будь-яких — хоч корпусних, хоч м’яких з будь-яким типом оббивки. Важливо лише знайти відповідний тип фарби для свого матеріалу, проводити свій DIY на вулиці або в добре провітрюваному приміщенні, захистити дихальні шляхи та очі від потрапляння фарби. І для початку було б непогано подивитися, як пігмент лягатиме на матеріал. Тому рекомендуємо перед фарбуванням протестувати його на непомітній ділянці де-небудь ззаду.

7-починаємо-перефарбування

Порада: Працюючи фарбою в балоні, намагайся отримати тонке і рівномірне покриття. Не варто намагатися перефарбувати тканину за один раз. Нехай шарів буде 2 або 3, але чим він буде тоншим, тим краще. Головне — не наносити наступний до висихання першого.

8-починаємо-перефарбування

А ось під час оновлення тканини за допомогою акрилових фарб нюансів значно більше, тому цей варіант ми розглянемо докладніше.

Цікаво на тему: 8 речей, через які здається, що вдома не прибрано

Нюанси фарбування пензлем плетених тканин

Як оновити плетену оббивку за допомогою фарби на водній основі? Лови покрокову інструкцію.

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

Публикация от Grace ✨ DIY + Furniture Flips + Home Ideas (@atouchofgrace.diy)

  1. Гарненько підготуй і очисть тканину оббивки.
  2. Створи фарбувальний «коктейль». Змішай дві частини фарби на водній основі (акрилову, крейдяну або латексну) з однією частиною кондиціонера для білизни. Якщо консистенція здається занадто густою, додай трохи води (близько 5% від загального обсягу). Набери в пульверизатор воду і завжди тримай його під рукою — він знадобиться для змочування тканини.
  3. Розпороши воду на ділянку оббивки, щоб вона добре просочилася (волога послужить «провідником» для пігменту) і починай наносити фарбу за допомогою пензля. Важливо, щоб рухи пензлем були в одному напрямку — це дасть змогу створити рівне і красиве покриття. Щоб перевірити, як фарба лягатиме на тканину, почни свій експеримент на невеликій непомітній ділянці.9-Нюанси-фарбування-пензлем-плетених-тканин
  4. Якщо тестове фарбування пройшло успішно, опрацюй таким чином всю тканину на меблях і залиш для просушування. Важливо, щоб шар фарби був тонким — краще зробити їх кілька, ніж спробувати перекрити все за один раз. Так пігмент може взятися кіркою і бути жорстким.
  5. Коли перший шар гарненько висох, подивися, чи немає на тканині кошлатості та чи не потрібно злегка відшліфувати поверхню. Потім можеш братися до другого фарбування, не забуваючи змочувати тканину водою. Якщо ти перефарбовуєш кольором тон в тон або темнішим, зазвичай достатньо двох шарів. Але якщо хочеш вивести меблі у світліший, для отримання рівномірного відтінку шарів може бути більше.

Цікаво на тему: Килимки, які створять затишок у домі

Ось ще парочка проєктів для натхнення — диван для вітальні та приліжкова банкетка:

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

Публикация от Natalie | DIY + home design (@bradwillbuildit)

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

Публикация от Interior Inspiration (@myinspiringinterior)

До речі, необов’язково фарбувати тільки одним кольором. Наприклад, за допомогою двох відтінків можна створити стильний градієнт:

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

Публикация от The Top Drawer RVA (@thetopdrawerrva)

Якщо готовий виріб здається нудним, а градієнт не підходить за стилем, доповни дизайн геометричним візерунком або контрастними смугами:

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

Публикация от Abi Hugo | Interiors, Upcycling & DIY (@thewhitethistle)

Як перефарбувати пензлем ворсову оббивку

У роботі з «пухнастими» тканинами є деякі нюанси. Як зробити так, щоб ворсовий матеріал добре забарвився, але не злипся?

9-Як-перефарбувати-пензлем-ворсову-оббивку

Основний принцип аналогічний плетеним матеріалам, але з однією важливою відмінністю. Після нанесення кожного шару, поки фарба ще волога, тканину потрібно обробити сухою м’якою щіткою, щоб розпушити та підняти ворс. Ось і весь секрет. Результат вийде вельми естетичним.

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

Публикация от Tina (@unionwillow)

І ще одна порада наостанок — пофарбовані м’які меблі небажано мити найближчий місяць, щоб пігмент добре «всівся». Крім цього, в майбутньому краще бути обережним з агресивними мийними засобами та відбілювачами, щоб вони не зняли фарбу.

Як бачиш, перефарбувати м’які меблі не складно, доступно і досить захопливо. Сподіваємося, наш невеликий гід надихне тебе на зміни та допоможе створити інтер’єр своєї мрії.

Читай також:

24 Квітня / 2024 Дім

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *