Відкриті полиці: естетика і порядок

Відкриті полиці давно тримаються в трендах дизайну сучасних інтер’єрів. Це виклик звичному зберіганню, постійний предмет суперечок і запитань. Давайте розбиратися, чи дійсно відкрите зберігання — розкіш, чи цілком реальна можливість?

Час читання: 7 хвилин та чашка чаю ☕

статья доступна на русском языке

Сучасна вітальня з відкритими полицями

Переваги та недоліки відкритих полиць в інтер’єрі

Переваги відкритих полиць:

  1. На візуальному рівні вони відмінно розвантажують простір, що особливо важливо для невеликих приміщень.
  2. Все, що лежить або стоїть на полицях, досить добре проглядається. Наочність і доступність скорочують час на пошуки потрібного предмета.
  3. Кутові полиці візуально займають менше місця, а створюють при цьому вражаючий ефект і дозволяють раціонально використовувати місце для зберігання. Яку колекцію не таїли б коробки у вашій шафі, ви можете зробити вітрину для демонстрації особливих для вас предметів навіть у передпокої.
  4. Естетика. Вміст надає характеру й індивідуальністі інтер’єру кімнати, а самі полиці теж можуть бути яскравим сучасним акцентом, якщо зробити їх незвичайної форми або з нетипового матеріалу. Ще одна цікава ідея — виділити стіну за полицями іншим кольором, підтримуючи, наприклад, кольорову гамму текстилю в приміщенні, або зіграти на контрасті.

Цікаво по темі: Як правильно оформити настінну галерею

Стильний інтер'єр з відкритими полицями

Недоліки:

  1. Вимагають більш ретельного прибирання, оскільки пил осідає на всіх предметах, і буде потрібно більше часу, щоб утримувати все в чистоті.
  2. Не терплять хаосу і безладу. Подумайте, чи готові ви підтримувати порядок і ставити речі на місце, зберігаючи гармонію і візуальний баланс на полицях.
  3. Це ідеальний варіант для того, щоб зберігати книги, посуд, різні дрібниці та красиві речі, але не дуже місткий.

Відкриті полиці для кухні: «за» і «проти»

Кухня з тумбою з відкритими полицями

«За»:

  1. Полиці як акцент інтер’єру. Красивий посуд, яскраві вази, крупи в прозорих банках перетворять будь-яку, особливо стриману кухню в цікаву локацію «з характером».
  2. Все, чим ви зазвичай користуєтеся, у вас під рукою.
  3. Якщо кухня маленька, відкриті полиці виглядають легше, не захаращуючи візуально простір.
  4. Це більш бюджетний варіант у порівнянні зі стандартними шафами.

Сучасна кухня з відкритими полицями

«Проти»:

  1. Полиці програють навісним шафам по місткості. Посуд виглядає добре, але для кухонного начиння і дрібної побутової техніки потрібно шукати інше місце, ніж тумба з відкритими полицями.
  2. Вам потрібно витрачати більше часу на регулярне прибирання, підтримувати порядок, ставити речі на місце.
  3. Якщо ви плануєте розмістити на полицях кулінарні книги, згодом вони можуть постраждати через кіптяву.

Цікаво по темі: Декор: дрібнички, що створюють затишок

Декор на кухні з відкритими полицями

Поради дизайнерів – як оформити відкриту полицю або стелаж

Дизайнери придумали різні прийоми, які дозволять зі смаком оформити відкриті полиці й уникнути хаосу і відчуття захаращеності. Що це за прийоми?

1. Шукайте баланс. Важкі і великі предмети розташовуйте на нижніх полицях, предмети трохи менше і легше — вище. Якщо полиця у вас одна, залишайте важкі речі з краю, а витончені легкі штучки — ближче до центру.

2. Створюйте шари. Об’ємними виглядають композиції, в яких великі деталі (наприклад, книги) розташовані на задньому плані, а на передньому плані — дрібні (рамки з фотографіями, шкатулки).

3. Залишайте простір. Полиця, на якій дуже багато всього, виглядає перевантаженою, тому залишайте «повітря» між предметами. В тому числі у передпокої, адже саме він впливає на перше враження від домівки.

Як вписати відкриті полиці в сучасний інтер'єр

4. Додайте динаміки. Групуйте предмети різної висоти, щоб композиція була сучасною, а не виглядала монотонною і нудною.

5. Використовуйте кошики та коробочки. Дрібниці, які «губляться» на загальному тлі, пам’ятні записки, стопку листівок або фотографій можна розкласти в красиві сучасні коробочки і вибудувати їх гіркою. Коли вам захочеться перебрати свої скарби, вони будуть під рукою.

6. Не бійтеся великого декору. Якщо ви вирішили розмістити книги на відкритому стелажі, не перетворюйте його на філію шкільної бібліотеки, де книги стоять рядами — і все. Інтер’єр — відображення господарів, тому наповнюйте його собою. Колекціонуєте якісь предмети? Розміщуйте свою колекцію поруч з книгами. Привезли з подорожі дзеркало або репродукцію картини? Знайдіть місце і для них, наприклад, на тумбі з відкритими полицями.

7. Задайте колір. Колір дозволяє грати й створювати різні сучасні композиції. Ви можете групувати предмети в відтінках одного кольору або вибудовувати градієнт — наприклад, від бежевого до шоколадного. Останнє особливо ефектно виглядає на книжкових полицях, так само як і «веселка» з корінців книг. Озирніться і подумайте, який колір в інтер’єрі вітальні (або тієї кімнати, де ви задумали відкриті полиці) ви можете «підтримати» декором на полиці. Білі або сірі стіни? Нехай на полиці з’явиться фігурка відповідного кольору. Сині штори? «Морська» фотографія або репродукція картини в синьо-блакитних відтінках відмінно впишуться.

Цікаво по темі: Речі, яких не повинно бути в маленькій квартирі

Книги за кольором на відкритих полицях

Полиці для різних стилів інтер’єру

Якщо ви хочете створити обстановку в стилі лофт, звертайте увагу на максимально прості тумби з відкритими полицями та стелажі. Найчастіше їх роблять з металу або металу і дерева, а в якості деталей можуть додавати болти й гвинти.

Якщо ви цінуєте мінімалізм, простоту і чистоту ліній, вам, швидше за все, припаде до душі скандинавський стиль. Для нього характерні полки з дерева, на яких відмінно виглядатимуть кашпо з рослинами, свічки в глиняних горщиках, постери або листівки в білому, сірому або чорному кольорі.

Романтичний, затишний стиль прованс вітає дерев’яні полиці, пофарбовані в білий колір з ефектом потертостей і нерівностей. На них чудово виглядає мідний посуд, глечики, пучки засушених трав і лаванди.

Як бачимо, на кожен можливий недолік відкритих полиць існує своя перевага. Якщо ви мрієте про максимально практичний, стриманий інтер’єр, можливо, ідея відкритого зберігання не для вас. Якщо ж вам хочеться вийти за звичні рамки, наділити особливим характером своє житло, і ви готові періодично витрачати трохи більше часу на підтримання чистоти й порядку — наважуйтесь! Нехай ваша оселя буде сучасною, затишною і гарною.

 

Читайте також:

22 Січня / 2022 Дім

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *