Повне розхламлення: як облаштувати балкон?

Хтось живе в просторій трикімнатній «сталінці», а хтось — в крихітній студії в новобудові, у когось вистачає місця для роботи і хобі кожного члена сім’ї, а хтось може займатися чимось своїм тільки за кухонним столом «в другу зміну», коли всі повечеряють. Але і в «сталінках», і в студіях є окрема територія — його величність балкон, який найчастіше використовується або для зберігання не дуже потрібних речей, або не використовується зовсім. Пропоную вам звільнити цей простір і облаштувати за своїм смаком і потребам.

Як звільнити балкон

  1. Проводимо ревізію. Це означає перебрати все, що лежить на балконі — всі коробки, шафи, полиці, ніші і антресолі.
  2. Викидаємо все зайве. Якщо у вас зберігається та сама анекдотична одна лижа, ви знаєте, що з нею робити. Те, що роками не використовується і лежить в коробках «про всяк випадок», вам не знадобиться. Мотлох — викинути, щось добротне, але вам не потрібне — віддати за допомогою дошки оголошень або соціальні мережі.
  3. Розбираємо сезонні заготовки. Якщо ви самі закриваєте помідори і огірки, варення і компоти, швидше за все, на банках є наклейки з датою заготовки. Якщо ж на вашому балконі живуть банки, які хтось колись вам передав, а ви вже й не пам’ятаєте, що всередині і коли це потрапило в ваш будинок, краще відправити їх в сміттєвий бак.

Варіанти оформлення балкона

1) Зелена зона

Милуєтеся рослинами і мрієте про власний садок? Балкон стане вашою віддушиною. В останні роки «балконне» садівництво набирає обертів — будівельні гіпермаркети пропонують не тільки міні-теплиці, а й величезний вибір сортів рослин і різних горщиків, сумішей ґрунту і систем поливу, а в інтернеті збільшується кількість статей і блогів, в яких ентузіасти діляться своїм досвідом і практичними порадами по вирощуванню квітів і різної зелені типу м’яти, базиліка або чебрецю.

2) Тераса

Якщо вам пощастило з видом і ваш балкон виходить у тихий двір або дивиться на гарний сквер, облаштуйте його для чаювання вихідного дня або вечірніх посиденьок з друзями, вином і сиром. Садові меблі відмінно підходять для міні-тераси, а пара вазонів з квітами або пряними травами зробить її особливо атмосферною.

3) Лаунж зона

Якщо у вас лоджія, і її площа дозволяє зробити зону відпочинку, подумайте про те, щоб розмістити тут невеликий диван з подушками, пуфи або навіть гамак. Читати, слухати музику, дивитися кіно, розмовляти по телефону в такому місці може бути дуже приємно.

4) Робочий кабінет або майстерня

Завдання із зірочкою, оскільки облаштування кабінету вимагає утеплення і скління, а ще — освітлення і достатньої швидкості інтернету. Плюси: відокремлене робоче місце, можливість виділити достатньо місця для захоплення (особливо якщо це рукоділля) і зберігати належним чином всі матеріали, а для тих, хто працює віддалено — опція відокремити роботу від дому. Під час навчання в університеті я не на жарт захопилася скрапбукінгом, і облаштувала на балконі майстерню, використовуючи частину швейної машинки як стіл, а підвіконня для зберігання матеріалів. В іншій квартирі я поставила на лоджії письмовий стіл, і з травня по вересень працювала, слухаючи щебет горобців за вікном.

5) Місце для медитації

Ця ідея не підходить для відкритого балкона, але для лоджії — в самий раз. Якщо ви практикуєте йогу і духовні практики на кшталт медитацій і афірмацій, обладнайте для цього куточок. Не обов’язково оформляти його в типовому азіатському стилі, хоча така естетика більше налаштовує на медитацію. Вибираючи низький столик з натуральної деревини і живі рослини, ви створите відповідне відчуття заземлення, плетені килимки, свічки і пахощі посилять асоціацію з ретрітами і уповільненням. Не захоплюйтеся з декором і безліччю предметів, щоб візуально не стиснути простір, і щоб було легко підтримувати порядок. 

Що можна використовувати в оформленні лоджії як місця для медитації:

  • світильники з теплим розсіяним світлом, що стоять на підлозі;
  • свічки;
  • тайські ліхтарики або гірлянди;
  • плетені килимки і подушки з орнаментом;
  • макраме на стінах;
  • рослини;
  • дзеркало;
  • ароматичні лампи, палички для пахощів;
  • своєрідний вівтар з тими предметами, які надають вам силу (кристали, свічки, зображення, мушлі і камінці, палички пало санто і т.і.)

6) Зона зберігання

Ну і, звичайно, лоджію можна використовувати виключно для зберігання, облаштовуючи зони для роботи і відпочинку в самій квартирі. Замість громіздкої шафи з дверцятами використовуйте стелажі і відкриті полиці. Для спортивного інвентарю (наприклад, велосипедів) використовуйте гаки та вертикальне розміщення. Під підвіконням можна зробити полки для банок з домашнім варенням і консервацією. Якщо ж ви не хочете відмовлятися від ідеї пити каву на балконі, поговорити з подругою за келихом вина або усамітнюватися там з книгою і круасаном, знайдіть пуфи або куточок для сидіння з нішею всередині — там ви зможете зберігати речі, залишивши вільними дорогоцінні сантиметри на лоджії.

Ремонт і будівництво зазвичай витратні процеси. Вони вимагають часу, грошей і сил, тому багато людей довго не вирішуються розпочати це в своєму будинку. Спробуйте почати з самого маленького приміщення у вашій квартирі, і, я вірю, цей крок зробить ваш будинок набагато затишніше і комфортніше.

15 Лютого / 2021 Дім

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Марина

    Якраз нещодавно навела лад на балконі, квітів насаджала, так приємно виходити, настрій підіймається. Жаль балкончик маленький, не такий, як на ваших фото)

  2. Lucy

    Дякую!! дуже гарні фото і змістовна стаття. Ви – МОЛОДЦІ! 😉