Як позбутися молі та запобігти її появі

Погодьтеся, міль – не найприємніший гість у домі. Вона з’являється раптово і завдає чимало проблем: псує харчові продукти та улюблені речі. Як швидко позбутися комахи та попередити її появу надалі? Пропонуємо поговорити про це в даній статті. 

Час читання: 3 хвилини та чашечка чаю з ромашкою ☕

статья доступна на русском языке

Звідки береться міль

1-Звідки-береться-міль

Почнемо з того, що в будинку/квартирі найчастіше можна зустріти тільки два види метеликів: платтяна і харчова моль. Кожна з них віддає перевагу різним місцям проживання. І найбільшу небезпеку несуть не дорослі особини, а їхні личинки, яким необхідно харчуватися для переходу в наступну стадію розвитку.

Щоб розуміти, як раз і назавжди позбутися комах, потрібно спочатку розібратися з двома важливими питаннями:

  • Як міль потрапляє в житло.
  • Де вона мешкає і відкладає личинки.

Давайте про все по черзі.

Шукай EVA Blog в Instagram

Платтяна міль (кімнатна міль)

2-Платтяна-міль

Цей вид метелика має світло-жовтий, золотистий колір, довжина тіла становить лише 5-8 мм. Але попри свої невеликі розміри, він віддає перевагу на обід вельми дорогим речам: одягу з кашеміру, шовку, вовни. Також личинки молі не відмовляться від пір’я, хутра, пледа, килима і навіть оббивки меблів. Не дивуйтеся, якщо виявите комах і у взутті.

Платтяну міль, як правило, заносять у дім із новими або вживаними речами, з меблями. Старі килими, шуби, хутра та інший одяг із натуральної вовни теж може стати джерелом поширення молі.

Цікаво на тему: 10 лайфхаків для дому з TikTok та Instagram

Харчова міль

3-Харчова-міль

Цей метелик відрізняється від платтяної молі своїм сіро-коричневим кольором, розмір дорослої особини становить 9-10 мм. На відміну від свого родича, личинки харчової молі дуже люблять ласувати крупами, борошном, какао, горіхами, сухофруктами, сухарями, спеціями тощо.

Потрапляє до оселі вона переважно разом із зараженими продуктами, які ви купуєте в магазині.

Цікаво на тему: Розхламлення кухні: прибираємо всі непотрібні предмети

Ефективні способи позбавлення від комах

4-Ефективні-способи-позбавлення-від-комах

Як ви вже здогадалися, з кожним видом молі доведеться боротися по-різному. Можна використовувати як магазинні, так і народні засоби (репеленти). Вибирайте той варіант, який вам найбільше подобається.

Цікаво на тему: Не зіпсуй: як доглядати за трикотажним одягом

Як позбутися платтяної молі

5-Проведіть-ревізію-в-шафі

  1. Проведіть ревізію в шафі. Щойно ви виявили пошкоджений одяг, почніть шукати джерело проблеми. Зазвичай міль любить ховатися в теплих і темних місцях. Щоб спростити завдання, вийміть усі речі з шифоньєра і перевірте їх уважно. Гарненько протріть полички та поверхні. Для цього підійде будь-який мийний засіб і гаряча вода.
  2. Переперіть одяг. Личинки молі не переносять високих температур, тому одяг слід випрати на максимально допустимій високій температурі. Сушити речі рекомендується на сонці, оскільки комаха не переносить світло.
  3. Заморозьте одяг. Ні, це не помилка 😄 Якщо предмет гардероба не можна прати в гарячій воді, його можна заморозити. Розкладіть одяг по пакетах і покладіть у морозилку. Взимку буде достатньо винести його на балкон або вивісити за вікно. Низька температура згубна для личинок молі.
  4. Обдайте парою меблі. Якщо вдома є парогенератор, він стане вашою справжньою паличкою-виручалочкою. Але перед використанням обов’язково почитайте інструкцію із застосування і відрегулюйте температурний режим, щоб не пошкодити оббивку меблів. Не обробляй парою поверхні з ДСП (ЛДСП), покриті лаком, щоб не пошкодити їх.6-Обдайте-парою-меблі
  5. Віднесіть у хімчистку килими. Це ідеальний і найшвидший спосіб розпрощатися з комахами та врятувати килим.
  6. Використовуйте засоби від молі. Придбайте в магазині спеціальне саше або інший засіб від цих крилатих шкідників. Як альтернативу можна використовувати й натуральні “відлякувачі” платтяної молі: лаванду, гвоздику, мелісу і м’яту, листя герані, тютюн, олію чайного дерева, кедрову олію (можна купити кедрові вішаки) і т.д. Метелик не любить різкий і виражений запах, тому не стане псувати вам речі.

Цікаво на тему: Як почистити м’які меблі: корисні лайфхаки

Профілактика

7-Профілактика

Краще попередити появу комахи, ніж боротися з наслідками її “сусідства” в будинку. Отже, що ж можна зробити, щоб не зіштовхнутися з платтяною міллю в оселі:

  • регулярно переглядайте одяг у шафі;
  • провітрюйте приміщення;
  • кілька разів на рік проводьте профілактичне прибирання в шифоньєрі;
  • використовуйте натуральні або придбані репеленти;
  • речі (особливо з натуральних тканин), які потрібно заховати до наступного сезону, обов’язково слід перепрати/віддати в хімчистку. Складіть улюблений одяг у поліетиленові пакети.

Цікаво на тему: Як зберігати літні речі після закінчення теплого сезону?

Як позбутися харчової молі

8-Як-позбутися-харчової-молі

  1. Позбавтеся заражених продуктів.  Перше, що потрібно зробити – знайти місце її проживання. Перевірте всі крупи, сухофрукти, горішки, корми для тварин. Перегляньте навіть запечатані продукти, оскільки міль може прогризти паковання, підшукуючи сприятливе місце для відкладання яєць. Помітити відкладені яйця буде не складно: вони схожі на злиплу манну крупу. Також в пакованні можуть перебувати вже більш зрілі личинки та павутина. Утилізуйте відразу все паковання. Бажано, викидати зіпсовану продукцію відразу в сміттєвий контейнер на вулиці, а не залишати вдома.
  2. Ретельно приберіть місце, де зберігалася бакалія. Цей крок є обов’язковим, оскільки потрібно напевно позбутися комах та їхніх личинок.9-Не-залишайте-без-уваги-продукти,-що-залишилися
  3. Не залишайте без уваги продукти, що залишилися. Не виявивши слідів молі в інших крупах, це ще не означає, що туди не пробрався шкідник. Переберіть бакалію та обробіть її додатково: можна покласти продукти в морозильну камеру на кілька днів або прожарити в духовці за температури 60 градусів протягом пів години.
  4. Використовуйте засоби, що відлякують міль. Виберіть репеленти, які мають приємний та не сильно виражений запах, щоб продукти його не перейняли. Підійде, наприклад, лавровий лист, сушена гвоздика, розмарин, м’ята, цитрусові, часник.

Цікаво на тему: Лайфхаки для порядку та зберігання речей на кухні

Профілактика

10-Профілактика

Щоб убезпечити свої продукти від появи харчової молі, достатньо дотримуватися кількох простих правил:

  1. Не запасатися великою кількістю продуктів. Велика кількість круп, борошна, горіхів та інших ласощів для комахи – це прям райський куточок. Купуйте бакалію в невеликій кількості. А якщо прямо необхідно зробити запаси, покладіть їх у морозильну камеру або прожарте у духовці.
  2. Зберігайте крупи та всі сипучі продукти в герметичних контейнерах. Відсутність повітря повністю виключає можливість розмноження і розвитку комахи. Для додаткової профілактики можна покласти в контейнер листочок лаврового листа або зубчик часнику.

Сподіваюся, ці поради допоможуть вам позбутися або уникнути появи молі в будинку. І ще, не забудьте зберегти цю статтю в закладки свого браузера, адже вона вам точно знадобиться.

Читайте також:

8 Січня / 2024 Дім

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *