Секрети ідеального сервірування столу

Хороший тон, доповнення до вишуканості страв або справжня наука — що ж таке сервірування столу? Ми в EVA Blog гадаємо, що це цілий комплекс деталей, які підкоряються правилам етикету і принципам зручності. Тому якщо ви хочете залишати у гостей приємне враження про свою оселю, та й просто створювати повсякденний затишок близьким людям — запрошуємо осягнути ази оформлення столу. І навіть, якщо ваш раціон далекий від високої кухні, повірте, з правильною подачею і красивим посудом він заграє новими фарбами для всіх рецепторів.

Час читання: 3 хвилини та чашка кави ☕

статья доступна на русском языке

Тонкощі сервірування

Перший штрих у мистецтві сервіровки — це вибір скатертини. Класика витримана в кольорах, але безпрограшна у створенні атмосфери: білосніжні, молочні або кремові полотна говорять про урочистість. Кольорові тканини або строкаті принти не менш святкові, однак вимагають звучання в унісон інших предметів: піал, блюд, соусниць, салатників. При цьому важливо, щоб скатертина гармоніювала не тільки з кольором посуду, а й інтер’єром приміщення в цілому. Візьміть до уваги, що на різнобарвній скатертині завжди елегантно виглядає світлий сервіз і прозорі фужери без декорів.

Лінія магазинів EVA фейсбук

Ставка на сучасність — це поєднання двох покриттів. Наприклад, коли на великий кольоровій скатертині лежить біла меншого розміру. Тоді виступаючий край яскравої окантовки створює відчуття нарядності. Відповідно до етикету краї тканини не мають бути занадто короткими чи довгими. Ідеально, якщо вони звисають на 20–40 см нижче поверхні столу. І, звичайно, тканина має бути чистою та ідеально випрасуваною.

Кожному свій хід: розставляємо посуд і столові  прилади

Вибір посуду залежить від прийдешнього приводу. Елегантно і лаконічно — це святкові набори з тонкого фарфору. Витончено і зі смаком — вироби з кераміки. А якщо говорити про набори зі скла, то це універсально. Моветон: поєднувати на святковому столі сервізи, виконані з різних матеріалів.

Враховуємо і такі моменти:

  • Першою йде спеціальна підставна тарілка. Незалежно від зміни страв вона завжди залишається на столі як базова, на яку ставлять столові та супові тарілки.
  • Тарілки розташовуються на 2–5 см від краю столу. Це ширина приблизно двох пальців руки. Інтервал розставлення повинен бути комфортним для гостей, щоб ніхто не зачіпав сусіда ліктем і разом із тим вільно діставав до страв.
  • Келихи знаходяться праворуч від тарілки або перед нею на відстані 1 см один від одного. Вони мають бути чистими, блискучими, без розводів. Ідеально, якщо чарки, стакани і фужери будуть з однієї серії. Це створить відчуття гармонії.

  • Кількість і вид столових приладів залежать від страв у меню. Столовий ніж кладеться праворуч від тарілки лезом до неї. Далі йде ніж для м’яса і риби. Якщо застілля передбачає перші страви, праворуч від ножів розміщується ложка носиком вгору.
  • Вилки розташовуються зліва від тарілки. Їх допускається розгортати в будь-яку сторону. Вважається, що положення зубчиками вгору — це англійський стиль, а вниз — французький.

Використання серветок

Де є урочистості, там місце й охайності. За чистоту одягу під час банкету відповідають серветки, які згідно з етикетом кладуть безпосередньо на тарілку. При цьому їх можна скласти квадратом, трикутником або згорнути рулоном, закріпивши кільцем-утримувачем. Ви не обмежені у фантазії, тому пробуйте різні варіанти.

Надати особливого шарму допоможуть однотонні світлі серветки з тканини, стягнуті кольоровими стрічками. Завжди потрапляють у ноти розкоші синій, червоний і золоті кольори. Одноразовим серветкам також можна надати красивої форми, чим, безумовно, викликати захват у гостей. Такі дрібниці говорять про увагу та бажання створити приємну атмосферу.

Цікаво по темі: Декор: дрібнички, що створюють затишок

Особливості святкового застілля

Красиве сервірування — ключ до успіху всього заходу. Банкет залишить максимум позитивних емоцій, якщо:

  • Вибрати відповідний посуд. Кожне окреме свято диктує свої правила. Весілля, ювілей або новосілля — привід, щоб дістати найкрасивіший і якісний посуд. Ідеально, якщо це буде тонкий фарфор.
  • Дібрати відповідні келихи. Їх вид залежить від напоїв, які плануються до подачі. Ближче до тарілки розташовується стакан для води, далі келих для вина, потім чашка для чаю.
  • Дотримуватись єдиного стилю. Це основне правило будь-якої сервіровки. Адже навіть недорогий посуд в одному стилі виглядає гармонійно.
  • Доповнити дрібницями. Цікаві прикраси: свічки, намиста, квіткові або фруктові композиції, гілочки рослин, прозорі чаші зі скляними кульками і блискітками — роблять стіл таким, що спонукає до приємного спілкування.

При цьому важливо не загромаджувати простір. Наприклад, букет квітів не повинен перекривати гостей, які сидять навпроти одне одного. Для святкового застілля чудово підійдуть набори кухонного текстилю, де скатертина і серветки поєднуються за кольором і текстурою.

Цікаво по темі: Свято без приводу: життя не варто відкладати на потім

Приклади сервірування столу

Романтична вечеря

Довгоочікуваний вечір на двох у затишній обстановці завжди хочеться зробити незабутнім. У цьому випадку доречний класичний декор — квіти і свічки. Залежно від інтер’єру їх можна розставити по столу та на інших поверхнях. Романтичну атмосферу добре доповнить червона скатертина в поєднанні з білосніжним посудом. Не менш співзвучна любовним мотивам колірна гамма в бузкових, рожевих або блакитних тонах.

Святкове

Урочисте свято вимагає трохи більше уваги до деталей і часу для підготовки. Всі елементи сервірування мають гармоніювати між собою. Панують на столі сервіз, столові прилади і посуд для напоїв, а декору відводиться роль доповнення.

Повсякденне

Для щоденного сервірування столу замість скатертини підійдуть серветки-підкладки. Вони практичні та вельми різноманітні за формами і фактурами. Доповнити їх можна будь-яким посудом. Різнокольорові тарілки і яскраві стакани-кубки додадуть навіть самим сірим будням кольорів, а однотонний посуд прекрасно доповнить скандинавський стиль, мінімалізм якого підкуповує витриманістю.

І наостанок зауважимо, що для святкового сервірування не обов’язково чекати особливого приводу. Візьміть за правило жити тут і зараз, проживаючи кожну мить із радістю в душі, вогником в очах і любов’ю в серці.

Читайте також:

31 Грудня / 2020 Дім

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Благодійність