5 рецептів смачних салатів на Новий рік та ідеї оформлення святкового столу

Поки економісти стежать за курсами гривні та долара, намагаючись передбачити зростання цін, господині вже щосили готують меню для святкового столу. У кожній родині є свої традиційні страви на Новий рік, але найчастіше «кістяк» новорічної вечері залишається незмінним — усі чекають саме на смачні та ситні салати.

Час читання: 3 хвилини та келих шампанського

статья доступна на русском языке

Традиційні страви на Новий рік в Україні

1-Традиційні-страви-на-Новий-рік-в-Україні

На верхівці рейтингу найпопулярніших страв:

  1. Олів’є.
  2. Крабовий салат.
  3. Оселедець під шубою.
  4. Салат «Мімоза».
  5. Холодець.

Деякі українці балують себе бутербродами з ікрою, морепродуктами або дорогими видами м’яса. Наприклад, купують яловичину або дичину. Як прості закуски часто ставлять на стіл ковбасну та сирну нарізки.

На столі є й солодощі: цукерки, печиво. Серед свіжих фруктів перевагу надають мандаринам та апельсинам. Також набір страв відрізняється залежно від регіону та конкретної сім’ї.

Наприклад, на Закарпатті на новорічному столі з’являються їхні традиційні страви: смажені ковбаски, мамалига, угорський бульйон тощо. Деякі сім’ї відмовляються від звичайних страв і відзначають свято, готуючи домашню піцу або роли, а дехто й узагалі замовляє їжу в ресторанах.

Стіл зі звичним набором салатів і закусок дуже калорійний. Якщо сюди додати ситні перекуси та калорії з алкоголю, стає зрозуміло, звідки за час свят з’являються зайві кілограми.

Цікаво на тему: 3 найсмачніші рецепти різдвяного печива

Оригінальні рецепти салатів

Смачні страви не обов’язково мають бути калорійними. Тому пропонуємо вам прості рецепти класичних салатів, які: а) не вимагають багато часу для приготування; б) більш корисні; в) допоможуть урізноманітнити традиційний стіл. У них немає важких заправок, тож ви зможете відчути смак кожного інгредієнта.

Салат грецький

2-Салат-грецький

Чомусь про нього забувають, надаючи перевагу «майонезним» аналогам. Проте він дуже корисний і смачний, а приготувати його можна швидко. Спочатку підготуйте заправку: до оливкової олії додайте подрібнений часник, сіль, трохи лимонного соку та меду. Наріжте огірки, помідори, болгарський перець, маслини, кримську цибулю, помийте листя салату. Не робіть занадто дрібні шматочки.

Змішайте все у великій мисці, трохи посоліть, за бажанням додайте чорний мелений перець. Влийте заправку, перемішайте. Наріжте кубиками сир фета, прикрасьте салат перед подачею.

Шукай EVA Blog в Instagram

Салат з авокадо та морепродуктами

3-Салат-з-авокадо-та-морепродуктами

Для приготування знадобиться:

  • морський коктейль або улюблені морепродукти;
  • стигле авокадо;
  • 1 кабачок;
  • 1 перець солодкий;
  • оливкова олія;
  • зелень для прикрашання (базилік, петрушка, зелена цибуля на вибір).

Кабачок наріжте дуже тонко та обсмажте майже без олії. Бланшуйте морепродукти впродовж 1-2 хвилин. Авокадо наріжте кубиками, перець — половинками кілець. Викладіть усе на тарілку гіркою, прикрасьте зеленню, додайте оливкову олію та сіль за смаком. За бажанням можете додати помідори чері.

Салат з куркою

4-Салат-з-куркою

Новорічний стіл не обходиться без ситних м’ясних страв. Тому для цього рецепта вам знадобиться:

  • куряче філе;
  • капуста пекінська;
  • 2 яблука;
  • 1 болгарський перець;
  • часник;
  • йогурт несолодкий;
  • гірчиця;
  • спеції на свій смак.

Зваріть куряче м’ясо. Наріжте смужками перець, яблука, пекінську капусту. Щоб інгредієнти не потемніли, збризніть їх лимонним соком. Курку, порізану тонкими шматочками, припустіть у часниковій олії. Для заправки приготуйте йогурт, гірчицю в зернах, мед, сушений кріп, сіль, перець. Змішайте всі компоненти та дайте настоятися в холодильнику. Змішайте всі інгредієнти, крім заправки. Заправляйте салат перед подачею.

Цікаво на тему: Сучасні та традиційні страви на Святий вечір

Дієтичний крабовий салат

5-Дієтичний-крабовий-салат

Щоб приготувати популярну страву без зайвих калорій, потрібно трохи змінити інгредієнти:

  • крабові палички;
  • яйця відварні;
  • редис;
  • варений рис;
  • цибуля свіжа;
  • огірок;
  • сметана або оливкова олія для заправки.

Якщо ви хочете отримати ще більше легку страву, замініть рис овочевим інгредієнтом. Наприклад, свіжим помідором, листям салату або консервованою кукурудзою. Якщо ви готові витратити гроші на делікатеси, палички замініть справжнім м’ясом краба.

Дитячий салат «Сніговик»

6-Дитячий-салат-«Сніговик»

Страви для дітей повинні бути мінімально заправленими та не містити незвичних продуктів. А ще виглядати оригінально, щоб дитина зацікавилася. Для цього салату знадобиться:

  • варена картопля;
  • м’ясо дієтичне або шинка;
  • куряче яйце;
  • варена морква;
  • сіль;
  • зелень за бажанням.

Спочатку варене яйце розбираємо на жовток і білок. Жовток кришимо, додаємо в миску нарізані дрібними кубиками картоплю, варене м’ясо, моркву. Трохи солимо. Можна заправити нежирною сметаною або оливковою олією. Перемішуємо. Щільно покриваємо тертим білком. Робимо ніс і рот з вареної моркви. Очі можна викласти з горошку, огірка, помідорів або маслин.

Якщо ви думаєте, що «здоровий» стіл обійдеться вам дорожче, ви помиляєтеся. За останній рік в Україні подорожчали власні продукти: хліб, ковбаса, м’ясо, яйця. А імпортні товари навіть трохи стали бюджетнішими. Тож не бійтеся експериментувати з традиційними та незвичайними рецептами. Якщо ви не хочете їсти без майонезу, замість магазинного приготуйте домашній. Так вийде не тільки смачніше, але й дешевше, і корисніше.

Цікаво на тему: Традиційні новорічні страви у новому виконанні

Як красиво подати приготовані страви

7-Як-красиво-подати-приготовані-страви

Приготувати страви — це половина завдання, адже їх ще потрібно прикрасити. Найімовірніше, у святковій метушні ви не захочете займатися художнім нарізанням овочів або купувати кулінарне золото. Тому пропонуємо більш прості та практичні варіанти:

  1. Красивий посуд. Так, роль посуду досить велика. Будь-які страви шикарно виглядають на чорних або білих тарілках без візерунків. Тому є привід придбати гарний комплект напередодні свята.
  2. Цікава присипка — кулінарна земля з маслин. Подрібніть їх ножем, викладіть на пергаментний папір і відправте в духовку. Коли волога випарується, прикраса готова. Цей процес відніме у вас не більше ніж пів години.
  3. Форми для подачі. Напевно ви бачили, що в ресторанах салати викладають не гіркою, а акуратним кільцем. Для цього придбайте круглі форми. Вони ідеально підходять для майонезних страв, які добре зберігають форму.
  4. Смакові акценти. Деякі господині посипають салати кісточками граната, червоною ікрою. Зовсім невелика кількість продукту створює цікавий смак і гарно прикрашає страву.

Питання подачі та прикрашання страв дуже суб’єктивні. Тому дати універсальні поради не зможе ніхто.

Чим прикрасити стіл у прийдешньому році Дракона

8-Чим-прикрасити-стіл-у-прийдешньому-році-Дракона

Наступний 2024 рік за Східним календарем пройде під заступництвом Зеленого Дерев’яного Дракона, якого дуже шанують на Сході. Його улюбленими ласощами вважаються риба і морепродукти, тож гарненько продумайте своє святкове меню. Також на столі повинно знайтись місце для страв зеленого кольору, наприклад, овочевих новорічних салатів. Подавати салати рекомендують у невеликих тарілках. Дракон любить будь-які овочеві страви, тож обов’язково приготуйте декілька. Щоб задобрити символ прийдешнього року, залиште на столі окрему маленьку мисочку з крупою, фруктами, овочами та зеленню.

Обов’язково для новорічного столу приготуйте домашнє печиво, цукерки, чизкейк або кекси, адже Дракон — справжній ласун! У східній культурі солодощі символізують домашній затишок, достаток і гармонію. Не забудьте про яскраві фрукти, які асоціюються із золотом: мандарини, апельсини та персики.

У рік Дракона слід вибрати для прикрашання столу однотонний посуд і декор. Астрологи радять зупинитися на чорному, білому, сірому чи сріблястому посуді. Варто додати на стіл прикраси в таких самих кольорах: серветки, свічники, вази, тримачі для серветок тощо. Одягатися до столу теж варто в стримані кольори, але з блискітками.

Приклади оформлення можна підглянути в інтернеті. Але не забувайте, що декор не повинен заважати гостям дотягуватися до страв і напоїв. До речі, Дракон не любить міцний алкоголь. На стіл краще поставити вино, шампанське або приготувати авторських коктейлів.

Сподіваємося, що ці рецепти салатів та ідеї оформлення столу полегшать вашу підготовку до святкування Нового року.

Читайте також:

10 Грудня / 2022 Здоров'я

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Аліна

    Доброго вечора! Вкажіть, будь ласка, кількість інгредієнтів для грецького салату. Дякую!

Благодійність