Святкуємо з користю: Традиційні новорічні страви у новому виконанні

На Новий рік ми часто дозволяємо собі зайве. Алкоголь, важкі жирні страви вночі і впродовж багатьох днів поспіль. Не дивно, що службам швидкої допомоги додається роботи, а після свят в лікарнях зайняті всі ліжка.

Щоб цього не сталося, Новорічний стіл потрібно полегшити. Але все ж, це дуже традиційне свято, тому і стандартних страв теж хочеться!

Наш експерт зі здорового образу життя – Лєна Філатова пропонує цікавий вихід.

Ми змінимо традиційні страви так, щоб вони не втратили звичні смак і привабливість. Але стали трохи кориснішими.

У цьому напрямку є два шляхи – зменшити калорійність або ж замінити інгредієнти на біль здорові.
Бажаєте зробити страви більш легкими і зберегти фігуру навіть у свята? Використовуйте замість цукру натуральний замінник стевіозід. У невеликих кількостях в соусах або маринадах він зовсім непомітний. Ви можете також повністю замінити цукор в солодких стравах на більш здоровий варіант. Наприклад, кокосовий цукор або натуральний підсолоджувач еритрир, який не зашкодить дитячим зубам та вашій фігурі.

Сьогодні ми приготуємо чотири улюблені новорічні страви: салати Олів’є, Оселедець під шубою, низькокалорійний майонез та Наполеон без масла.

Якщо ці страви стануть основою вашого столу, за печінку можна не переживати!

Олів’є

У цій страві ми замість ковбаси використовуємо натуральне пісне м’ясо. А заправляємо салат дуже легким низькокалорійним майонезом, приготовленим вдома.

Складові:

  • шинка з індички або варене м’ясо – 300 г;
  • картопля або дайкон (редька) – 300 г;
  • огірки мариновані – 400 г;
  • горошок заморожений – 200 г;
  • яйця – 4 шт .;
  • цибулина – 120 г;
  • низькокалорійний майонез – 100 г.

для маринаду: сіль, оцет яблучний, стевія.

Приготування:

  1. Заморожений горошок кинути в окріп і варити 5 хвилин.
  2. Потім замаринувати його разом з нарізаною цибулею (300 мл окропу + 1 ч.л. солі + 1,5 ст.л. яблучного оцту + стевія на кінчику ножа).
  3. Можна зберігати 1-3 доби в холодильнику.
  4. Дайкон нарізати кубиками і відварити 15-20 хвилин (картоплю відварити на пару).
  5. Шинку, варені яйця, мариновані огірки нарізати кубиком.
  6. Додати мариновану цибулю та горошок.
  7. Заправити домашнім низькокалорійним майонезом або магазинним майонезом 30% жирності.

Оселедець під шубою

Традиційний зимовий салат ми заправимо майонезом без олії. Його можна зовсім не солити, оскільки в оселедці вже є сіль. Занадто солона страва викличе затримку рідини, і на вагах буквально за добу можна буде побачити прибавку у пару кілограмів!

З цим рецептом таких наслідків можна не боятися.

Складові:

  • Оселедець слабосолоний (без олії): 250 г
  • Буряк: 1 великий
  • Морква: 1 велика
  • Яйце: 3 шт.
  • Яблуко: 1 велике
  • Низькокалорійний майонез: 250 г

Приготування:

  1. Буряк, моркву і яйця відварити на пару.
  2. Буряк очистити і натерти на дрібній терці.
  3. Моркву і яблуко очистити і натерти. Яйця теж очистити і подрібнити.
  4. Викладаємо все шарами: спочатку на дно форми кладемо оселедець, змащуємо майонезом, потім шар моркви, потім яблуко, потім яйця і зверху буряк. Кожен шар потрібно промащувати майонезом.
  5. Після приготування поставте салат в холодильник на кілька годин, щоб він просочився.

Весняні подарунки від EVA Blog!

Красуні, нам дуже подобається робити для вас приємні сюрпризи! Оскільки весна - час краси та оновлення, то саме час приділити більше уваги турботі про себе. Підпишіться на нашу розсилку та отримайте у подарунок beauty чек-лист від героїні проекту #БУТИЖІНКОЮ Юлії Черніцької!

Низькокалорійний майонез

На відміну від магазинного, цей майонез готується без олії. Не бійтеся використовувати сирі жовтки. Головне – переконайтеся перед приготуванням, що яйця свіжі, їх не помили на фабриці і цілісність не порушена.
Помийте яйце перед тим, як розбити його, під проточною водою.

Складові:

  • Жовтки (сирі) – 2 шт.
  • Молоко 1% – 300 мл.
  • Крохмаль кукурудзяний – 1 ст. л.
  • Гірчиця (без цукру і олії) – 1 ч.л.
  • Стевія – на кінчику ножа (екв.1 ч.л. цукру або меду)
  • Оцет столовий – 0,5-1 ч.л – за смаком.
  • Сіль, перець – за смаком.

Приготування:

  1. В окремому посуді з’єднати жовтки, крохмаль, гірчицю, 4 ст. л. молока, сіль.
  2. Молоко, що залишилося підігріти, не доводячи до кипіння, щоб було гарячим, але не окропом, додати в нього стевію.
  3. Далі, інтенсивно помішуючи, влити гаряче молоко в суміш з жовтків, крохмалю, гірчиці і солі.
  4. Поставити на вогонь, і постійно помішуючи, довести суміш до кипіння.
  5. Як тільки закипіло, відразу зняти з вогню.
  6. Невеликими порціями додати оцет, постійно помішуючи, спробувати суміш на смак. Як тільки отримали бажаний смак, закриваємо каструльку кришкою і даємо “майонезу” повністю охолонути.
  7. Зберігати в холодильнику 2-3 дні.

Низькокалорійний “Наполеон” без масла

Важкий і жирний традиційний торт ми приготуємо в полегшеному варіанті.

Якщо ви хочете зробити його зовсім низькокалорійним, замініть цукор на еритрит. Він продається в магазинах здорового харчування або кондитерських магазинах.

Вам потрібно буде додати трохи більше еритриту, ніж цукру, оскільки він має приблизно 70% від цукрової солодкості, а також, легкий і приємний м’ятний присмак. Спробуйте крем в процесі приготування, щоб переконатися, що вам досить солодко!

Тісто:

  • Молоко – 1 склянка.
  • Яйце – 1 шт.
  • Цукор – 1/4 склянки.
  • Сода з оцтом – 1/6 чайної ложки.
  • Крохмаль – 1 ст. ложка (за бажанням можна не додавати).
  • Борошно – стільки, щоб тісто вийшло м’яким.

Крем:

  1. Розтерти яйце і два жовтки з цукром і ваніллю, додати борошно, крохмаль, потім півтори склянки холодного молока.
  2. Ретельно розтерти отриману суміш.
  3. Решту молока доводимо до кипіння і вливаємо тонкою цівкою в суміш, продовжуючи помішувати.
  4. Поставити на вогонь і варити, поки не з’являться бульбашки повітря. Готовий крем відставити на 10 хвилин перед складанням торта.

Збірка:

  1. Два найрум’яніших коржа заздалегідь відкласти для посипання торта.
  2. Збирати Наполеон найкраще в блюді з бортиками, щедро змащуючи кожен корж кремом.
  3. Коли торт осяде, акуратно дістати його з форми, змастити зверху кремом і прикрасити крихтою з коржів.

Висновки

Ми давно перейшли з епохи дефіциту в епоху достатку. А значить, немає потреби навантажувати свій організм ударною дозою цукру, жиру і алкоголю на свята.

Якщо для вас важливі здоров’я і струнка фігура, використовуйте ці рецепти. На смак вони близькі до улюблених традиційних страв, але засвоюються легше і містять менше калорій.

Ваша сім’я буде задоволена гарними стравами, а ви – спокійні за їхнє здоров’я.

20 Грудня / 2018 Здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті