10 міфів про комбіновані оральні контрацептиви (КОК)

Протизаплідні таблетки — популярний спосіб уникнути небажаної вагітності, який до того ж цілком контролює жінка. Але хоч використання КОК досить розповсюджене, довкола цього способу контрацепції досить багато міфів та спірних думок. Тож пропоную розібратися, які з них під собою мають основу та вказують на реальну шкоду чи користь, а які час припинити повторювати. Тисни лайк, якщо тема тобі цікава та важлива!

Що таке КОК?

КОК — це комбіновані оральні контрацептиви, які представлені у формі блістера таблеток. Їх треба приймати чітко по днях в однаковий час. У склад цих протизаплідних засобів входять аналоги природних гормонів, які виробляються у яєчниках. Залежно від препарату, в таблетках можуть міститись прогестерон та естрогени в різних пропорціях. Комбіновані оральні контрацептиви знижують вироблення лютеїнізуючого (ЛГ) та фолікулостимулюючого (ФСГ) гормонів.

2-Що-таке-КОК

Виписувати КОК має лікар-гінеколог. Він перевірить тиск, стан грудей, проведе внутрішній огляд. За потреби може додатково призначити аналізи, але не обов’язково.

Шукай EVA Blog в Instagram

Лікар може рекомендувати саме такий вид контрацепції для уникнення небажаної вагітності при деяких з наступних варіантів в анамнезі:

  • турбує пмс;
  • мастопатії;
  • анемії;
  • рясні виділення під час менструації;
  • міома або аденоміоз матки.

1-Що-таке-КОК

Комбіновані оральні контрацептиви вважаються одним з надійних способів захисту від небажаної вагітності. Але вони мають й побічні ефекти, про які розкажу трохи нижче. Комусь не підходить сам принцип прийому, адже чіткість графіку вживання дуже важлива для ефективності захисту. Пам’ятай, що в більшості випадків завжди є альтернативні варіанти, тож гінеколог має враховувати твої побажання.

3-Що-таке-КОК

Цікаво на тему: Як побороти страх перед відвідуванням гінеколога?

Як працюють комбіновані оральні контрацептиви?

Різкий ріст ЛГ сприяє овуляції та розвитку жовтого тіла,  а ФСГ відповідає за цикл та прискорення зростання яйцеклітин, його максимум досягається перед овуляцією. Комбіновані оральні контрацептиви (КОК) спрямовані на те, щоб пригнітити вироблення ЛГ та ФСГ. В результаті овуляція не настає, ріст ендометрія сповільнюється. Відповідно, сперматозоїд не запліднює яйцеклітину. А навіть якщо це сталось, вони не можуть прикріпитись до матки.

4-Як-працюють-комбіновані-оральні-контрацептиви

Але менструація відбудеться, хоч це і “псевдо процес”, який запускається складовими, що містяться в  КОК. І часом здається, що прийом таких препаратів лікує проблеми з регулярністю циклу. Насправді ж, оскільки першопричину збою вони не усувають, то після припинення вживання КОК все повернеться.

Цікаво на тему: 10 дивних речей, які ти робиш через овуляцію

ТОП-10 міфів про вживання КОК

Попри ефективність комбінованих оральних контрацептивів, довкола їх використання є багато міфів. Пов’язані вони часто з тим, що варіанти складу таблеток значно змінились з часів їх появи, а от в обговореннях часто враховують досвід після старих аналогів. Ну і звісно, не варто відкидати той факт, що гормональна система це дуже рухливе поняття, на яке впливає багато факторів.

5-ТОП-10-міфів-про-вживання-КОК

Вживання КОК обов’язково призводить до надмірної ваги

Раніше так, такий побічний ефект траплявся частіше. Сучасні таблетки проти небажаної вагітності мають інший склад, з мінімальною дозою гормонів, зокрема естрогену. Такі КОК не затримують рідину. Якщо вага почала рости, то потрібно перевірити свою сумісність з компонентами препарату та наявність захворюваннь зі схожою симптоматикою.

6-Вживання-КОК-обов’язково-призводить-до-надмірної-ваги

Цікаво на тему: Чітміл при схудненні: як працює, у чому його сенс

КОК не можна при вживанні алкоголю та курінні

На сучасні КОК алкоголь мало впливає. Але він може викликати блювоту, через що доза препарату в крові зменшиться. А це може знизити ефективність захисту та призвести до небажаної вагітності.

7-КОК-не-можна-при-вживанні-алкоголю-та-курінні

А от при курінні так, треба уважніше з вибором протизаплідних таблеток, особливо якщо тобі більше 35. Контрацептиви з середньою або високою концентрацією гормонів краще не поєднувати з курінням, бо підвищаться ризики тромбозів.

Протизаплідні таблетки треба приймати з перервами

Ще один міф про КОК, що корисно час від часу робити перерви у прийомі. Насправді якщо немає індивідуальної негативної реакції, використовувати комбіновані оральні контрацептиви можна роками. А от після перерв, навпаки, можна відчути погіршення, бо організму доводиться повторно адаптовуватись.

17-Протизаплідні-таблетки-треба-приймати-з-перервами

Якщо ж захочеш завагітніти, то вже через 1-2 місяці  після завершення вживання КОК будеш до цього готова. До речі, інколи можна зустріти відгуки, що через припинення прийому протизаплідних таблеток порушується цикл. Гінекологи ж акцентують, що це він просто повертається в початкову точку.

Цікаво на тему: 7 способів зменшити біль під час менструації без таблеток

Комбіновані оральні контрацептиви знижують лібідо

Зниження лібідо дійсно є в переліку можливих негативних наслідків. Але зазвичай це спостерігається лише в перші місяці, поки триває адаптація. А далі лібідо нормалізується, рідко коли залишається зниженим на тривалий час.

8-Комбіновані-оральні-контрацептиви-знижують-лібідо

КОК викликають або лікують безпліддя

Згідно з дослідженням, що узагальнило дані з вивчення впливу КОК, після припинення використання оральних контрацептивів, 83,1% жінок завагітніли у перший рік. Це приблизно такі ж дані, як серед жінок, що взагалі не користувались таким методом контрацепції. Тому не можна говорити, що КОК сприяють безпліддю. Значно більше імовірність зіштовхнутися з такою проблемою, якщо робила аборти та не дбала про захист. Але й лікувати безпліддя за допомогою комбінованих оральних контрацептивів не вийде.

9-КОК-викликають-або-лікують-безпліддя

Цікаво на тему: 10 звичок, які дозволять полюбити своє тіло

Комбіновані оральні контрацептиви впливають на клімакс

Механізм дії протизаплідних таблеток не впливає на кількість яйцеклітин. А тому КОК не провокують ні ранній, ні пізній клімакс. Період його настання в основному залежить від ембріонального розвитку, бо саме тоді закладається “запас” яйцеклітин. Комбіновані оральні контрацептиви не заморожують їх, а лише блокують останню фазу дозрівання фолікула.

10-Комбіновані-оральні-контрацептиви-впливають-на-клімакс

КОК налагоджують гормональний фон

Комбіновані оральні контрацептиви часом призначають при певних захворюваннях для лікування симптомів, наприклад:

  • хлормадинону ацетат у складі сприяє позбавленню від слідів акне;
  • дроспиренон зменшує прояви набряклості та пмс;
  • таблетки з диеногестом використовують при ендометріозі.

11-КОК-налагоджують-гормональний-фон

Але робити це може лише лікар-гінеколог. При цьому враховуй, що зазвичай КОК — лише один з варіантів лікування, можуть бути й альтернативи. Тож навіть лікар не може нав’язувати таке рішення.

Дія з лікування симптомів інших проблем вторинна, це не основне призначення КОК. До того ж спостерігається вона лише у період вживання таблеток.

Цікаво на тему: Причини появи ранньої сивини та як попередити її появу

Протизаплідні таблетки підвищують ризики раку

Тривалий прийом (від 5-10 років) навпаки, зменшує ризики, зокрема, коли мова йде про рак яєчників та ендометрія. Набагато більше підвищує імовірність онкології регулярне вживання алкоголю, про що свідчать деякі дослідження.

12-Протизаплідні-таблетки-підвищують-ризики-раку

Така контрацепція не підходить в підлітковому віці

Звісно, якщо ти вперше визначаєшся з засобами контрацепції, це обов’язково треба оговорити з гінекологом, а не покладатись лише на статтю в інтернеті. Проте КОК можуть розглядатись як один з варіантів, тим паче вони мають такі супутні плюси як покращення стану шкіри та волосся, зменшення ПМС, стабілізація циклу. Гірше, коли дівчата не дбають про захист та змушені переривати небажану вагітність.

13-Така-контрацепція-не-підходить-в-підлітковому-віці

Цікаво на тему: Чому прищі з’являються в одному й тому ж місці

Екстрена контрацепція — альтернатива КОК

Думка, яка може нанести багато шкоди, що при відсутності регулярного сексу альтернативою КОК може стати екстрена контрацепція. Ні! Значно відповідальніше стосовно самої себе використовувати презервативи. З не постійним партнером вищі шанси на захворювання, адже ти не можеш бути впевнена в інших його партнерках. Екстрена контрацепція містить високу дозу гормонів, регулярне її використання може викликати проблеми зі здоров’ям, навіть безпліддя.

14-Екстрена-контрацепція-—-альтернатива-КОК

Цікаво на тему: Чи можна завагітніти під час місячних

Шкода від вживання КОК

Вживання комбінованих оральних контрацептивів має протипоказання. Краще зупинитись на іншому методі захисту для жінок, якщо маєш щось із цього переліку:

  • захворювання, в симптоматиці яких є підвищення ризику утворення тромбів;
  • гіпертонія;
  • ниркова або печінкова недостатність;
  • онкологія.

15-Шкода-від-вживання-КОК

Розповсюджені негативні наслідки прийому КОК:

  1. В перші місяці вживання серед побічних дій нерідко трапляється нудота, запаморочення та мажучі виділення не під час менструації. Але після того, як організм адаптується, ці проблеми зазвичай проходять.
  2. Підвищується ризик тромбозів.
  3. Можуть виникати перепади настрою.

16-Шкода-від-вживання-КОК

Цікаво на тему: Як вибрати й користуватися інтимною змазкою

Важливо зазначити, що КОК спрямовані на захист лише від небажаної вагітності. Хвороби, що передаються статевим шляхом, не входять в їх “компетенцію”. Тож якщо маєш не постійного партнера, з яким не обмінялись довідками про здачу аналізів, краще не відмовляйся від використання презервативів.

А які хвилювання щодо використання КОК є у тебе? Напиши їх у коментарях, спробуємо разом з’ясувати, чи є під ними підґрунтя!

Читайте також:

23 Квітня / 2024 Жіноче здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
ТОП-10 продуктів з високим вмістом заліза
3 Серпня / 2022 Жіноче здоров'я
8 причин затримки місячних крім вагітності
16 Серпня / 2023 Жіноче здоров'я
Як позбутися похмілля: 7 ефективних способів
19 Грудня / 2023 Жіноче здоров'я
VISUAL by EVA