Чому прищі з’являються в одному й тому ж місці

“Видави мене” – шепоче пустула на підборідді. “І нас, і нас!” – кричать вугрі на носі та щоках. Ну, і як тут встояти? 🫠 Набагато простіше знайти в собі сили пройти повз знижки на улюблену косметику, ніж відмовитися від видавлювання настирливих прищів. Але ось ще не встиг зійти слід від безжально знищеної пустули, як рівно в тому ж місці з’являється новий прищ! Мабуть, досить грати в гру “ти давиш – він вилазить”. EVA Blog зараз розповість тобі про дві головні причини, чому прищі з’являються в одному й тому ж місці.

прищі

Як утворюється прищ і які умови для цього потрібні

Різновидів прищів досить багато, але найпоширеніших, які найбільше люблять з’являтися на лобі, підборідді, на щоках, всього три:

  1. Закриті та відкриті комедони. Це ті самі маленькі цятки на обличчі й тілі, більш відомі тобі як вугрі. Вони можуть утворюватися в гордій самотності або ж створювати цілі громади, в яких налічується десятки комедонів на невеликій ділянці шкіри (особливо на носі). Відкриті комедони – це чорні вугри, а закриті – білі.Закриті та відкриті комедони
  2. Папули. Червоні запалені горбки на поверхні шкіри без гною всередині. Це такі собі туристи-мандрівники, оскільки папула може з’являтися, зникати, знову утворитися на короткий час… Але так відбувається лише в разі, коли цей тип прищів не переходить у наступну стадію.Папули
  3. Пустули. За високої активності патогенних мікроорганізмів на поверхні шкіри й усередині волосяних фолікулів посилюється запалення папули та в ній з’являється порожнина з гноєм. Такий прищ уже називається пустула.

Пустули

А тепер, щоб зрозуміти, як же утворюється будь-який із вищезгаданих “непроханих гостей”, давай-но подивимося на будову нашого верхнього шару шкіри й підсумуємо факторами, які сприяють появі прищів.

Цікаво на тему: Як позбутися прищів і шрамів від них у домашніх умовах

Волосяний фолікул і вироблення шкірного сала

Комедони, папули й пустули люблять з’являтися на тілі в ділянці волосяних фолікулів. Саме в цьому місці мають вихід назовні наші сальні залози, які виробляють шкірне сало (себум). Його вироблення потрібне насамперед для пом’якшення шкіри та надання їй еластичності, а також для додаткового захисту верхнього шару епідермісу. Шкірне сало виходить назовні через волосяний фолікул, а точніше через пору, в якій він знаходиться. Далі змішується з потом і на поверхні шкіри утворюється захисна плівка. Навіщо вона потрібна? Річ у тім, що на епідермісі ЗАВЖДИ присутні бактерії й ця плівка мінімізує їхній згубний вплив на шкіру.

Шукай EVA Blog в Instagram

Під час оновлення епідермісу відмерлі клітини скупчуються в порі, змішуються зі шкірним салом і блокують вихід себуму на поверхню. У цю “кашку” також додаються зовнішні чинники (пил, бруд тощо). Починається запальний процес і утворюється комедон.

себум

Цікаво на тему: Як використовувати олію чайного дерева від прищів

Пропіонібактерії акне (propionibacterium acnes)

Ці бактерії на постійній основі мешкають у гирлах волосяних фолікулів. Поки пора не забита й в неї безперешкодно проникає повітря, пропіонібактерії абсолютно нешкідливі. Ти ж пам’ятаєш, що відбувається під час оновлення шкіри? Так ось, заблоковані всередині бактерії акне анітрохи не хвилюються з цього приводу, адже для них це не більше, ніж сигнал до “нестримних веселощів”. Простіше кажучи, вони починають активно розмножуватися. Наш імунітет миттєво фіксує масове збільшення популяції propionibacterium acnes і посилає на їх знищення групу лейкоцитів (клітинний спецпідрозділ для боротьби з інфекціями).

Пропіонібактерії акне

Всередині пори починається справжня битва й наша шкіра реагує на неї запаленням. А з урахуванням того, що вихід назовні себуму та спочилих лейкоцитів з бактеріями акне заблокований, запалена папула дуже швидко перетворюється на гнійний прищ (пустулу).

Два вищезазначених процеси відбуваються хаотично на тілі. Звичайно ж, найбільше до появи вугрів, папул і пустул схильні зони з підвищеним виробленням шкірного сала (наприклад, T-зона на обличчі). У тебе, напевно, виникає справедливе запитання – “Так чому ж прищі мають властивість з’являтися в одному й тому ж місці? Не може одна й та сама пора бути весь час закупорена, адже я видавлюю з неї шкірне сало, гній і позбуваюся прища загалом!” У цьому й криється головна проблема.

Цікаво на тему: Бовтанка від прищів: рецепти та поради щодо застосування

Дві головні причини, чому прищ з’являється на одному й тому ж місці

Безумовно, якщо ти просто будеш чекати, поки вугрі або пустули “прорвуть” самі, та водночас не будеш використовувати спеціальні засоби від цього виду висипань, то прищі будуть завжди на своєму місці. Головний чинник проблеми перебуває в глибших шарах епідермісу і він нікуди не дівається під час самостійного виходу назовні частини комедону або невеликої кількості гною. Це, як на мене, занадто очевидний факт. А ось стосовно видавлювання прищів, все дещо складніше. У більшості випадків реалізується два сценарії.

спеціальні засоби від висипань

Видавлений прищ частково зникає лише з поверхні шкіри

Як ти, напевно, вже встигла зрозуміти, прищ ділиться на дві частини:

  • вогнищева зона (внутрішня), в якій зароджується процес запалення;
  • зовнішня частина. Її то власне й можна побачити в дзеркалі, помацати й… видавити.

Так ось, щоб позбутися тієї ж пустули, недостатньо просто “витягти” гнійне утворення. Головне завдання – знищити вогнищеву зону. Тут то й починаються проблеми. По-перше, вона може перебувати досить глибоко й ти просто не зможеш “видушити” її з шарів епідермісу. По-друге, навіть якщо тобі вдасться повністю позбавити пору від прища, великий ризик, що ти занесеш туди нову патогенну мікрофлору, поки гирло волосяного фолікула буде відкрито. Ну, і по-третє, без подальшого якісного знезараження внутрішньої частини пори процес позбавлення від прища видавлюванням не може бути завершений остаточно.

Видавлений прищ

У результаті, в цьому ж місці утворюється новий гнійничок (пустула). Тільки навколо нього ти травмувала шари епідермісу, що відкрило для мікробів, пилу й бруду ще більше доріжок для потрапляння в вогнищеву зону. Ти гарантовано стикалася з ситуацією, коли кожен новий прищ на одному й тому самому місці все більш запалений і болючий. Це і є наслідок постійного травмування шкіри та більш масштабного потрапляння всередину бактерій.

Цікаво на тему: Комедон: причини появи та як позбутися

Постійне видавлювання прищів призводить до розширення пор

Коли гирло волосяного фолікула забивається себумом, залишками клітин шкірного покриву, частинками лейкоцитів і пропіонібактерій акне, а також пилом і брудом – воно відчутно розширюється.

видавлювання прищів

Після видавлювання прища на шкірі залишається слід у вигляді отвору. Іноді його не видно оком, а в інших випадках утворюється виразне заглиблення, що йде всередину епідермісу. У будь-якому разі це та сама пора, яка гарненько збільшилася в розмірах. Плюс, ти своїми діями знову-таки травмувала шкіру навколо прища, на ній утворилися мікроскопічні тріщини, тим самим ще більше розширивши доступ до гирла фолікула. Зберімо цей пазл:

  1. Ти ж пам’ятаєш, що на нашій шкірі ЗАВЖДИ присутні бактерії? Пошкоджений епідерміс, плюс немаленький отвір у внутрішні його шари – просто ідеальний для них збіг обставин. У бактерій починається забава “хто швидше добереться до дна гирла волосяної фолікули”. Так, обробка колишнього прища антисептиками й спеціальними мазями трохи рятує ситуацію, але ризик виникнення нової вогнищевої зони вкрай високий.
  2. Чим ширший отвір, тим простіше туди потрапити пилу, бруду, що підвищує шанси на новий процес запалення.

Постійне видавлювання прищів

За фактом своїми діями ти власноруч робиш все для того, щоб прищ з’явився в цьому ж місці. Спочатку він жив у маленькій кімнатці, далі переселився в простору квартиру, а з кожним новим видавлюванням його житлоплоща розширилася до великої садиби. І тепер там є з надлишком місця для шкірного сала, пропіонібактерій акне, хвороботворних мікроорганізмів тощо. Ну і навіщо в такому разі прищу переїжджати на нове місце, якщо тут завжди класна компанія та лакшері апартаменти?

Цікаво на тему: 5 ефективних способів звузити пори на обличчі

У 90% випадків прищі з’являються в одному й тому ж місці саме тому, що в нас дуже сверблять руки їх видавити.

Обов’язково поділися в коментарях, чи стикалася ти з такою проблемою та як боролася? І не забудь поставити вподобайку, якщо ця стаття була для тебе цікавою та корисною.

 

Читайте також:

2 Квітня / 2024 Жіноче здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті