Навіщо відмовлятися від цукру?

Шоколад, тістечка, цукерки, пряники — як часто ви балуєте себе солодощами з улюбленим чаєм (звісно, теж з цукром!) або використовуєте їх як ліки від стресу? Та чи задумувалися над тим, як це впливає на ваше здоров’я та красу? Про шкоду солодкого для ваги не чув хіба що лінивий, та все ж і цього нам недостатньо задля того, аби зменшити споживання. Тож сьогодні у EVA Blog ми вирішили виправити цю ситуацію та поділитися з вами мотивуючою інформацією про те, як впливає цукор на стан нашого організму, дати прості поради, як зменшити кількість його споживання, та порадити рецепт корисних солодощів.

Вплив цукру на здоров’я

Окрім традиційних аргументів про вплив солодощів на зайву вагу та пов’язаний з цукром карієс більшість людей про це більше нічого не знають. Водночас ця проблема набагато глибша.

Краса шкіри

Еластин і колаген — основні білки, котрі роблять нашу шкіру пружною. З часом їхнє вироблення знижується, в результаті чого з’являються зморшки. Цукор утворює з цими білками непорушний зв’язок, в результаті чого вони не виконують свої функції. Через це страждає наша шкіра та молодість: з’являються зморшки та жовтуватий відтінок обличчя. А ще для засвоєння цукру організм витрачає певну кількість води — результат: пересушене волосся, шкіра та все тіло.

Стан судин

Надмірне споживання цукру впливає на еластичність не лише шкіри, але й судин, через що виникає загроза їхнього розриву. Певно, всі знають про те, що саме судини розповсюджують кисень та поживні речовини по всьому організму, до кожної його клітини. А коли вони несправно працюють, то страждають усі наші органи! Фахівці із правильного харчування при головних болях радять поступово зменшувати кількість вживаного цукру, адже причина може бути саме в ньому.

Відсутність енергії

Необроблене зерно містить не лише вуглеводи, але й безліч корисних вітамінів та мікроелементів. Але ж для приготування тістечок та булочок найчастіше використовується біле борошно (з у пил подріблених зерен), що майже не містить корисних речовин — лише вуглеводи. А для їхнього засвоєння потребуються вітаміни групи В, котрі організм не отримує разом з їжею, а витягує із власних запасів. В результаті виникає нестача вітамінів, що дорівнює сонливості, відсутності енергії, дратівливості.

Алергічні реакції

Цукор є провокатором багатьох алергічних реакцій, серед яких не лише шкірні висипи, але й навіть поліноз (сезонна алергія на пилок рослин). Не всі про це знають і намагаються боротися з алергією багатьма способами, хоча для початку непогано було б просто зменшити кількість споживаного солодкого.

Гормональний баланс

Якщо постійно та неконтрольовано вживати цукор, це може призвести до такого стану як інсулінорезистентність, коли в організмі багато інсуліну, але реакція на нього уповільнена. В результаті людина відчуває ще більшу потребу в солодощах і ще більше порушує свій гормональний баланс. Ну, а наслідки його, звичайно, відображуються на всьому організмі: від гінекологічних захворювань до поганого настрою.

Цього не скажеш про цукор у натуральному вигляді — той, що міститься у фруктах, овочах, молочних та зернових продуктах. Тут він зазвичай існує у вигляді лактози чи фруктози, що важливі для нашого здоров’я. Їх організм засвоює повільно, що забезпечує постійну поставку енергії до клітин.

А ще авторитетні міжнародні дослідження пов’язують надмірне споживання цукру з високими ризиками ожиріння, цукрового діабету, захворювань печінки та навіть окремих різновидів раку.

Весняні подарунки від EVA Blog!

Красуні, нам дуже подобається робити для вас приємні сюрпризи! Оскільки весна - час краси та оновлення, то саме час приділити більше уваги турботі про себе. Підпишіться на нашу розсилку та отримайте у подарунок beauty чек-лист від героїні проекту #БУТИЖІНКОЮ Юлії Черніцької!

Норма вживання цукру

ВООЗ радить вживати цукор із розрахунку не більше 10% від вашої добової норми калорій. Наприклад, якщо ви щодня витрачаєте 2 000 ккал (ця цифра актуальна для більшості дорослих, що ведуть малоактивний спосіб життя), то ваша норма складає усього 50 г на добу. Це дорівнює приблизно 10 чайним ложкам.

Сюди відноситься увесь цукор, що міститься не лише в каві та тістечках, але й у купованих продуктах. Наприклад, у столовій ложці магазинного кетчупу може міститися чайна ложка цукру! А якщо порахувати, скільки його у соках, сухих сніданках, маринованих продуктах, солоній випічці, йогуртах та інших продуктах, що ми вживаємо кожного дня, то вийде, що навіть без тістечка на десерт більшість із нас все одно вживають солодкого більше, ніж треба.

Що робити тим, кому важко відмовитися від солодощів

Звісно, що різко відмовитися від улюблених ласощів дуже й дуже непросто, особливо, якщо ви раніше себе ніколи не обмежували. Але є кілька простих порад, що допоможуть зменшити кількість споживаного цукру.

Дійте поступово

Повна заборона на солодощі може викликати ще більше бажання їх їсти, тож краще розпочніть із того, щоб зменшити порції, наприклад, замість великого тістечка візьміть маленьке.

Обмежуйте порції відразу

Чи знайома вам ситуація, коли ви не можете зупинитися, доки не доїсте розпочату пачку печива? У таких випадках одразу відміряйте для себе невелику порцію, а залишок відправте подалі, щоб смаколики більше не спокушали вас.

Готуйте самі

Кількість цукру та жирів у магазинних солодощах порахувати майже неможливо, тож краще готувати їх удома. Так ви зможете покласти менше цукру чи масла, а замість них додати горішки, сухофрукти чи інші корисні ласощі.

Корисні солодощі: сирники без цукру

Цукор у десертах та інших стравах — це здебільшого пусті калорії, що не мають жодної користі для нашого здоров’я, тому їхню кількість краще зменшити до мінімуму. А найбільш безпечний спосіб насолоджуватися ласощами — надавати перевагу корисним альтернативам: чорному шоколаду, горіхам, меду, сухофруктам (але не цукатам!). Ось, наприклад, корисний та смачний десерт, сирники, цілком можна приготувати й без додавання цукру.

  • 400 г домашнього сиру
  • 50 г кукурудзяного борошна
  • 2 яйця
  • ванілін за смаком
  • 1 столова ложка стевії (цукрозамінник)
  • свіжа або морожена малина
  1. Сир, половину борошна, яйця, ванілін та стевію перемішайте.
  2. Посипте стіл залишком борошна й починайте формувати кульки.
  3. Сковороду змажте вершковим маслом або кокосовою олією.
  4. Готуйте сирники на середньому вогні, рівномірно пропікаючи їх з обох боків.
  5. Морожену малину (щойно з морозилки) збийте у блендері й полийте нею гарячі сирники.

Подавайте на стіл одразу ж.

Смачного!

11 Січня / 2019 Здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *