Спеції: види, користь і застосування

Спеції, прянощі та приправи — це головні інгредієнти будь-якої страви. Без них їжа прісна і неапетитна, але варто додати в неї дрібку солі, перцю і лавровий лист, як вона одразу набуває яскраво вираженого смаку та аромату. Тобі варто більше дізнатися про види, користь і застосування спецій для прокачування твоєї кулінарної майстерності.

Час читання: 4 хвилини та кава з корицею ☕

статья доступна на русском языке

Що таке спеції

1-Що-таке-спеції

В принципі, будь-які добавки, найчастіше, в сушеному і подрібненому вигляді, можна назвати спеціями, але насправді це не зовсім так. Спеції відрізняються від прянощів так само як і від приправ. Це визначення різних інгредієнтів, кожні з яких використовуються для своїх цілей. Однак сенс спецій та інших подібних до них добавок один і той самий, а саме, в наданні їжі смакового розмаїття та унікального запаху.

Шукай EVA Blog в Instagram

У всіх країнах світу спеціями користуються вже безліч століть. Щойно той чи інший народ визначав, що деякі рослини й трави, які знаходяться в їхньому регіоні, мають певний аромат або присмак, то неодмінно починав використовувати їх у своїй традиційній кухні. Саме так спеції та приправи стали неодмінною частиною всесвітнього кулінарного мистецтва.

Цікаво на тему: 5 соусів, з якими будь-які страви будуть ще смачнішими

Спеції в різних країнах

2-Спеції-в-різних-країнах

Різновиди спецій визначають кулінарні вподобання народу, географічне положення, кліматичні умови та інші чинники. Завдяки цьому існують, скажімо, грузинські або індійські спеції з найрізноманітнішими якостями, наприклад, гострі, солоні, запашні та інші. З їхньою допомогою кулінарні майстри намагаються компенсувати недоліки у своїй традиційній їжі.

3-Спеції-в-різних-країнах

В Азії активно використовують прянощі, щоб надати виразності прісному рису і рибі. Індійські кухарі застосовують спеції як консервант, щоб довше зберігати свіжість продуктів. Саме вони відкрили для всього світу чорний перець, куркуму, мускатний горіх, гвоздику і кардамон. Головними постачальниками спецій є східні та південні регіони, багаті необхідним для цього рослинним світом.

Без спецій не обходиться жодна гідна страва, приготована в тій чи іншій країні. Їх додають як окремо, так і створюють цікаві мікси для посилення смакових і корисних якостей їжі.

Цікаво на тему: 5 правил осіннього раціону, щоб їжа приносила здоров’я і задоволення

Головні відмінності

4-Головні-відмінності

Ти чудово знаєш, що існують спеції, приправи та прянощі, але в чому їхні відмінності? Зараз розберемося:

  1. Спеціями називають компоненти рослинного і штучного походження, здатні змінювати смак і консистенцію їжі, але не мають характерного запаху. До них, наприклад, належать цукор, сіль, крохмаль, лимонна кислота та інші.
  2. Приправи роблять смак страви насиченим, а аромат яскравим і приємним. Це може бути томатна паста, гірчиця, солодкий перець, майонез.
  3. Прянощі — рослинний інгредієнт, який отримують із плодів, стебел, коренів або насіння. До них належать перець, лавровий лист, гвоздика, кориця та інші.

Деякі овочі також можна вважати приправами, наприклад, часник, цибулю і селеру. І звісно не забувай про зелень — кріп, петрушку, руколу, чебрець, кінзу etc. Спеції в поєднанні з овочами створюють гармонію смаку і чудовий аромат практично кожної страви.

Цікаво на тему: 5 цікавих і смачних рецептів глінтвейну

Застосування спецій

5-Застосування-спецій

Спеції — настільки необхідний і універсальний продукт, що їх додають не лише до основних страв, а й до десертів і кави. Як уже згадувалося вище, у кожній країні є свої традиції використання добавок. Середземноморські та східні приправи більш кислі або кисло-солодкі з додаванням овочевих, фруктових соків і вина. У той час як у Франції віддають перевагу змішувати спеції з густими соусами на основі борошна, молока, масла і яєць, щоб утримати та посилити їхній аромат. Запам’ятай кілька простих лайфхаків, якими користуються досвідчені кулінари:

  • при приготуванні жирних страв, додавай трохи більше спецій, ніж вказано в рецепті, бо жир легко поглинає будь-які аромати;
  • сіль навпаки посилює запах, тож у цьому випадку потрібно точно розраховувати кількість інгредієнтів;6-Застосування-спецій
  • спеції в зернах додавай на самому початку приготування, щоб вони встигли розкритися;
  • мелені приправи та спеції використовуй за кілька хвилин до готовності страв;
  • насичену прянощами їжу рекомендується з’їдати відразу, інакше під час наступного розігрівання вона втратить запашні властивості.

Цікаво на тему: 11 порад, як перестати багато їсти

Користь спецій для здоров’я

7-Користь-спецій-для-здоров’я

До складу сипучих добавок входять мікроелементи, які позитивно впливають на організм, а саме, покращують травлення, підвищують апетит, допомагають шлунку з травленням і усувають бродіння. Розглянемо які спеції будуть корисні:

  • куркума допомагає боротися з онкологічними захворюваннями, очищає кров і має сечогінний ефект;
  • імбир, фенхель і часник у складі страв і гарячих напоїв зміцнюють імунітет;
  • м’ята і меліса знімають стрес, покращують якість сну і знімають головний біль;8--Користь-спецій-для-здоров’я
  • гострий перець підвищує артеріальний тиск;
  • фенхель також корисний для жінок, які годують груддю, оскільки він здатний посилити лактацію.

Щоб приправи довше зберігали свої корисні якості, дотримуйся правил їх зберігання. Використовуй герметичні місткості та розташуй якомога далі від прямих сонячних променів.

Цікаво на тему: Лайфхаки, як довше зберігати продукти

5 найкорисніших спецій

9 5 найкорисніших спецій

Наостанок короткий список найбільш корисних для здоров’я спецій, які завжди повинні бути на твоїй кухні:

  1. Імбир — стане в пригоді для лікування ГРВІ, підвищення імунітету, поліпшення травлення і найсмачніших чаїв.
  2. Куркума — регулює рівень холестерину, запобігає серцево-судинним захворюванням, покращує мозкову активність, словом, суперфуд та й годі!
  3. Зіра — буде корисною в разі астми, бронхіту та сезонного кашлю.
  4. Кардамон — сприятливо впливає на роботу серця, а також заспокоює нервову систему.10-Кардамон
  5. Фенхель — містить вітаміни K, B, E і має дезінфікуючі, знеболювальні властивості.

Ти можеш додавати їх у їжу або робити відвари й вживати по парі столових ложок на день для здоров’я.

У кожної господині є улюблений набір спецій, прянощів і приправ. Розкажи в коментарях, які ти використовуєш для апетитних і смачних страв.

Читай також:

5 Січня / 2024 Здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *