«Дієтичні» продукти, які заважають схуднути

Мабуть, у кожної з нас є уявлення про правильне харчування та дієтичні продукти. Ми впевнені, що шоколадний торт і бургер точно не сприяє стрункості, а відварена куряча грудка та огірки — чудовий варіант, якщо тобі потрібно позбутися зайвих кіло. 

Час читання: 3 хвилини та трав’яний чай 🍵

статья доступна на русском языке

продукти, які видають себе за дієтичні

Але існує низка страв і продуктів, які видають себе за дієтичні, але такими, по суті, не є. За ними ховаються сюрпризи для тих, хто прагне скинути зайву вагу. Давай разом розглянемо, чому деякі з таких продуктів є перепоною на шляху до стрункості та чим їх можна замінити.

Цікаво на тему: 15 жироспалювальних продуктів, які допоможуть схуднути

Йогурти з добавками та сирні десерти

Йогурти з добавками та сирні десерти

Іноді, коли ми довго дотримуємося обмежень у харчуванні, щоб позбутися зайвих кілограмів, дуже хочеться чогось солодкого. І часто вибір робиться на користь десертних молочних продуктів — йогуртів із фруктовим наповнювачем і сирків. Безумовно, нас підкуповує низька порівняно з іншими солодощами калорійність. У сирку буде всього 100-150 ккал на 100 г (а в йогурті — удвічі менше), а не 550 як у шоколаді, печиві чи цукерках. Чим не дієтичний перекус?

Ці цифри створюють хибне переконання, що якщо вже десерт чудово вписується в добову норму калорій, можна їх сміливо додавати у своє меню і все одно худнути. Однак ми забуваємо про те, скільки вуглеводів і цукру міститься в таких продуктах, а білка, який так необхідний нашому організму, навпаки, мінімум. Про консерванти та стабілізатори можна навіть не згадувати — їх там теж у надлишку і тобі це напевно відомо. Тому від солодкої молочки варто відмовитися під час схуднення.

Цікаво на тему: Швидкі низькокалорійні десерти: балуємо себе та гостей

Якщо хочеться смачненького, краще взяти справжній сир з нормальною жирністю (5%) і додати туди ложку улюбленого варення. Так ти зможеш поповнити добову норму білка (в сирі приблизно 16-19 г білка на 100 г), цукру в порції десерту буде зовсім небагато, а консервантів не буде зовсім. Це найкращий вибір серед «шкідливих продуктів», за який твоя фігура скаже тобі «дякую».

Мюслі, пластівці та гранола

Мюслі, пластівці та гранола

Тренд на сухі сніданки задала реклама і, як не дивно, кінематограф. У багатьох фільмах ранок середньостатистичної сім’ї починається саме з пластівців із молоком. У кадрі всі виглядають стрункими та підтягнутими, і в нас виникає хибна асоціація, що гранола — прекрасний і дієтичний варіант для сніданку.

Але подивимося на зворотний бік пакування з сухим сніданком. У ньому зазвичай міститься близько 350 ккал, а вуглеводів у ньому більш ніж половина — до 75-80 г на 100 г продукту, цукру, з яких буде 35-40 г. По суті, це цукрово-вуглеводна «бомба», яка ставить хрест на твоїх зусиллях схуднути, не здатна забезпечити тривале насичення і не має особливої користі для організму. Тому сухі сніданки з раціону краще виключити повністю. Альтернативою може стати омлет з овочами, тост із сиром і рибою або рол із лаваша з курятиною чи грибами. Це ситніший варіант, та й білка ти такими продуктами набереш більше.

Шукай EVA Blog в Instagram

Батончики зі злаків

Батончики зі злаків

Сьогодні в кожному супермаркеті можна купити злакові батончики з позначкою «Fitness», що позиціюються як низькокалорійні дієтичні продукти. Але чи так це насправді і чи можуть вони стати хорошим варіантом перекусу під час схуднення? Подивімось на склад і чарівну табличку з макронутрієнтами та енергетичною цінністю.

Зазвичай такі батончики виготовляються зі злаків з додаванням сухофруктів, горіхів і насіння. На 100 г вони пропонують близько 360 ккал, понад 70 г вуглеводів і всього 5–6 г білка. Тобто, можна сказати, що фітнес-батончики — це ті ж сухі сніданки в іншому форматі, який призначений для перекусу на ходу. А це означає, що недоліки у нього ті самі — занадто мало користі, занадто багато цукру і низький рівень насичення. Звичайно, такий продукт варто прибрати зі свого меню.

Цікаво на тему: 5 простих кроків до правильного харчування в офісі

Якщо тобі подобається подібний формат перекусу, краще обирати протеїнові батончики. На відміну від злакових, в їхній основі лежить концентрат білка і на порцію в 50 г його може бути до 15-16 г. Калорій у них стільки ж або навіть менше, ніж у звичайних, але вони є більш поживними та ситними.

Сухофрукти

Сухофрукти

Попри їх популярність і репутацію «здорових» закусок, до сухофруктів під час схуднення варто ставитися з граничною обережністю. Курага, родзинки, сушений інжир та інші смаколики — досить калорійні продукти з високим вмістом цукру, який стає більш концентрованим у процесі сушіння.

Якщо порівнювати звичайний і «сухий» фрукт, в останньому глікемічний індекс буде значно вищим. Тому вживання сухофруктів швидко підвищує рівень цукру в крові, що до того ж може спровокувати апетит і бажання з’їсти більше. Привіт, перебір за калоріями та плюс на вагах. Крім цього, через те, що сухофрукти мають низький вміст харчових волокон і води, вони самі по собі погано насичують. Тому з’їсти свіжий фрукт буде значно менш калорійно і значно корисніше для боротьби із зайвими кілограмами.

Насіння та горіхи

Насіння та горіхи

Насправді горіхи дуже корисні — у них міститься білок і багато необхідних жирних кислот, які підтримують нашу серцево-судинну і нервову систему, знижують рівень «шкідливого» холестерину, покращують пам’ять і когнітивні функції. І для цього достатньо з’їдати кілька горіхів на день. Але, давай будемо відвертими, ти можеш зупинитися лише на 5-6 кеш’ю чи фісташках? Ох, ця суперсила є далеко не у всіх. А, враховуючи високу калорійність (більшість горіхів мають «вагу» в 500-600 ккал) і високий вміст жирів, перебрати насінням і горішками свою добову норму простіше простого.

Цікаво на тему: Продукти для здорового харчування: основні поради

Як підсумок, якщо ти можеш обмежитися 20 г горіхів на день, вони стануть чудовим джерелом корисних мікроелементів і не заподіють шкоди твоїй фігурі. Як варіант, їх можна додавати в салати або інші страви, щоб точно не було бажання поласувати ще однією жменькою. Але все ж не забувай, що захоплюватися ними не варто.

Суші та роли

Суші та роли

Рис, сушені водорості, риба і морепродукти — що тут може бути небезпечного для фігури? Роли та суші мають низьку калорійність і мінімум жирів, тому багато хто відносить японську кухню до дієтичних страв. Та й подивіться на японців — хіба вони не взірець для наслідування в плані здорового харчування, стрункості та довголіття? Але тут усе не так просто.

По-перше, основою східної кухні є рис — високовуглеводна культура, яку дієтологи радять обмежувати у своєму раціоні. А, по-друге, прісні роли рекомендується вживати з соєвим соусом, який додасть смакових барв страві. У ньому міститься багато солі, яка затримує воду і сприяє набряклості. А ще варто пам’ятати, що з порцією суші ти споживеш соєвого соусу більше, ніж з іншими стравами. У результаті «дієтична» японська вечеря відгукнеться у твоєму тілі набряком і плюсом на вагах, який, звісно, зійде за день-другий, але може зашкодити твоїй мотивації у схудненні. Дозволити собі вечір японської кухні можна, але не часто. І добре б привчити себе їсти роли без соєвого соусу зовсім або з мінімальною його кількістю.

Кавові напої з добавками

Кавові напої з добавками

Кава — один із найбільш трендових напоїв XXI століття. Багато хто звик починати свій день з чашечки ароматного і підбадьорливого напою, та й протягом дня ми рідко можемо собі відмовити в задоволенні зробити кава-брейк. Тим паче, що роздобути стаканчик не складає жодних труднощів — його без проблем можна купити в найближчій кав’ярні, супермаркеті, на заправці або навіть в офісі.

Цікаво на тему: Які продукти краще виключити з раціону в період схуднення

Сама по собі кава в помірних дозах нешкідлива для схуднення, оскільки практично не має калорій. Щоправда, це стосується тільки класичних чорних напоїв — американо і еспресо. Але якщо ти доповнюєш свою каву молоком, вершками, цукром або топінгом, її калорійність зростає багаторазово. І начебто ти випила всього одну чашку за день, а набрала при цьому 200 зайвих ккал. І ось твій раціон з дефіцитного перетворився на норму, що утримує твою вагу на місці. Переглянь своє меню і якщо в нього вписується чашка лате з сиропом, то постарайся її замінити на класичну чорну каву.

Сподіваємося, наші рекомендації допоможуть тобі позбутися псевдодієтичних продуктів у своєму раціоні, які перешкоджають твоїй стрункості. Важливо пам’ятати, що позначка «Низькокалорійний» або «Фітнес» на пакуванні не завжди вказує на твого союзника в прагненні до кращої версії себе. І до того ж не вся їжа, яку ми часто несвідомо вважаємо дієтичною, такою і є. Пам’ятай, що найкращий спосіб досягти та підтримати оптимальну вагу — це дефіцит калорій, збалансоване різноманітне меню і фізична активність.

Читай також:

31 Жовтня / 2023 Здоров'я

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Надія

    Навіщо ми худнемо? Ще одне питання! Щоб відповідати трендам, які індустрія краси нав’язує нам через телебачення, інтернет, месенжер, блогерів, тощо. Дуже малий відсоток людей реально розуміє, що це потреба саме його тіла, а не щоб влізти в такі самі джинси, в яких ходить якась зірка. Треба спочатку з головою працювати, а потім вже з тілом.

Рекомендовані статті