15 жироспалювальних продуктів, які допоможуть схуднути

Секрет схуднення дуже простий і всім знайомий: налагоджений режим харчування і регулярна фізична активність. Але давайте будемо чесними, досягти бажаного результату хочеться дуже швидко, а шлях до стрункого тіла, як на зло, іноді займає так багато часу. Хтось у процесі втрачає мотивацію, когось накриває з головою почуття ліні, а хтось приходить до думки, що не все так погано… Але не потрібно передчасно опускати руки! Адже головний ключ до стрункої фігури – це здорове харчування. Саме воно відіграє найважливішу роль, а спорт у цій зв’язці є допоміжним інструментом.

Час читання: 3 хвилини та солодке яблучко 🍎

статья доступна на русском языке

Струнка фігура

Налагодивши раціон, можна досягти чудових результатів. А якщо ви ще додасте до нього жироспалювальні продукти… Заінтригували? Тоді давайте якраз про них і поговоримо.

Що з себе представляють жироспалювальні продукти

Почати варто з того, що ці продукти не допоможуть швиденько позбутися зайвих сантиметрів на тілі поки ви доїдаєте свій улюблений бургер. Ні, тут все набагато складніше. 

Насправді не існує продуктів, які “знищують жир” і допомагають оперативно скинути вагу. Але деяка їжа має високий термічний ефект. Це означає, що організм витрачає більше калорій на її перетравлення і при цьому активізує метаболічні процеси. Таким чином ви зможете уникнути набору ваги, але за умови, що дотримуєтеся режиму правильного харчування в цілому.

Запам’ятайте, жоден овоч або фрукт не спалює жир. Корекція ваги тісно пов’язана з раціоном, якого ви дотримуєтеся.

Термічний ефект їжі може змінюватися залежно від віку, фізичної активності та загального стану здоров’я.  

Прочитавши все вищевикладене, не поспішайте закривати статтю. Адже ми підготували для вас список тих самих продуктів харчування, які все ж таки варто додати до свого раціону для контролю ваги.

Жироспалювальні продукти

Найжироспалювальніші продукти

Список продуктів, що збільшують витрату енергії людини, постійно поповнюється. Ми поділимося лише тим переліком, який має велику доказову базу і був неодноразово вивчений під час досліджень. 

Ну що, готові? Тоді поїхали!

EVA y Viber

Кава

Ваш улюблений напій є цінним джерелом різних біологічно активних сполук. Але нас цікавить тільки дві з них:

  1. Кофеїн. Він збільшує термогенез і витрату енергії, крім цього підвищує рівень енергії, розумову і фізичну працездатність. Невелике дослідження показало, що спортсмени, які приймають кофеїн за годину до тренування, займалися довше і змогли спалити вдвічі більше жиру, ніж ті, хто його не приймав.  Також потрібно зазначити, що кофеїн здатний розігнати обмін речовин на 3-13%. Вражає, чи не так?
  2. Хлорогенова кислота. Допомагає в боротьбі з ожирінням, сприятливо впливає на метаболічні розлади та бере безпосередню участь в енергетичному обміні. 

Щоб не вводити організм у стресову ситуацію, пийте каву в помірній кількості – не більше 400 мг кофеїну на день (3-5 чашок кави).

Кава для схуднення

Зелений чай

Про користь зеленого чаю всі й так добре знають, тому багато писати про нього не будемо. Торкнемося тільки найважливішого, що стосується схуднення. 

У цьому напої міститься помірна кількість кофеїну і галлату епігаллокатехіну. Останній є природним антиоксидантом, який посилює термогенез, підвищує витрату енергії та сприяє окисленню жирів. 

Якщо ви любите зелений чай, пийте його частіше. Він не тільки втамує спрагу, подарує насолоду від приємного смаку, а й допоможе в корекції фігури. 

Зелений чай для схуднення

Какао і чорний шоколад

Якщо ви любите чорний шоколад, тоді цей продукт у раціоні принесе не тільки задоволення, а й користь. Какао у вигляді порошку і в складі чорного шоколаду є багатим джерелом поліфенолів, які відомі своїми антиоксидантними властивостями та їхньою потенційною роллю в профілактиці багатьох захворювань. Кілька досліджень показали, що поліфеноли можуть бути ефективними в разі ожиріння. Вони підвищують витрату енергії та термогенез, а також знижують окислювальний стрес і запалення, підтримуючи при цьому зниження ваги. 

Одне з досліджень показало цікавий результат: вживання какао у вигляді порошку або чорного шоколаду приблизно по ≥ 30 г/день упродовж 4-8 тижнів призвело до зниження маси тіла та ІМТ.

Какао і чорний шоколад для схуднення

Риба жирних сортів

Як ви вже здогадалися, мова піде про омега-3 жирні кислоти. Так, можна купити харчову добавку з цим нутрієнтом і, так би мовити, не морочити собі голову. Але не потрібно забувати, що риба, крім усього іншого, вважається одним із найкращих джерел білка та інших мікроелементів. Тому у вашому меню вона має з’являтися.

Цікаво по темі: Які продукти варто виключити з раціону під час схуднення

Повернемося до поліненасичених жирних кислот. Як вони працюють:

  • беруть безпосередню участь в обміні речовин, а також у процесі жироспалювання;
  • насичують організм, надовго позбавляючи від відчуття голоду;
  • підвищують результативність тренувань.

Як не крути, риба – невіддільна частина повноцінного і здорового раціону. 

Омега-3 для схуднення

Грейпфрут

Жироспалювальні фрукти вриваються в наш список. Ви чули коли-небудь про грейпфрутову дієту? Її суть полягає в тому, що потрібно з’їдати по половинці плоду або соку з цієї ж частини після кожного прийому їжі. Грейпфрут сповнений ферментів, які знижують рівень інсуліну і сприяють зниженню ваги. 

Сам по собі інсулін не може регулювати масу тіла, але він впливає на ліпідний обмін. Тому чим менший сплеск цього гормону після їжі, тим якісніше організм переробляє продукти й не запасається жиром. 

Грейпфрут для схуднення

Гранат

Гранат багатий на антиоксиданти, поліфеноли та кон’юговану ліноленову кислоту, які допомагають спалювати жир і оптимізувати метаболізм. Споживати його можна у вигляді соку або ж насолоджуватися плодами. 

Якщо ви купуєте гранатовий сік, обов’язково звертайте увагу на склад. У ньому не повинно бути цукру, тільки 100% натуральний продукт. А ще краще – зробити свіжовичавлений сік удома. 

Гранат для схуднення

Яйця

Скільки ж суперечок навколо цього продукту. Дехто й досі побоюється їсти багато яєць, думаючи, що там багато холестерину. Але в інтернеті вже повно досліджень, які спростовують їхню небезпеку для здоров’я. 

А як же тоді яйця допомагають схуднути? Розповідаємо. Сніданок на основі яєць добре втамовує голод і надовго залишає після себе відчуття ситості. Також не забуваємо, що в них міститься білок, який розганяє метаболізм приблизно на 20-35% після їжі. На перетравлення білка організм витрачає більше енергії, а це означає, що яйця належать до категорії продуктів з високим термічним ефектом. 

Сніданку на основі яєць таки бути!

Яйця для схуднення

Імбир

У корені імбиру містяться такі сполуки, як гінгерол і шогаол, які стимулюють низку біологічних процесів в організмі. Ожиріння може супроводжуватися окислювальним стресом і запальними процесами, що виникають через вплив вільних радикалів на організм. 

Імбир вважається потужним антиоксидантом і протизапальним засобом природного походження. Він відмінно захищає організм і допомагає безпосередньо боротися із зайвою вагою.  

Цікаво по темі: Як їсти все на кето і худнути

Вам точно потрібно додати імбир до свого раціону, оскільки він:

  • допомагає їжі швидше і краще перетравлюватися;
  • надовго зберігає відчуття ситості;
  • підтримує стабільний рівень цукру, що безпосередньо впливає на зниження ваги;
  • підвищує витрату енергії.

Імбир – плюс у скарбничку корисних жироспалювальних продуктів.

Імбир для схуднення

Куркума

Виявляється, ваші улюблені спеції не тільки приємно пахнуть, а й можуть зменшити жирові відкладення. Куркуму вже давно використовують як стимулювальний засіб для роботи організму.  

Основним діючим флавоноїдним компонентом цієї спеції є куркумін. Він має антиоксидантні, протизапальні, антибактеріальні, інсуліно-сенсибілізуючі та гіпоглікемічні властивості.

Існує стійкий зв’язок між ожирінням і хронічним запаленням. Дані, зібрані з відкритих джерел в інтернеті, свідчать про те, що куркумін здатний пригнічувати ці процеси, сприяти втраті жирової тканини та перешкоджати її повторному набору. 

Куркума для схуднення

Кориця

Ще одна спеція, яку широко використовують у кулінарії. Особливого смаку кориці надає коричний альдегід – сполука, що підтримує обмін речовин. Вона здатна збільшити витрату енергії приблизно на 3,6 ккал протягом 90 хвилин після прийому. Непогано, правда? Можна зробити висновок, що екстракт кориці здатний активізувати термогенез і зменшити жирові відкладення.

Кориця для схуднення

Червоний перець (чилі)

Любителям гостренького присвячується… Перець чилі містить у собі безліч біологічно активних сполук, які безпосередньо впливають на певні процеси в організмі, зокрема й на ліполіз. Втрата зайвих сантиметрів зумовлена підвищеною витратою енергії та термогенезом після вживання цього овоча. Що зі свого боку допоможе спалювати більше калорій і знижувати вагу. 

Червоний перець для схуднення

Хрестоцвіті

А тепер поговоримо про жироспалювальні овочі. До них належить сімейство хрестоцвітних: білокачанна, цвітна і брюссельська капуста, броколі тощо. Вони дійсно є одними з найкращих продуктів для підтримки стабільної ваги. Хрестоцвіті багаті клітковиною, вітамінами, мінералами й при цьому низькокалорійні. Їхнє регулярне споживання допомагає позбутися зайвих сантиметрів на тілі та попередити резистентність до лептину.

Капуста для схуднення

Лептин гормон, який виробляється жировими клітинами та регулює апетит. Резистентність до лептину визначається зниженням відчуття ситості або відсутністю реакції мозку на сам гормон. У результаті порушується здатність лептину пригнічувати апетит або збільшувати витрату енергії. Через що виникає надлишок маси тіла та інші метаболічні порушення. 

Тож неодмінно включайте до свого раціону капусту!

Горіхи

Горішки ніколи не вважалися дієтичним продуктом. Вони справді досить поживні, містять у собі багато білка, моно- та поліненасичених жирів, флавоноїдів і вітамінів. Додавши до свого меню горіхи, ви не тільки отримаєте виняткову користь, поліпшивши якість харчування, але при цьому не наберете зайвого. 

Пам’ятаємо, що на перетравлення білка організм витрачає більше енергії.

Горіхи для схуднення

Яблучний оцет

Здивовані, як до списку потрапив яблучний оцет? Без паніки! Це ж давній народний засіб, який має під собою залізну доказову базу в плані користі для здоров’я. 

Яблучний оцет знижує апетит, а його основний компонент – оцтова кислота – запускає процес спалювання жиру і перешкоджає його відкладенню. 

Яблучний оцет для схуднення

Спіруліна

І завершує наш список синьо-зелена водорість – спіруліна. Її ще часто називають “суперфудом“, але ж і не дарма.

У ній міститься високоякісний білок, майже всі незамінні амінокислоти, вітаміни, мінерали, клітковина і біологічно активні сполуки. Ця водорість може знизити масу тіла, оптимізувати метаболізм глюкози та ліпідів, а також вивести з організму токсини. Для схуднення – чудовий варіант. Однак знайти її в замороженому вигляді буде проблематично, але все ж можливо. 

Спіруліна для схуднення

Не забувайте, що всі вище представлені натуральні жироспалювачі – це лише розумне доповнення до харчування. А щоб досягти дійсно приголомшливого ефекту, займіться спортом. Навіть нетривалі фізичні навантаження або піші прогулянки принесуть значно більше користі, ніж їхня відсутність. 

Ну а якщо вам сподобалася стаття, обов’язково поставте вподобайку ❤

 

Читайте також:

12 Квітня / 2023 Здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті