Як позбутися похмілля: 7 ефективних способів

Добре погуділи в період святкових днів або на вихідних, а зранку не можете зібрати себе до купи через жахливе самопочуття? Можливо, у вас похмільний синдром. Цей стан не є рідкісним явищем і застає зненацька ваш організм після споживання алкогольних напоїв у великих кількостях. Як швидко позбутися похмілля і як його уникнути – про все це поговоримо в цій статті. 

Час читання: 3 хвилини та чашечка зеленого чаю ☕

статья доступна на русском языке

Що таке похмілля і які в нього симптоми

Що таке похмілля і які в нього симптоми

Похмілля або похмільний синдром – постінтоксикаційний стан, що виникає внаслідок зловживання алкоголем. Це величезний стрес для організму, після якого йому слід добре відновитися. Що ж стає причиною поганого самопочуття? Розглянемо низку найпоширеніших чинників:

  1. Зневоднення. Етиловий спирт активно виводить рідину з організму через часте сечовипускання, а разом із нею найважливіші вітаміни та мінерали. Постійне бажання пити, сухість у роті, нездужання і головний біль візьмуть гору над вами.
  2. Вивільнення токсинів. Печінка бере на себе найбільший удар, фільтруючи весь алкоголь, що надійшов в організм. У результаті її кропіткої роботи й активного виділення ферментів етиловий спирт перетворюється на ацетальдегід. Ця речовина стає токсичною у великих кількостях і може стати причиною появи запальних процесів, отруєння, сильного окислювального стресу.
  3. Подразнення шлунково-кишкового тракту. Оскільки алкоголь потрапляє в кров, пройшовши через шлунково-кишковий тракт, він і тут залишає після себе неприємний слід. У вас може з’явитися дискомфорт у животі, нудота і блювота.7-Як-позбутися-похмілля
  4. Запалення. Раз вже про це заговорили, варто окремо розглянути цей пункт. Спиртні напої у великих кількостях сприяють появі запальних процесів в організмі, і це стосується не тільки печінки, а й шлунково-кишкового тракту, підшлункової та інших органів.
  5. Порушення сну. Алкоголь також впливає на ваш сон, відбувається це через порушення роботи низки гормонів, які регулюють наш біологічний годинник. Спочатку ваш сон буде міцним, як у немовляти, але пізніше він стане переривчастим. Часте пробудження, недосип і відчуття зміни часових поясів – усе це може проявитися після гарного застілля.
  6. Легкий ефект відміни. Вживаючи смачні коктейлі або інші види алкогольних напоїв, ми помічаємо, як настає легке розслаблення, емоційне затишшя… Нам стає спокійно і добре. Але це короткочасне явище, після того, як концентрація етилового спирту знизиться, на вас чекає зворотний ефект: поява почуття тривожності, занепокоєння і загалом пригнічений стан.

Цікаво на тему: Життя без втоми: ТОП-5 способів, які подарують бадьорість

Проходячи через безліч центральних систем організму, спиртне викликає ланцюгову реакцію, яка і стає причиною появи похмільного синдрому. Цей стан досягає свого піку в той момент, коли концентрація алкоголю в крові знижується, наближаючись до нуля. Безумовно, всі ми різні й у кожного похмілля проявляється по-своєму. Але загалом симптоматика має таку картину:

  • втома, занепад сил, слабкість;
  • спрага;
  • головний біль;
  • нудота, блювота, біль у животі, діарея;
  • порушення сну;
  • запаморочення;8-Як-позбутися-похмілля
  • тремтіння по всьому тілу, тремор рук, озноб;
  • набряк обличчя;
  • зміна рівня артеріального тиску;
  • прискорене серцебиття;
  • відчуття тривоги, дратівливість.

Симптоми можуть зберігатися до 24 годин і навіть довше.

Що таке похмілля і які в нього симптоми - 2

Цікаво на тему: Чому ваше тіло набрякає і як із цим боротися?

Як швидко позбутися похмілля в домашніх умовах

Як швидко позбутися похмілля в домашніх умовах

Якщо вранці ваше самопочуття залишає бажати кращого, налаштуйтеся на те, що цей стан цілком можливо побороти. Крім ефективних аптечних препаратів можна скористатися такими рекомендаціями, які теж непогано працюють:

  1. Відновіть баланс рідини в організмі. Оскільки організм втратив велику кількість води, цей дефіцит потрібно швиденько заповнити. Пийте більше води протягом дня. Можна пити лужну воду для відновлення балансу електролітів і мікроелементів, зелений чай (він має антиоксидантні властивості) або чорний чай з імбиром (допоможе позбутися нудоти), сік, компот, нежирний кефір. Від кави краще відмовитися, бо вона має сечогінну дію.
  2. Випийте розсіл. Це найкращий народний засіб у разі похмілля. Його рекомендують випити відразу ж, щойно ви зрозуміли, що похмілля все ж таки відвідало вас. Розсіл відновлює запас електролітів, налагоджує роботу органів, відновлює втрачений баланс рідин і загалом поліпшує загальний стан. Досить випити склянку цього “магічного зілля”, а потім заповнювати запас води в організмі водою.
  3. Віддавайте перевагу легким стравам. На етапі відновлення дуже важливо не перевантажувати травну систему. Віддавайте перевагу легким стравам, наприклад, бульйону (курячому або рибному), каші, також рекомендують не відмовлятися від білкової їжі (яєць, відвареної курячої грудки). Влаштуйте невеликий розвантажувальний день.9-Як-позбутися-похмілля
  4. Обов’язково подбайте про надходження вуглеводів. Алкоголь здатний знижувати концентрацію цукру в крові, спричиняючи втому і головний біль. Зробіть собі тост із медом, щоб м’яко повернути рівень глюкози в норму.
  5. Прийміть болезаспокійливе. Якщо сильно болить голова, не терпіть. Прийміть таблетку знеболювального.
  6. Провітріть приміщення. Під час похмілля нерідко кидає то в жар, то в холод. Вам безумовно потрібне свіже повітря, щоб підбадьоритися. Також можна вирушити на прогулянку, повірте, навіть нетривале перебування на вулиці піде вам на користь.
  7. Добре виспіться. Це дійсно працює. Для відновлення сил, енергії та поліпшення загального стану вашому організму потрібно відпочити. Після міцного і тривалого сну вам однозначно стане легше.

Як швидко позбутися похмілля

Цікаво на тему: Як налагодити режим сну: боремося з недосипанням і безсонням

У жодному разі не похмеляйтеся. Додаткова порція алкоголю може стати тією краплею в морі, яка ще більше погіршить ваш стан. Навіщо вам ці “пригоди”?

Шукай EVA Blog в Instagram

Як уникнути похмілля

Як швидко позбутися похмілля в домашніх умовах

Щоб більше не зіткнутися з похмільним синдромом, скористайтеся кількома порадами:

  1. Вибирайте тільки перевірений і якісний алкоголь.
  2. Пийте невеликими порціями й не на голодний шлунок.
  3. Випивайте склянку води між спиртними напоями. Така хитрість допоможе вам випити менше алкоголю і зменшити зневоднення.10-Як-позбутися-похмілля
  4. Перед застіллям можна випити сорбенти, які візьмуть на себе частину роботи з виведення токсинів з організму.
  5. Не змішуйте різні види алкогольних напоїв і не знижуйте “градус”. Якщо ви вже почали пити міцніший алкоголь, після нього не потрібно пробувати щось легке. Подібний мікс напоїв зранку точно дасть про себе знати.

Відмова від алкогольних напоїв – єдиний дієвий засіб від похмілля. Але якщо вже ви все ж вирішили трохи розслабитися, обмежте себе невеликою кількістю алкоголю, щоб зранку почуватися добре. 

Читайте також:

19 Грудня / 2023 Жіноче здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
VISUAL by EVA