9 ознак, що ви п’єте мало… води

Цілюща волога – це найбільш точний опис води з точки зору впливу на наш організм. Давайте без зайвих літер зануримося у світ кришталево чистої та такої нам необхідної рідини, а також відповімо на найактуальніші запитання з приводу щоденного споживання води.

Час читання: 3 хвилини та склянка фрешу 🥃

статья доступна на русском языке

Ознаки нестачі води в організмі

1-Ознаки-нестачі-води-в-організмі

Річ у тім, що не існує чітких сигналів, що організму не вистачає саме води, крім спраги. Чому? Багато симптомів перетинаються з різними захворюваннями, дисфункцією ШКТ, нирок, печінки та іншими розладами центральних систем організму. Раптові головні болі можуть виникати через застуду, коливання артеріального тиску, втому або ж від нестачі води. Принцип, я думаю, зрозумілий. Але все ж є низка ознак, за яких буде не зайвим замислитися про збільшення щоденного споживання рідини.

Мінімальне виділення поту під час інтенсивної фізичної активності через нестачу води в організмі

2-Мінімальне-виділення-поту

Фізичні навантаження дуже швидко розігрівають тіло, а потовиділення є головною охолоджувальною функцією. Що відбувається, коли в організмі недостатньо води? Він її не витрачає на охолодження, а забирає для більш важливих цілей, а саме підтримки критично важливих процесів, що протікають у центральних системах.

Якщо ви не потієте або потовиділення мінімальне під час інтенсивних тренувань, під час важкої фізичної роботи, то це явна ознака того, що ви п’єте мало води.

Цікаво на тему: Причини підвищеної пітливості та що з нею робити

Повільний метаболізм через брак води

Якщо відсутні інші причини появи спазмів у животі, відчуття тривалої тяжкості в шлунку після прийому їжі, присутності ситості навіть після легкого перекусу – це явний дзвіночок, що організму бракує води.

Неприємний запах із рота через недостатнє споживання води

3-Неприємний-запах-із-рота

Зневоднення організму безпосередньо стосується слизової ротової порожнини. Коли вона пересихає, у роті в бактерій починається “галаслива вечірка”, на якій вони активно і з великим задоволенням розмножуються, а продукти їхньої бурхливої життєдіяльності залишають неприємний запах.

Шукай EVA Blog в Instagram

Незначна спрага в разі нестачі води в організмі

4-Незначна-спрага

Може здатися, що це надто очевидна ознака, але слід враховувати один фактор. Коли ми відчуваємо спрагу – це не просто ознака того, що ви хочете пити. Це сигнал про те, що рівень зневоднення досяг критичних значень. Дізнатися наскільки все серйозно можна двома простими способами:

  1. Колір сечі. За нормального рівня гідратації організму сеча має світло-жовтий відтінок. Якщо ви спостерігаєте темніший колір, значить вона концентрована і час починати пити воду в достатніх кількостях ПРЯМО ЗАРАЗ!
  2. Частота сечовипускання. У середньому людина ходить за маленькою потребою 7-10 разів на день, відповідно, якщо ви помітили цифри нижчі, значить у вас дегідратація. Але погодьтеся, рахувати походи в “кімнату очікувань” – таке собі заняття. Є спосіб куди простіший і ефективніший. Випиваємо натщесерце 0.7 л води і якщо за 30-40 хвилин позиву до сечовипускання немає, значить, організм зневоднений.

Цікаво на тему: Все геніальне просто: як вода з лимоном допомагає нашому організму

Варто розуміти, що в цьому разі спрага може бути настільки незначною, що можна знехтувати надходженням рідини в організм. Але дуже швидко ситуація погіршиться, що може призвести до небажаних наслідків. Спрага переросте в інтенсивну форму, за якої ви будете практично завжди хотіти пити. Надмірне надходження води в організм нерідко спричиняє розлад шлунково-кишкового тракту, рідкі випорожнення, блювотні рефлекси та інші малоприємні симптоми.

Часте відчуття втоми через недостатнє споживання води

5-Часте-відчуття-втоми

Зневоднення б’є по центральних системах. Погіршується кровообіг, сповільнюється обмін речовин і наш організм відповідно виробляє менше енергії. Знайоме відчуття, коли ви добре висипаєтеся, особливо не працюєте фізично, не хворієте, але втома супроводжує вас не першу добу? Організм потребує адекватної гідратації.

Цікаво на тему: Життя без втоми: ТОП-5 способів, як повернути собі бадьорість

Нестримне бажання з’їсти солоденького при дегідратації організму

Тут усе перетинається з нестачею енергії. Організму не подобаються всі ці відчуття млявості та втоми, він хоче танцювати. Що в такому разі робити? Правильно, знайти швидке джерело енергії, а це цукор і швидкі вуглеводи. Якщо у вас хаотично з’являється раптовий потяг до солодкого, варто задуматися про рівень гідратації у вашому тілі.

Суха шкіра при недостатньому надходженні води в організм

6-Суха-шкіра

Вода живить, зволожує і наповнює клітини епідермісу, щоб вони безвідмовно виконували свої функції. Ні для кого не секрет, що зволожена шкіра має прекрасний вигляд, і це не тільки завдяки кремам та іншим засобам для догляду. Вони лише допоміжний елемент, а вода – це ключ до сяйливої, молодої шкіри. Недостатнє споживання рідини гарантовано проявляється на епідермісі:

  • втрата еластичності та пружності;
  • сухість;
  • лущення;
  • прискорюються процеси старіння;
  • зморшки не тільки стають більш яскраво вираженими, а й активно з’являються нові.

Проблеми зі шкірою – явна ознака дегідратації.

Цікаво на тему: Базовий догляд за обличчям від українських брендів

Низький артеріальний тиск через нестачу води

7-Низький-артеріальний-тиск

За нестачі води в організмі наша кров стає більш концентрованою, а точніше, густою. Її надходження до органів сповільнюється (потік по кровоносних судинах втрачає необхідну швидкість), а ми, своєю чергою, починаємо відчувати слабкість, запаморочення і те саме прискорене серцебиття, бо наш внутрішній двигун намагається підвищити артеріальний тиск.

Якщо знижений артеріальний тиск не пов’язаний з якимись конкретними патологіями центральних систем, це в 99% випадків означає, що ви тривалий час пили дуже мало рідини.

Проблеми зі шлунково-кишковим трактом через зневоднення

8-Проблеми-зі-шлунково-кишковим-трактом

У разі дегідратації організм буквально висмоктує воду звідки тільки може, і насамперед – це шлунково-кишковий тракт. Здуття і спазми без явної причини – ознака недостатнього споживання води. Слід приділити цьому особливу увагу у випадках, коли животик “бурчить” на вас із завидною регулярністю. Звичайно, не зайвим буде звернутися до профільного лікаря, щоб виключити різні захворювання, але випити зайву склянку водички точно не завадить (якщо у вас немає рекомендацій лікаря щодо норм споживання рідини на добу).

Наслідки нестачі води в організмі

9 Наслідки нестачі води в організмі

Усе, про що ми говорили вище, і є головними наслідками. Але за тривалого виснаження організму дегідратацією відбувається трансформація легких симптомів у патологічні стани в хронічній формі. Насамперед це стосується окислення клітин. А, як відомо, ми складаємося з клітин. Вода для людини (і не тільки) – це життя, відповідно, дефіцит води…

Зневоднений організм являє собою картину, де художник зобразив усілякі захворювання у вигляді коридору з згасаючими лампочками. Кожна лампочка являє собою окрему патологію центральних систем:

  • ЦНС;
  • шлунково-кишковий тракт;
  • епідерміс;
  • серцево-судинна система;
  • психологічні відхилення на тлі комплексного збою роботи організму тощо.

Зневоднений організм по суті не має чіткої симптоматики та певних дисфункцій. Адже як перше, так і друге може проявитися де завгодно і з будь-яким рівнем інтенсивності. Усе безпосередньо залежить від початкового стану ваших центральних систем і здоров’я загалом.

Причини чому не хочеться пити воду

Якщо відкинути фактори, пов’язані з дисфункцією організму, поганим самопочуттям та інші моменти, які потребують медикаментозного лікування, то залишається лише дві причини: смак води та дисонанс з організмом. Складно? Зараз поясню простіше.

Не хочеться пити воду через її смак

10-Не-хочеться-пити-воду-через-її-смак

Наші смакові рецептори не тільки активно реагують на яскраву смакову палітру, а й запам’ятовують її, вимагаючи надходження смачнішого продукту, а не просто “аби забити шлунок”. Простий приклад: є два молочних джерела їжі – кефір і морозиво. Більшість людей виберуть морозиво, а точніше його смак вибере ваш мозок, враховуючи сигнали смакових рецепторів. Це відбувається на підсвідомому рівні. Ви, читаючи цей текст, не замислюєтеся про літери та їхню побудову, все відбувається автоматично і нібито без вашої участі. Так само відбувається і з харчуванням. Про що це ми? Ах, так! Не хочеться пити воду через її смак із двох причин:

  1. Не відчуваємо смак води. Газовані солодкі напої, чай, кава, алкоголь – це все та сама рідина, але набагато смачніша за звичайну воду. Згадуємо про рецептори, їхню колаборацію з мозком і усвідомлюємо, що ми б і раді випити літр чистої води залпом, але краще все ж таки літр Кока-Коли з отим смачнючим гамбургером. Що робити? Стати господарем свого організму. Достатньо буде 3-4 тижні поламати усталені звички та пити просту воду замість різноманітних напоїв, щоб ваші смакові рецептори почали її сприймати, як щоденну смачну потребу.
  2. Неприємний смак води. Дуже поширена проблема, особливо у великих містах, де є достаток вибору цілющої вологи. Хтось звикає до бутильованої води, хтось до зворотного осмосу, встановленого у своїй оселі, а комусь подобається привізна вода від конкретного постачальника. Варто лише поміняти цих “любителів” місцями, як у 95% випадків вони відчуватимуть незвичний, можна сказати, противний смак води.

Причина така ж, як і в першому пункті – рецептори, мозок, сигнали. Але в цьому разі, щоб перебудуватися на споживання іншої чистої води, знадобиться набагато менше часу. Здебільшого це займає від кількох днів до кількох тижнів. Винятком є випадки, коли ви роками п’єте воду з одного джерела, наприклад, з колодязя.

Неправильне сприйняття сигналів організму

11-Неправильне-сприйняття-сигналів-організму

Тут усе гранично просто. Нам, людям, властиво плутати відчуття спраги та голоду. Це зумовлено нашою складною системою внутрішньої організації з погляду біології. Як швидко визначити вам хочеться їсти чи пити, якщо симптоми схожі одночасно на застуду, голод і зневоднення? Так, таке буває часто і якщо ви точно не захворіли, то просто замість чергового перекусу випийте склянку води. Якщо через 15-20 хвилин відчуття голоду не минуло, значить організм хоче їсти, а не пити. Багатьом це може здатися дивним, але насправді абсолютно кожна людина стикається з цією проблемою, і досить часто. Просто ми звикли не надавати цьому великого значення.

Цікаво на тему: Що таке інтуїтивне харчування і як за його допомогою схуднути

Скільки потрібно пити води на день особисто вам

12-Скільки-потрібно-пити-води-на-день-особисто-вам

Вісім склянок, півтора літра, щонайменше п’ять чашок і ще маса варіантів. По суті можна вибрати будь-який, оскільки всі вони вважаються усередненими. Але якщо ви справді хочете дізнатися, скільки ж потрібно споживати рідини вам або будь-якій іншій конкретній людині, слід враховувати низку дуже важливих чинників:

  1. Кожен організм має індивідуальні потреби в рідині. Часте інтенсивне фізичне навантаження, різна вага і зріст, малорухливий спосіб життя, стать і, звісно ж, показники фізичної кондиції – це все впливає на кількість необхідної рідини на добу.
  2. Кліматичні умови. У людини, яка живе в спекотному регіоні, потреба у воді вища, ніж у людини, яка проживає в помірному кліматі. Чому? У першому випадку організм частіше і швидше втрачає вологу за допомогою потовиділення.
  3. Температурний режим у приміщенні. Наприклад, якщо у вашій кімнаті постійна температура вища за 25℃ і водночас сухе повітря, то організму потрібно більше рідини, ніж за умови 20-23℃ і середнього рівня вологості.
  4. Наявність захворювань. Чимало патологічних станів, особливо хронічних, вимагають добового споживання рідини як у більший, так і в менший бік від середньостатистичних значень.
  5. Режим харчування. Від щоденного раціону безпосередньо залежить, скільки додатково вам потрібно пити води. За збалансованого раціону харчування середньостатистичні цифри такі:
  • близько 20% води ми беремо з їжі;
  • 80% надходить в організм у природній рідкій формі.

Не складно здогадатися, що якщо ви мало їсте перші страви, зелень і овочі, то відсоток одержуваної води з їжі наближається до мінімальних значень.

12-Скільки-потрібно-пити-води-на-день-особисто-вам-1

Так ось, вищезгадані усереднені значення в потребі води давно набули більш точних даних. Усе, що вам потрібно – це знати свою вагу. А тепер множимо вагу на 30 і отримуємо кількість води в літрах, яку необхідно споживати щодня. Представлена формула не змушує 12-річну дитину з вагою в 40 кг пити 2 літри води на день, а лише 1.2 літра, чого більш ніж достатньо для її організму. Але, звісно, не забуваємо про п’ять пунктів, які вказані вище, і в індивідуальному порядку коригуємо кількість споживаної води, відштовхуючись від формули “ваша вага х 30”.

Чому множимо саме на 30? Тому що численні наукові дослідження дійшли висновку, що організму для нормального функціонування потрібне надходження води в кількості 30 мл на один кілограм маси тіла на день.

Чи враховується кава і чай у загальний необхідний обсяг води для організму на добу

13-Чи-враховується-кава-і-чай

Звернімось не до форумів, гуру ПХ і блогерів, а безпосередньо до науки. Ви безсумнівно чули твердження, що кількість споживаної води на день враховується лише коли ви п’єте чисту воду. Якщо, наприклад, ваша мета випити за добу 2 л води, то кава, чай не береться до уваги. Але виникає питання – “Які ваші докази?”. Річ у тім, що багато тверджень із цього приводу спливають або із застарілих наукових даних, або ж зовсім мають коріння з “Мені сказав сусід, а в нього тато лікар”. Так що ж з цього приводу думає сучасна наука, яка оперує виключно голими фактами?

Цікаво на тему: 5 холодних напоїв на основі кави

Досліджень на цю тему більш ніж достатньо, але одне з наймасштабніших було проведене 2014 року у Великій Британії Бірмінгемським університетом. Його організували три людини:

  1. Провідний дієтолог Британської легкої атлетики, який відповідає за олімпійські та паралімпійські команди з легкої атлетики – доктор Sophie C. Killer.
  2. Професор фізичного метаболізму і магістр наук про рух людини – Asker E. Jeukendrup.
  3. Старший викладач з фізичного метаболізму в Бірмінгемському університеті – Andrew K. Blannin.

Суть полягала у вивченні таких питань: “Чи викликає кава зневоднення організму? І чи можна враховувати каву в прийом чистої рідини (води), необхідної організму?”. Якщо коротко, то немає абсолютно жодних доказів того, що кава спричиняє зневоднення у здорових людей за помірного щоденного споживання. При цьому вона сприяє щоденній потребі в рідині та не чинить шкідливого впливу на баланс гідратації організму. Простіше кажучи, випиті 300 мл кави або чаю для організму мало чим відрізняються від випитих 300 мл чистої води з точки зору гідратації. ВАЖЛИВО! Це все стосується виключно помірного споживання.

14-Чи-враховується-кава-і-чай

Якщо ви хочете самостійно вивчити вищевказані дані, ось вам посилання – “Відсутність доказів зневоднення при помірному щоденному споживанні кави“.

Цей факт свідчить про те, що не варто занадто сильно зациклюватися на кількості випитої саме чистої води. Потрібно просто споживати достатню кількість рідини на день (алкоголь не береться до уваги, хоча він також є джерелом води, але саме по собі алкогольне навантаження на органи не дає змоги його занести до рекомендованих джерел). Тарілка супу, дві чашки чаю, чашка кави та три-чотири склянки чистої рідини цілком співмірні з 1.5-2 л води, але, звісно ж, не слід замінювати воду іншими напоями й джерелами рідини.

Читайте також:

11 Грудня / 2023 Жіноче здоров'я

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Юлія Новак

    Спасибі за дуже корисні та цікаву статтю 🙌🏻🩵💦