Як правильно приймати колаген: основні рекомендації

А ви знали, що колаген є найпоширенішим білком в організмі? Тільки вдумайтеся, він становить близько третини всіх білків людини. Колаген міститься в шкірі, кістках, сполучних тканинах, м’язах, органах, судинах і не тільки. Даний білок активно виробляється організмом, проте з часом його синтез знижується і виникає потреба в додатковому прийомі.

Час читання: 3 хвилини та чашка зеленого чаю ☕

статья доступна на русском языке

Як приймати колаген

Цікавий факт: Після 20 років у людини щорічно виробляється приблизно на 1% менше колагену в шкірі.

Звичайно ж відразу ви точно не помітите, що рівень колагену в організмі знизився, але поступово це відчуватиметься і візуально проглядатиметься. Шкірний покрив втрачає свою еластичність, з’являються зморшки, м’язова слабкість, волосся, нігті, а також кісткова тканина стають ламким – все це сигналізує про появу дефіцитних станів. Але чи допоможуть біодобавки збільшити запаси колагену? Якщо так, то як їх приймати? Нумо розбиратися разом.

Цікаво по темі: Краса зсередини: БАДи для підтримки жіночої краси

З якою метою приймають колаген

Харчові добавки з колагеном сприятливо впливають на організм загалом, як правило, їх приймають у таких випадках.

  • Поліпшення стану шкіри. Через те, що колаген є основним білком шкірного покриву, його не варто недооцінювати. Він зміцнює, зволожує, підвищує еластичність та уповільнює процеси старіння. Крім цього прийом цього білка може стимулювати вироблення й інших не менш важливих структурних елементів – еластину та фібриліну. Для шкіри це найкращий омолоджувальний коктейль.Колаген для шкіри
  • Зміцнення волосся та нігтів. Колаген здатний попередити появу ламкості нігтів та підвищити їхню міцність. Крім цього, білок стимулює ріст волосся і нігтів.Колаген для нігтів та волосся
  • Зменшення болю у суглобах. Оскільки поступово синтез колагену в організмі знижується, з’являється ризик виникнення різних захворювань суглобів, наприклад, остеоартриту. Прийом харчової добавки з цим білком дозволяє зменшити запальні процеси, покращити рухливість суглоба, а також зменшити болючі відчуття.Колаген при болях в суглобах
  • Збільшення м’язової маси. Спортсмени, які активно працюють над масонабором, знають, що колаген здатний прискорити цей процес. Також прийом буде корисний людям із саркопенією та віковою втратою м’язової маси.Колаген при заняттях спортом
  • Зниження втрат кісткової маси. Можливо, ви здивуєтеся, але наші кістки складаються здебільшого з колагену. Достатній рівень цієї речовини робить їх міцними. Але з віком, коли вироблення колагену недостатнє, опорно-руховий апарат піддається підвищеному ризику втрати кісткової маси. Цей стан може стати причиною частих переломів. Численні дослідження показали, що додатковий прийом колагену може знизити втрату кісткової маси.Колаген для зміцнення кісток
  • Підтримка серцево-судинної системи. Вчені дійшли висновків, що прийом колагенових добавок може запобігти виникненню деяких серцево-судинних захворювань. Вся річ у тому, що цей білок є невіддільною структурною частиною артерій та кровоносних судин, роблячи їх еластичними та гнучкими. Тому важливо забезпечувати свій організм додатковим прийомом колагену.

З цим розібралися, дізнаймося якими бувають типи колагену і які з них будуть корисні для тих чи інших цілей.

Лінія магазинів EVA фейсбук

Що потрібно знати про типи колагену

Кожен з нас представляє колаген, як окремо взяту речовину, але насправді в організмі людини налічується аж цілих 28 типів цього білка. І кожен з них має свою будову та відіграє певну роль. Виділимо п’ять найголовніших:

  • Тип I – становить майже 90% від усього колагену в організмі. Він вибудовує структуру шкіри, кісток, сухожиль, зв’язок;
  • Тип II – зустрічається в еластичному хрящі (раковини вух, частина носа тощо), суглобах;
  • Тип III – знаходиться у м’язах, артеріях, внутрішніх органах;
  • Тип IV – розташовується в товщі шкіри;
  • Тип V – зустрічається в рогівці очей, деяких шарах шкіри, волосся і не тільки.

Чому важливо знати? Річ у тому, що для кожного конкретного випадку необхідно купувати певний тип колагену. Таким чином, для суглобів буде ефективний II тип, а для шкіри – I та IV.

Типи колагена

Найпоширеніші види колагенових добавок включають:

  1. Морський колаген – одержують із кісток, шкіри та луски риб. Найчастіше його приймають саме для підтримки шкіри та кісток.
  2. Бичачий – отриманий з великої рогатої худоби та корисний для суглобів.
  3. Вегетаріанський/веганський – такий колаген складно назвати «справжнім», оскільки він виготовляється з джерел нетваринного походження. Однак, попри це, вважається, що він сприятливо впливає на вироблення природного колагену в організмі людини.
  4. Неденатурований колаген – нативна форма колагену, отримана з курячих хрящів. Саме така форма білка дозволяє ефективно відновлювати суглоби.
  5. Гідролізований колаген – цей вид є найпоширенішим і найпопулярнішим, тому що дуже швидко засвоюється.
  6. Желатин – це розщеплена форма колагену.

Види добавок з колагеном

Коли ви визначилися, який колаген вам найбільше підходить, тепер потрібно зрозуміти, як його приймати.

Як приймати колаген

Почнемо з того, що поновлювати запаси цього білка краще шляхом вживання їжі. Адже ні для кого не секрет, що в багатьох продуктах в достатній кількості міститься колаген. Але якщо з тих чи інших причин ви вирішили приймати харчові добавки, слід робити це правильно. У цьому розділі статті ми зібрали найчастіші питання, що стосуються прийому препаратів.

Цікаво по темі: Як підвищити рівень гемоглобіну за допомогою харчування

Добова потреба колагену

На сьогодні немає офіційних даних щодо того, скільки колагену на день потрібно приймати. Дозування багато в чому залежатиме від проблеми, з якою плануєте працювати, та форми самого препарату. Зазвичай дорослим рекомендують приймати від 2,5 до 5 г на день.

Але ситуації можуть бути різними, тому від нас рекомендація лише одна – чітко дотримуватися інструкцій від виробника та рекомендацій лікаря.

Інструкція

У капсулах, таблетках чи порошку

Сьогодні придбати колаген можна у вигляді порошкової суміші, таблеток, капсул, рідких напоїв, мармеладок та навіть батончиків. Вибирайте найбільш зручний для вас варіант. Кожен із них однаково ефективний, тому сильно морочитися не варто.

Колаген в капсулах та в порошку

Зранку або ввечері

Прийом харчових добавок можна здійснювати у будь-який зручний для вас момент, адже немає жодних доказів, що у певний час доби білок засвоюється краще або гірше.

Коли приймати колаген

Чи можна натщесерце

Біодобавки з колагеном можна приймати незалежно від їжі. Хтось стверджує, що прийом препарату на порожній шлунок покращує його засвоєння. Але чи так це насправді? Шлунковий сік однаково розщеплюватиме колаген окремо від інших продуктів, так і разом з ними.

Цікаво по темі: Вихідний для організму: що варто знати про розвантажувальний день

Що краще: колаген чи гіалуронова кислота

Хоча спершу може здатися, що функції у цих двох речовин однакові, але вони все ж таки працюють трохи по-різному. Для досягнення помітнішого результату краще об’єднати колаген з гіалуроновою кислотою і приймати їх разом. Особливо корисно це буде для тих, хто хоче покращити стан шкіри та суглобів.

Колаген чи гіалуронова кислота

Як довго потрібно приймати колаген, щоб побачити результат

Колагеновий метаболізм – не такий вже й швидкий процес. Щоб побачити перші зміни, потрібно мінімум 8 тижнів безперервного прийому, а в деяких випадках – 12 місяців.

Як довго потрібно приймати колаген

Протипоказання

Колаген, як правило, не має суворих протипоказань. Єдине, що ви повинні враховувати – можливість появи алергії (наприклад, на рибу, з якої роблять морський колаген). Якщо у вас є проблеми з нирками, краще теж бути обережними під час прийому.

Жінкам при вагітності та при грудному вигодовуванні приймати харчові добавки з колагеном варто лише після попередньої консультації з лікарем.

Колаген протипоказання

Побічні ефекти

Хоч колагенові харчові добавки й вважаються максимально безпечними, при підвищенні рекомендованої денної дози, можуть спостерігатися легкі побічні ефекти: здуття живота, печія і почуття ситості.

Сподіваємося, нам вдалося дати розгорнуті відповіді на запитання, що вас цікавлять, і ця стаття виявилася максимально цікавою для вас.

Напишіть у коментарях, чи приймали ви харчові добавки з колагеном і чи залишилися задоволені результатом?

 

Читайте також:

18 Січня / 2023 Жіноче здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті