Користь вітаміну А для твоєї краси

«Ми є те, що ми їмо» — стверджував давньогрецький лікар Гіппократ. А в наш час цю фразу можна доповнити словами: «і те, що ми наносимо на шкіру». Адже наше тіло отримує корисні речовини не тільки з їжі, а й ззовні. Саме тому повноцінний раціон і відповідні косметичні засоби — запорука здоров’я і квітучого зовнішнього вигляду. Сьогодні мова піде про один із найважливіших компонентів краси — вітамін А.

Час читання: 3 хвилини та соковите яблучко 🍎

статья доступна на русском языке

Що таке вітамін А?

Цей незамінний мікронутрієнт об’єднує цілу групу близьких за структурою сполук. Його активні форми — ретинол, ретиналь і ретиноєва кислота. І провітаміни каротиноїди, такі як бета-каротин. Вітамін А виконує безліч важливих біохімічних функцій в організмі людини. Він належить до жиророзчинних речовин, і має властивість накопичуватися в печінці та інших тканинах. За трансформацію різних типів з’єднань у ретинол відповідає печінка. Після чого він лімфою переноситься до решти органів.

У яких продуктах міститься вітамін А?

Активні форми речовини — ретиноїди — зустрічаються в продуктах тваринного походження:

  • печінці;
  • сметані;
  • сирі;
  • вершковому маслі;
  • яєчному жовтку;
  • риб’ячому жиру.

А каротиноїди можна отримати з різної рослинної їжі. Це — морква, батат, диня, гарбуз, абрикос, жовтий і помаранчевий солодкий перець. Також речовина міститься в деяких видах ягід і зелені. Серед них — щавель, кріп, шпинат, петрушка, шипшина, обліпиха тощо.

Цікаво по темі: Профілактика весняного авітамінозу без ліків: як подолати втому

Вітамін А: користь для здоров’я і краси

Вітамін А необхідний для метаболізму і хорошого зору, імунного захисту та належного функціонування всього організму.

Основна користь для краси — запобігання утворенню зморшок. Каротиноїди нейтралізують негативний вплив вільних радикалів на опорну структуру шкіри — колаген. Вони «запускають» процес оновлення клітин. Завдяки цьому шкіра виглядає гладкою і здоровою, довше зберігає тонус і молодий сяючий вигляд.

Косметика з вітаміном А захищає шкірні покриви від пошкодження ультрафіолетовим промінням. Допомагає вирівняти тон і освітлити пігментні плями. Це відбувається завдяки прискоренню регенерації клітин і блокуванню ферменту для вироблення меланіну — темного пігменту.

Надлишок речовини, як правило, пов’язаний з надмірним вживанням вітамінних комплексів. Такий стан може завдати відчутну шкоду і стати причиною нудоти, відчуття тяжкості, відсутності апетиту та інших симптомів.

Недостатнє споживання вітаміну А послаблює природний захисний бар’єр органів і систем організму, що проявляється:

  • зниженням гостроти зору;
  • схильністю до інфекційних хвороб;
  • ослабленням тургору шкіри;
  • сухістю, почервоніннями і висипаннями;
  • загальною втомою, головним болем, порушенням сну.

У цьому випадку потрібна корекція дефіциту вітаміну А.

Цікаво по темі: Вітамін D: як боротися з нестачею світла?

Особливості косметичних засобів із вітаміном А

Зазвичай дана речовина зустрічається в антивіковій косметиці та в засобах боротьби з акне. Це можуть бути креми, сироватки, маски та інші продукти. Як правило, ретинол входить до складу безрецептурних засобів. А мазі та інші препарати з ретиноєвою кислотою відпускаються виключно за рецептом.

Оскільки косметичні засоби з вітаміном А легко окислюються і втрачають корисні властивості, їх слід зберігати подалі від сонця. Обов’язково в закритому вигляді. Якщо потрібні посилені антиоксидантні властивості, варто звернути увагу на косметику з додаванням цинку: у такому поєднанні ретинол діє значно ефективніше. Корисний тандем і з гіалуроновою кислотою.

Лінія магазинів EVA фейсбук

Перші ознаки старіння проявляються приблизно з 30 років. Вироблення колагену поступово знижується, і шкіра починає втрачати пружність. Тому вже в цьому віці можна починати використовувати anti-age засоби з ретинолом. Така косметика допоможе швидкому відновленню клітин і сповільнить процес утворення зморшок.

Порада від Єва Блог: оскільки прояви вікових змін індивідуальні, початок використання подібних засобів варто узгодити з косметологом.

Косметика з вітаміном А стимулює клітинний обмін і нормалізує роботу сальних залоз. У результаті епідерміс швидше оновлюється, а пори залишаються чистими. Це допомагає впоратися з акне середньої та легкої форми. При наявності такої проблеми найкраща форма доставки компонента — сироватка.

Поради щодо вибору та використання косметики з вітаміном А

Правильне використання продуктів дозволить уникнути потенційних побічних ефектів від передозування — почервоніння, лущення і сухості шкіри. Для цього потрібно дотримуватися наступних рекомендацій:

  1. Частота використання. Спершу рекомендується наносити крем або косметику не частіше ніж один раз на тиждень. І лише після адаптації шкіри (через 3–6 місяців) перейти на звичайний графік, дотримуючись рекомендацій виробника.
  2. Доза компонента. Для початку краще використовувати засіб із невеликою концентрацією вітаміну А. Для чутливої шкіри не більше 0,2%, для жирної та нормальної — 0,5%. Після звикання вміст речовини можна збільшити до 1–2%.
  3. Час процедури. Оскільки компонент викликає підвищену чутливість шкіри до сонця, косметику з ретинолом краще наносити у вечірній час. Наступного дня обов’язково скористатися сонцезахисним кремом.
  4. Обов’язкова пауза. Виробники і косметологи не рекомендують використовувати ретинол і ретиноїди вагітним та під час годування грудьми. А також одночасно з очищувальними або пілінговими препаратами.

Цінні властивості ретинолу і здатність глибоко проникати в епідерміс роблять його незамінним засобом для догляду. На сьогодні це один із найбільш ефективних і доступних способів надати шкірі здоровий вигляд, продовживши її молодість.

 

Читайте також:

Маска для обличчя Vilenta Face Mask Vitamin А з вітамінами А

52.00
Купити

Крем для обличчя Eveline Cosmetics Ретинол & Морські водорості

71.00
Купити

Нічний крем для обличчя глибокої дії Retinol + Mg Корекція зморщок

107.00
Купити

Сироватка косметична для обличчя Ароматика Ретинол

159.00
Купити

Денний крем Dermacol Lady Cream для сухої і дуже сухої шкіри

210.00
Купити
22 Квітня / 2021 Жіноче здоров'я

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Олена

    Корисно, дякую:)

Рекомендовані статті