Профілактика весняного авітамінозу без ліків: як подолати втому

На вулиці стрімко теплішає, от тільки багатьом весна не в радість. А причина поганого настрою і втоми — весняний авітаміноз, який також стає винуватцем застуд. Пропонуємо кілька способів профілактики нестачі вітамінів без ліків.

Симптоми весняного авітамінозу

Слово «авітаміноз» не зовсім коректне. Краще називати це явище «гіповітаміноз» — низький рівень вітамінів в організмі. Він безпосередньо пов’язаний з особливостями клімату, способом життя і харчовими вподобаннями:

  1. До початку весни закінчується осінній урожай, який був багатий на вітаміни. У міжсезоння є труднощі й з екзотичними фруктами.
  2. Взимку ми часто їмо консервовані продукти, які теж зберігають не всі корисні речовини. Це стосується і термічно оброблених овочів.
  3. Від браку сонця організм відчуває нестачу вітаміну D — через це погіршується настрій, відчувається занепад сил.
  4. Холод випробовує захисну систему людини: мороз, сльота, пориви вітру. Імунітету доводиться постійно боротися з різними вірусами, і до весни ресурси потроху закінчуються.

На жаль, запастися вітамінами наперед неможливо. Це дуже поширений міф, який може зашкодити вашому здоров’ю.

Читайте також: «Скільки прихованого цукру вживають наші діти». 

Симптоми гіповітамінозу:

  • Сонливість. Стає складніше прокидатися вранці, організм вимагає спати більше. Звичні 8 годин можуть розтягнутися на всі 10.
  • Втома впродовж дня. Стомлюють повсякденні завдання, рутина. Усі вихідні присвячені пасивному відпочинку, не хочеться виходити на вулицю.
  • Слабкість і млявість. Будь-які навантаження, навіть звичайна прогулянка пішки, стомлюють більше, ніж зазвичай.
  • Запаморочення на тлі загального занепаду сил.
  • Шкірні прояви: бліда і суха шкіра, ламке волосся, проблеми з нігтями.
  • Поганий настрій, навіть близький до депресивних станів, дратівливість.

Весняний авітаміноз проявляється не тільки в дорослих, але і в дітей. У цей період треба уважно стежити за самопочуттям і не списувати тривожні симптоми на симуляцію. Пам’ятайте, що дитина відчуває не менші фізичні та емоційні навантаження в школі, ніж ви на роботі.

Профілактика сезонної нестачі вітамінів

Перше — це помірна фізична активність. Вона допомагає підтримувати організм у тонусі. Тому сміливо вирушайте на тренування в спортзалу, на танці або прогулянки на свіжому повітрі. Останніми точно варто доповнити своє дозвілля: звичайна ходьба бадьорить і чудово стимулює кровообіг.

Інший метод — загартовування. Але він підходить не всім. Рекомендуємо починати з коротких сеансів контрастного душу. Одягайтеся за погодою, не дозволяючи тілу пітніти. Загартовування активізує ресурси організму, тому чутливість до хвороб стає меншою. Починайте процедури тільки тоді, коли будете повністю здорові.

Йога та масаж — прекрасні варіанти тренування і відпочинку. Йога не вимагає багато часу, нею можна займатися вдома. У цій практиці приділяється увага не тільки тілу, а й психоемоційному стану. Медитації допоможуть впоратися з поганими думками, а асани зміцнять тіло.

Різні види масажу допоможуть подолати гіповітаміноз. Наприклад, масаж гарячим камінням прогріває організм, впливає на активні точки. Розслаблювальний масаж призначений для відпочинку, знімає втому від фізичної роботи.

Також можна відвідувати сауну і лазню. Ці процедури дуже корисні, оскільки поєднують у собі елементи розслаблення і загартовування. У жодному разі не поєднуйте відвідування парильні з вживанням алкоголю!

Нові хобі та захоплення «розбудять» вас після зимової сплячки. Можливо, вам знайома перевтома, навіть якщо ви нічим не займалися. Потрібно простимулювати організм, запустивши повсякденну активність. Запишіться до гуртка, відвідайте майстер-клас, погуляйте з друзями, підіть на курси водіння. Так ви привчите себе проводити час із користю. Позитивні емоції, отримані від захоплення, покращать ваш настрій.

Які продукти вживати, щоб підтримати свій імунітет

Не останню роль у профілактиці авітамінозу відіграє харчування. Найчастіше навесні нам не вистачає вітамінів С, В1, В2, В9, В6, А. Вони містяться в овочах і фруктах, а також у деяких жирах.

Лікарі радять:

  • не обробляти овочі, зелень, фрукти термічно, краще вживати їх свіжими;
  • включити в раціон овочевий бульйон;
  • купувати продукти шокового заморожування: там зберігається більша частина вітамінів;
  • вживати ягоди (можна перетерті з цукром), а от смачне варення, на жаль, не багате на вітаміни;
  • готувати на парі або запікати без води;
  • нарізати салат на одне приймання їжі, щоб зберегти всю користь;
  • віддавати перевагу солоним, а не маринованим овочам.

Бажано щодня їсти свіжі овочі, зелень. Готуйте основні страви правильно: білкова складова і гарнір з помірною кількістю жирів. Дуже корисні навесні каші, адже вони багаті на вітаміни та мікроелементи. Також м’ясо періодично замінюйте рибою та морепродуктами.

Пропонуємо включити в раціон продукти, які містять корисні речовини. Овочі та зелень:

  1. Спаржа. Доступний і смачний овоч. Містить вітаміни групи В, С і фолієву кислоту.
  2. Броколі. Капусту можна смачно приготувати на парі або в клярі. У зеленому овочі багато хлорофілу і мікроелементів (кальцій, магній, цинк, залізо).
  3. Квашена капуста. Завдяки ферментації без високих температур зберігає всі корисні речовини. Також є джерелом бактерій, що позитивно впливають на роботу ШКТ.
  4. Буряк. Містить вітаміни С, В1, В2, Р, РР, нормалізує роботу кишківника. Ще буряк містить вуглеводи — джерела енергії для клітин.
  5. Авокадо вважається одним з найбільш корисних продуктів. Вітаміни А, Е і С, група В — те що треба у весняний період.
  6. Обов’язково покладіть до салату петрушку, листя шпинату, руколу, мікс салатів.

З фруктів варто звернути увагу на:

  1. Хурму. Вона у високій концентрації містить вітамін А, необхідний для імунної системи.
  2. Ківі — джерело вітаміну С і калію. Корисний як для профілактики хвороб, так і для підтримки організму загалом.
  3. Гранат (або свіжовичавлений сік). Позитивно впливає на кровообіг, виводить шлаки та токсини. І вітаміни в ньому, звичайно, є: К, С, В9 і В6.

Можна і треба їсти банани, яблука, апельсини, мандарини — усе, що ви любите, але в помірній кількості.

Увага! Якщо ваше погане самопочуття вас сильно турбує, є різке погіршення здоров’я, немає сил навіть встати з ліжка, щоб поїсти, — терміново зверніться до лікаря. Так можуть проявлятися більш серйозні захворювання, які потребують професійного лікування.

Також лікарі проти самолікування синтетичними вітамінами. Якщо ви хочете пропити курс таблеток, зверніться до лікаря. Інакше ризикуєте не тільки не отримати користь, але й нашкодити неправильним вибором або поєднанням ліків. Будь-які прояви дискомфорту або алергії — причина негайно припинити вживання препаратів.

Легкий авітаміноз мине сам собою, коли в раціоні з’являться якісні джерела корисних речовин. Але щоб не випробовувати свій організм, рекомендуємо займатися профілактикою.

18 Березня / 2020 Жіноче здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті