5 порад як забути та розлюбити людину

Рік тому ви завели собаку, а влітку провели найромантичнішу відпустку у твоєму житті, але зараз ви розлучилися. Спогади болем віддаються в серці, здається, що без цієї людини життя не має сенсу. Це тільки те, що на поверхні, а в глибині таяться ревнощі, самотність, невпевненість у собі та інші деструктивні почуття. Усе це може стати наслідками розставання. Як перестати любити людину? Складне питання, але постараємося з ним розібратися.

Чому ми не можемо забути колишніх?

1-Чому-ми-не-можемо-забути-колишніх

Іноді ми розлучаємося з тими, до кого досі відчуваємо сильні почуття. Ти не можеш просто пересунути уявний повзунок на “off” і перестати страждати, а шкода. Але кохання – це біохімічні процеси, пов’язані із задоволенням, тож мозок починає волати, серце рветься з грудей, наш організм благає повернути людину, щоб усе знову стало прекрасно. Але цей болісний процес потребує часу. У середньому, більшість переживає розрив від трьох місяців до пів року. Про це говорить статистика психологічних досліджень, але навіть вона не допоможе точно розрахувати, скільки часу знадобиться саме тобі, щоб розлюбити людину. Подивімось, що саме заважає тобі відпустити ситуацію і як позбутися переживань.

Шукай EVA Blog в Instagram

Перебільшення і песимізм

Ти думаєш, що він був тим самим і більше ти нікого так само сильно не полюбиш. Песимізм і перебільшення, вловлюєш? Вони посилюють твій емоційний стан, тому ти почуваєшся так погано.

2-Перебільшення-і-песимізм

Що робити?

Не думати про погане. Тобто, змінювати свій спосіб мислення на більш позитивний, переключившись на нові можливості, що відкрилися перед тобою після розставання. Разом з ними прийде і новий досвід, який доведе, що на одній людині світ клинцем не зійшовся.

Дізнайся: Як пережити зраду і чи варто давати йому другий шанс

Почуття провини

Ти звинувачуєш себе в тому, що трапилося, постійно програєш події в голові, намагаючись відшукати в них свої промахи та помилки. Без кінця прикидаючи, як могли б розвиватися ваші стосунки, ризикуєш потрапити в “часову петлю персонального пекла”, зовсім як у серіалі “Проповідник” (якщо не дивилася, то там усе не райдужно).

3-Почуття-провини

Що робити?

Перестати мучити себе думками про те, що ти могла зробити щось не так. Найімовірніше, річ узагалі не в тобі, тож навряд чи ти в силах щось виправити. Сталося те, що сталося, це життя, а в ньому, як відомо, все, рано чи пізно, закінчується.

Дізнайся: Як зрозуміти, що ти недовірлива?

Неприйняття

Тобі не віриться, що він пішов, і ти не можеш із цим змиритися. Ти продовжуєш активно стежити за його життям, шукати зустрічі та найменші точки перетину. Але поки ти сподіваєшся на примирення, то ще сильніше занурюєшся в зневіру і не даєш шансу новим стосункам.

4-Неприйняття

Що робити?

Прийняти факт, що колишнього не повернути, а тому не сталкерити його в соцмережах і реальному житті. Ось побачиш, тобі стане легше після того, як його акаунти будуть видалені, а ти відволічешся на свої хобі, зустрічі з друзями та інші корисні речі.

Дізнайся: Синдром відкладеного життя: симптоми та як його позбутись

Криза самовизначення

“Хто я без нього?”, запитуєш ти себе після розриву тривалих стосунків. Таке можливо, адже ви багато чого робили разом і ухвалювали спільні рішення, тож без нього ти почуваєшся засмученою, розгубленою та самотньою у величезному світі.

5-Криза-самовизначення

Що робити?

Знайти себе, адже ти – самостійна, незалежна особистість зі своїми інтересами, потребами й можливостями. Займися тим, чого завжди хотіла, спрямуй на справу свою енергію, це допоможе самоідентифікуватися.

Дізнайся: Я — бісексуалка: стереотипи, поради і досвід

Емоційна прихильність

Вас, як і раніше, багато що пов’язує, починаючи від побуту і закінчуючи спільними інтересами. У його компанії тобі було легко, весело, поруч із ним ти почувалася щасливою. І раптом усе це забрали в тебе. Логічно, що тепер твоє головне питання: як без нього жити?

6-Емоційна-прихильність

Що робити?

Жити, знаючи, що емоції вщухнуть, почуття прийдуть у норму і, якщо захочеш, то обов’язково зустрінеш того, хто заповнить порожнечу всередині. Взагалі, корисно деякий час побути на самоті, переглянути свої погляди, пріоритети, а не кидатися з головою в нові стосунки в спробі розлюбити іншого.

Дізнайся: 10 ознак, що чоловік тебе хоче

Як перестати любити людину, з якою ти розлучилася?

Насамперед корисно позбутися токсичних емоцій і почуттів, пов’язаних із розставанням. Ти можеш поговорити з близькими та друзями, але краще відразу звернутися до психолога. Опрацювання твоєї проблеми може затягнутися, якийсь час ти будеш рефлексувати, тому не варто вихлюпувати свої переживання на непідготовлених людей.

7-Як-перестати-любити-людину,-з-якою-ти-розлучилася

Важливою частиною твого відновлення також є самоаналіз. Розібратися в собі тобі допоможуть папір і олівець: записуй свої думки, виливай душу скільки буде потрібно, поки не відчуєш, що тобі стало легше.

Ще один дієвий спосіб: подивися на людину збоку, не романтизуючи її образ і не звеличуючи чесноти. Поглянь на колишнього так, немов він незнайомець з усіма своїми позитивними та негативними рисами. Можливо, під таким ракурсом ти зрозумієш, що він не такий ідеальний, як тобі здається.

8-Як-перестати-любити-людину,-з-якою-ти-розлучилася

Після розриву важливо не втрачати оптимізм. Дивись, ти вільна, можеш займатися, чим захочеш: частіше зустрічатися з друзями, подорожувати, заводити нові знайомства, пробувати щось нове в житті, чого не могла собі дозволити під час стосунків. Видихни й насолоджуйся свободою.

Дізнайся: 6 причин, чому ти притягуєш неадекватних чоловіків

Що почитати?

Книги – твої найвірніші помічники в будь-якій ситуації. Лови добірку, яка допоможе тобі розлучитися з минулим і почати нове щасливе життя:

9-Що-почитати

  • Розрив. Як пережити розставання і побудувати нове щасливе життя, Сьюзен Елліот – надихаючі історії з практики психологині про те, як швидше оговтатися після розставання і трансформувати свій травматичний досвід, щоб він став стартом для саморозвитку.
  • Сумую за тобою, Ілсе Санд – відома письменниця і психотерапевт допомагає розбиратися у стосунках, розповідаючи, як пережити образу, впоратися з втратою і якими лайфхаками для цього скористатися.
  • Single lady, Менді Гейл – чудова книга для підняття настрою і впевненості в собі. У ній авторка розмірковує на тему того, як бути щасливою і радіти життю без партнера.

Тепер, коли у твоїх руках є всі інструменти, ти зможеш побудувати своє щастя самостійно. Тобі буде легше забути, пробачити та відпустити того, без кого ти не уявляла свого життя. Користуйся і ніколи не опускай руки.

Читай також:

19 Квітня / 2024 Натхнення

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *