Що таке колесо життєвого балансу та як його побудувати?

Цілей, прагнень, бажань зазвичай багато, а час завжди обмежений. Хочеться бути успішною людиною в різних сферах життя, не обмежуватись лише якоюсь однією. Але як досягнути славнозвісного гармонійного work-life balance? Однією з корисних технік у цьому напрямку є колесо життєвого балансу. Воно допомагає оцінити твоє відчуття успішності в різних сферах та підсвітити сектори, які потребують більшої уваги. Як працювати з методикою, розкажу у цій статті EVA Blog!

Колесо життєвого балансу: особливості методики

Колесо життєвого балансу — це, перш за все, інструмент діагностики. Адже складно побачити проблему, якщо вона не потрапляє в фокус твоєї уваги.

1-Колесо-життєвого-балансу

Для створення колеса балансу намалюй коло та розділи його на 8 рівних частин. Кожен сектор буде відображати певну сферу твого життя:

  • кар’єру, роботу;
  • здоров’я;
  • особисте життя, сім’ю;
  • розвиток;
  • відпочинок;
  • гроші, фінанси;
  • соціум та друзів;
  • духовний розвиток.

2-Колесо-життєвого-балансу

Це базовий набір сфер життя людини для аналізу ефективності, проте ти не зобов’язана ним обмежуватись. Якщо маєш для себе інші пріоритетні цілі, можеш замінювати або додавати сектори. Але не варто надто сильно дробити, адже це ускладнить процес фокусування.

Цікаво на тему: Синдром відкладеного життя: симптоми та як його позбутись

Методика “Колесо життєвого балансу” була розроблена Полом Майером (Paul Myers), американським коучем. Він шукав спосіб, як гармонійно розвивати різні сфери свого життя. Адже негативний стан однієї може погано впливати на всі інші. Наприклад, якщо маєш проблеми зі здоров’ям, це позначиться і на роботі, і на можливостях саморозвитку. Або коли посварилася з друзями, страждає самопочуття, складніше працювати, немає настрою на хобі тощо.

3-Колесо-життєвого-балансу

Варто пам’ятати, що це суб’єктивна техніка, яка відображає саме твоє ставлення до стану справ.

Шукай EVA Blog в Instagram

Як скласти колесо балансу покроково:

  1. Намалюй на листі паперу коло.
  2. Розділи його на вісім трикутних секторів, ніби піцу.
  3. По центральній осі від середини до краю на рівній відстані одна від одної розмісти цифри від 1 до 10, де остання цифра найдалі від центру.
  4. З’єднай однакові цифри на різних кінцях осі, щоб отримати 9 кіл всередині основного.
  5. Підпиши кожен сектор назвою, яку сферу життя він позначає.

Цікаво на тему: Що таке інтуїція і як її розвивати?

Сфери життя для досягнення цілей

Для кожної сфери життя варто прописати “точки контролю”: за якими параметрами  ти зрозумієш, що задоволена станом справ? Це можуть бути як якісні, так і кількісні характеристики. Без чітких ВЛАСНИХ цілей почнеш оцінювати свою успішність чужими очікуваннями.

4-Сфери-життя-для-досягнення-цілей

Кар’єра, робота

Чи подобається тобі сфера, в якій працюєш? Наскільки задоволена оплатою, умовами роботи, перспективами на посаді? Чи комфортно тобі в колективі? Чи взагалі твоя сфера має потенціал для професійного зростання?

Здоров’я

Чи є серйозні захворювання? Яке загальне самопочуття? Чи займаєшся спортом? Чи виділяєш час прогулятись на свіжому повітрі? Чи достатньо води п’єш? Чи подобається тобі, як ти виглядаєш?

Особисте життя, сім’я

Які в тебе стосунки з близькими? Чи довіряєш партнеру? Як спілкуєшся з батьками? Чи є взаєморозуміння з дітьми? Чи приємно проводити час в родинному колі? Чи можеш бути відвертою з близькими?

5-Сфери-життя-для-досягнення-цілей

Розвиток

Часто в цей пункт потрапляє навчання, хобі, психологічний саморозвиток. Чи приділяєш їм увагу взагалі? Які фільми дивишся, які книжки читаєш? Чи маєш інтереси поза роботою та сім’єю? Чи розвиваєш навички та знання? Як працюєш над самооцінкою?

Відпочинок

Враховуй тут не лише відпустку, коли кудись їдеш, а й повноцінний сон, прогулянки, відпочинок впродовж дня. Чи достатньо часу приділяєш відновленню сил?

Гроші, фінанси

В цій сфері життя оцінюй не лише зарплату. Чи є інші джерела доходу? Чи є кредити, іпотеки або інші постійні витрати? Чи дбаєш про фінансову подушку?

6-Сфери-життя-для-досягнення-цілей

Соціум та друзі

Наскільки легко заводиш знайомства? Чи маєш однодумців? Які в тебе стосунки з друзями?  Чи маєш соціальний капітал сильного оточення?

Духовний розвиток

Цей сектор про пошук людиною свого призначення в житті, розуміння цінностей, служіння світу та пошук свого місця в ньому. Чи маєш час та бажання на безкорисну допомогу іншим? У що ти віриш? Чи займаєшся духовним розвитком?

Не став забагато критеріїв ефективності для кожної сфери життя. Сфокусуйся на двох-трьох основних, які мають найбільший вплив на сектор.

Цікаво на тему: 5 простих порад, як полюбити себе

Як використовувати колесо балансу для оцінки сфер життя?

Техніка колеса балансу допоможе зрозуміти, візуально побачити, чим сповнені твої дні, та подумати над напрямком, в якому далі рухатись.

7-Як-використовувати-колесо-балансу-для-оцінки-сфер-життя

Оцінювати свої досягнення у кожній сфері життя бажано об’єктивно. Без надмірної прискіпливості, але й без бажання видати уявне за дійсне. 1 — тотальне невдоволення, 10 — максимальне задоволення.

При оцінюванні враховуй, що оскільки це суб’єктивний показник, на твоє рішення впливатимуть настрій, емоції. Наприклад, оцінки сім’ї у звичному режимі та одразу після сварки будуть різними.

Чи менше балів, тим гірші справи у секторі. Якщо оцінка нижче трьох, то варто уважно придивитися, чому склалась така ситуація.

8-Як-використовувати-колесо-балансу-для-оцінки-сфер-життя

Основні думки для досягнення цілей та покращення якості свого життя тобі дадуть перекоси в оцінках, особливо різкі просідання певних сфер. Замислитись варто і якщо всі оцінки на низькому рівні, адже це покаже загальну незадоволеність життям або надмірні очікування від нього.

По проблемних секторах подивись, які критерії ставила для себе. Чи не завищені вони? Чи реальні? Чи можна їх реалізувати без шкоди для інших сфер життя? Переглянь строки, які заклала для досягнення цілей. Наскільки вони об’єктивні?

9-Як-використовувати-колесо-балансу-для-оцінки-сфер-життя

А от прагнути мати всі 10 не варто. Це скоріше свідчитиме про не дуже чесні відповіді, в яких прикрашаєш дійсність. Адже в більшості сфер життя залишається простір для росту.

В цій методиці важливо уникнути прагнення вирівняти всі сектори та ідеалізувати стан справ. Ні, інколи твій персональний баланс — це менше уваги якимось сферам життя, щоб зробити фокус на інших.

Могла б бути й інша методика використання колеса життєвого балансу. Наприклад, посилення найсильніших сторін. Але це б позбавило гармонії. Бо хіба ти хочеш життя, в якому є лише робота? Або тільки маніакальна сфокусованість на здоров’ї? Чи достатньо тобі того? Бо суть методики колеса життєвого балансу — допомогти людині бути задоволеною різними сферами.

Цікаво на тему: Що таке пасивна агресія, як її розпізнати та протистояти

Як часто треба складати колесо балансу?

Колесо життєвого балансу — це досить пластична техніка. Оцінки в ній змінюються залежно від ситуацій у твоєму житті, рівня стресу, змін в різних сферах. Тому складати його варто періодично, щоб відстежувати зміни.

10-Як-часто-треба-складати-колесо-балансу

Наприклад, можеш робити раз на рік. А ще краще для досягнення цілей —  кожні три місяці. Це той період, впродовж якого реально впровадити нове та побачити перші зміни. А також цього терміну достатньо, щоб зрозуміти: попри декларацію певних цінностей, ти взагалі не приділяла цій сфері життя увагу. Подумай, чому так склалось, випиши справжні цілі.

11-Як-часто-треба-складати-колесо-балансу

Контрольні питання для себе по колесу життєвого балансу:

  1. В яких сферах я найкраще впровадила зміни? Що цьому сприяло? Де я молодець? Важливо помітити свої досягнення, похвалити себе, отримати дофамінову винагороду.
  2. Які сфери не вдалось покращити? Які критерії вибирала, чому не зробила заплановане? Які внутрішні проблеми заважають мені?
  3. Які сфери провалилися? Які події до цього призвели? Що можу зробити для досягнення цілей за три місяці, аби трохи покращити оцінку?

Цікаво на тему: Як впоратись з емоційним вигоранням?

Колесо життєвого балансу — це інструмент діагностики стану справ у різних сферах життя. Воно візуально показує рівень особистої задоволеності різними секторами справ та є суб’єктивним поняттям. Регулярно звіряйся з колесом балансу для досягнення цілей та побудови гармонійного життя. Але пам’ятай: баланс — це не завжди про рівнозначність. Це про загальну врівноваженість!

Читайте також:

15 Березня / 2024 Натхнення

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Благодійність