Як адаптуватися в новому колективі

У вересні діти повертаються за парту в звичне оточення, дорослі – з відпустки в офіс, а хтось змінює колектив. І у вісім, і в шістнадцять, і в тридцять вісім років ця подія викликає сильний стрес. Читайте нашу добірку рекомендацій для гармонійної адаптації, якщо ви – батьки школяра, що змінює клас, студент-першокурсник або дорослий, що приступає до нової роботи.

Якщо ви – батьки школяра, що змінює клас

Якщо ваша дитина змінює клас, відвести її в школу і сказати: «Твій клас на другому поверсі» недостатньо. Для будь-кого з нас потрапити і працювати в новій групі – серйозний виклик і стрес, а для маленької людини особливо. Ваша основна задача як батьків – підтримати і допомогти зорієнтуватися.

 

Інтеграція школяра в новий колектив. Що робити батькам:

 

1) Усвідомлювати, що ваші стосунки з вчителем задають тон стосунків «дитина-вчитель». У момент, коли ваша кровинка переходить з-під вашого крила під крило Марьіванни, важливо, щоб відбулася передача прихильності. Для цього важливо налагодити контакт з класним керівником. Поцікавтеся проблемами школи, класу, самого керівника, запропонуйте допомогу, яка вам під силу.

 

2) «Посватайте» сторони одна одній. Вчителю ви розповідаєте про дитину: про її хвилювання, питання, очікування початку навчального року. Вдома «сватайте» вчителя дитині: «Марія Іванівна в курсі твого захоплення танцями, сподівається на твою участь в осінньому концерті. І взагалі, вона здалася мені приємною і уважною».

 

3) Коли почнеться шкільне життя, обговорюйте його разом з дитиною. Дізнавайтеся у дитини, що цікавого було в школі. Не оцінки! Запитуйте, що порадувало її сьогодні, що, можливо, засмутило. Що їла, з ким спілкувалася, чи сміялася (якщо так, то над чим). Головне, щоб ваш інтерес до дрібниць був щирим, діти добре відчувають фальш і розмови «для галочки». Можете поділитися кумедними або зворушливими історіями часів вашого навчання в школі.

 

Буде добре, якщо вийде взяти список імен і прізвищ однокласників, і подивитися їхні фотографії в соціальних мережах. Це створить відчуття, що діти краще знайомі, і запам’ятати нових однокласників дитині буде швидше і легше.

4) Створіть вдома теплу атмосферу. Менше пресингу на тему порядку в дитячій, манер за столом і дивних, на ваш погляд, захоплень. Намагайтеся не критикувати дитину, а, навпаки, дати їй більше уваги, захоплення і похвали. Проводьте якісний час разом, гуляйте, читайте вголос в обнімку, дивіться добрі і смішні фільми, з’їжте на обід морозиво замість борщу. Нехай вона відчує себе ще більш значущою і цінною, і це почуття допоможе їй справлятися зі стресом.

 

5) Придумайте і дайте дитині якийсь особливий талісман з собою в школу. Це має бути щось таке, що нагадує про важливу подію, розмову, подорож, щось, що підбадьорить і подарує сили. Для молодших школярів можна вибрати невелику іграшку і наділити її чарівною силою, старшим – написати секретну записку, заховати в кишені рюкзака і в перший день навчання надіслати повідомлення, щоб перевірив цю кишеню.

 

Якщо ви – першокурсник

 

Довгоочікуваний і хвилюючий етап – студентство! Як освоїтися в новій обстановці і зробити його не тільки захоплюючим, але і продуктивним?

 

1) Знайомтеся і не соромтеся задавати питання. Не тільки з однокурсниками, а й зі студентами старших курсів – від них можна дізнатися багато корисного про викладачів, університетських звичаї та особливості навчального процесу. Корисно знати активістів факультету, старосту групи і ключових співробітників. У перші дні в університеті нормально не знати, де потрібні аудиторії, деканат або їдальня. Потрібна допомога з оформленням документів, купівлею проїзного, пошуком сусіда для спільної оренди? Просіть допомоги у оточуючих, і допомагайте іншим, якщо розібралися в чомусь швидше.

 

2) Готуйтеся до семінарів. У школі можна було відсидітися на задній парті – так тут, втім, теж можна. Але, якщо ви прийшли вчитися, будьте активними на семінарах, включайтеся в обговорення, ставте питання викладачеві. Так буде легше засвоїти матеріал, заробити бали і запам’ятатися викладачам. На сесії ваша активність принесе плоди!

3) Вливайтеся в активність поза заняттями. КВН, радіо факультету, газета університету, танці, спортивна збірна… Дізнавайтеся, що є у вашому університеті, приєднуйтесь, пробуйте себе. У студентські роки є можливість спробувати себе в різних активностях, взяти участь в конкурсах, програмах з обміну студентами, фестивалях і різних творчих студіях. Це дасть вам колосальний досвід організації свого часу, багато знайомств і задоволення від залучення в цікаві заняття. Не все ж ділову українську мову зубрити!

 

4) Не прогулюйте фізкультуру. Серйозно. Ви можете вирішити, що це –необов’язкова дисципліна, і нічого там час втрачати, але через прогули ви можете не здати залік, незважаючи на виконані нормативи, позбутися стипендії або заробити зайву проблему на час сесії.

 

5) Знайдіть баланс. Якщо ви пропустите пару занять через застуду, не встигнете на пару або не повернете вчасно книгу в бібліотеку, вас не відрахують, тож ставтеся до таких речей простіше. У той же час не варто закидати навчання, проводячи весь час на репетиціях КВН. Адже ви прийшли освоїти професію насамперед? Тоді залишайте лекції та семінари в пріоритеті.

Якщо ви – фахівець, який змінив роботу

Після того, як отримуєте заповітну посаду, хочеться зітхнути з полегшенням – начебто весь стрес позаду. Насправді вас чекає важливий етап – адаптація на новому місці роботи.

 

Як мінімізувати стрес і плавно влитися в колектив?

 

1) Зберігайте спокій. У перший час на вас, швидше за все, впаде лавина нової інформації і завдань. Не панікуйте, не намагайтесь утримати все в голові, краще робіть замітки в блокноті або телефоні. Постарайтеся відразу розібратися зі своїми обов’язками: за що відповідаєте ви, чого чекають від вас інші, де можна знайти потрібну інформацію.

 

2) Заводьте знайомства. Вам належить презентувати себе колегам, тому подумайте заздалегідь, якою інформацією про себе ви готові поділитися. Не намагайтеся всім сподобатися – це неможливо, але ведіть себе привітно і доброзичливо з кожним. Якщо вас запрошують на ланч або каву під час перерви, погоджуйтеся. Так ви даєте людям зрозуміти, що раді бути частиною колективу, і отримуєте можливість краще пізнати колег, зрозуміти особливості культури в компанії.

3) Більше турбуйтесь про себе. Висипайтеся, харчуйтеся в звичному режимі, знаходите час для своїх захоплень. Смачний десерт, хороший фільм, прогулянка на свіжому повітрі допоможуть знизити напругу і порадувати себе.

 

4) Облаштуйте робоче місце. Якщо від попереднього співробітника залишилися якісь небажані речі, приберіть їх. Принесіть з дому те, що допоможе зробити робоче місце «вашим» – улюблену чашку, пам’ятну фотографію або сувенір.

 

5) Діліться тим, що відбувається. Дуже важливо мати можливість розповісти комусь (подрузі, чоловікові, мамі – тим, хто дбайливо до вас ставиться і чия думка важлива для вас) все, що вас турбує, турбує, дратує або веселить на новій роботі. З цією функцією може впоратися і щоденник (тільки не залишайте його на роботі без нагляду).

 

Найцінніше, що подарувала мені школа, університет і пара робочих місць – це люди. Навчання закінчується, місце роботи змінюється, а люди залишаються зі мною на роки. Тож я бажаю всім благополучної адаптації, успіхів в тому, чим ви займаєтеся, і знайомств з людьми, хто увійде в коло «своїх».

27 Серпня / 2019 Натхнення

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

VISUAL by EVA