Що таке гештальт і як його закрити

У твоєму житті були ситуації, які закінчилися для тебе негативно і ти хотіла б все змінити? Або доводилося залишати плани незавершеними, про що ти тепер шкодуєш? Усе це приклади незакритих гештальтів, вони є в кожного і над ними треба працювати. Тому що будь-яка помилка, втрачена можливість та незакінчена справа тягне назад, не дозволяючи жити тут і зараз. З проблемами минулого краще розібратися якнайшвидше, щоб продовжити рухатися далі.

Час читання: 4 хвилини та матча 🍵

статья доступна на русском языке

Що таке гештальт і як його закрити

Джерело зображень: pexels.com

Що таке незавершений гештальт, як його закрити і чому це важливо? Я намагатимусь відповісти тобі на ці запитання.

Гештальт – що це?

Саме поняття виникло далекого 1890 році, але засновником науки став Фредерік Перлз. У середині 20-го століття вийшла його знаменита книга з гештальт-терапії, яка вважається базою для подальшого розвитку цієї науки. Німецьке слово gestalt дослівно перекладається як «форма», але що це за форма така, спитаєш ти? Це цілісне сприйняття чогось: те, що має початок та логічне завершення. Наприклад, почуття, думки чи вчинки людей. Коли вони розпочаті, продовжені та закінчені, людина може бути задоволена або незадоволена результатом, але дія, проте, завершилася. Та коли щось залишилося не доведеним до кінця — то це вже незакритий гештальт.

Гештальт – що це

Джерело зображень: pexels.com

Цьому було присвячено дослідження відомої психологині Блюми Зейгарник. Вона довела, що людина довго пам’ятає незавершені справи та відчуває сильну потребу закінчити розпочате (це називається «ефектом Зейгарник»). Якщо з такою проблемою не розібратися, вона завжди переслідуватиме тебе і ти не зможеш забути про свій незакритий гештальт.

Як зрозуміти свій незакритий гештальт

Незакінчені справи, не реалізовані остаточно плани створюють серйозне психологічне напруження. Поринаючи в ці спогади, людина постійно відчуває нав’язливе бажання повернутися і все виправити. Це може стати причиною депресії та проблем зі здоров’ям.

Як зрозуміти свій незакритий гештальт

Джерело зображень: pexels.com

Якщо щось міцно засіло в тебе в голові і псує тобі життя, то ти залишила гештальт відкритим. Пам’ятай, що головним принципом цього поняття є прагнення до завершеності. Я зараз кажу не про ті завдання, які не вимагають осмислення, наприклад, що ти забула щось купити в магазині і тобі від цього сумно, ні. Це серйозніші речі, наприклад: ти мріяла вступити на психологію, але для цього в тебе не було можливості та коштів. Таке можна вважати твоїм незакритим гештальтом.

Також розпізнати це явище допомагає гештальт-терапія. Її основне завдання — практичними способами допомогти закрити питання зі справами та ситуаціями, які мучать людей. Така терапія в комплексі необхідна для розвитку особистості, формування усвідомленості та впорядкування життя. Є два види гештальт-терапії — індивідуальна та групова:

  1. Індивідуально психотерапевт допомагає клієнту знайти рішення, не вказуючи, що і як саме зробити, а намагається знайти метод вирішення питання, яким людина зможе користуватися в майбутньому, щоб потім можна було закривати свої гештальти.
  2. У групі учасники можуть спілкуватися між собою, ставити питання та підтримувати один одного, а фахівець спостерігає за процесом та може вносити корективи до розмов.

Як зрозуміти свій незакритий гештальт (1)

Джерело зображень: pexels.com

Але зовсім необов’язково відразу вирушати до лікаря, якщо ти відчуваєш у собі сили та наміри спробувати розібратися та впоратися з усім сама.

Як закрити гештальт самостійно

Твоє завдання — спробувати опрацювати і закрити гештальт самостійно. Це буде непросто, тому що для цього тобі доведеться поринути у свої думки та переживання, знову відчути те, про що, можливо, ти хотіла б забути. Не готуйся до того, що процес буде швидким. Тобі знадобиться деякий час, можливо, все відбуватиметься поетапно, але після такої важкої роботи тобі стане легше, а гештальт, що тебе довго не відпускав, буде закритий.

Як закрити гештальт самостійно

Джерело зображень: pexels.com

З чого почати:

  1. Навчитися вести внутрішній діалог із собою. Для цього можна робити записи або вести щоденник. Розкажи про ту ситуацію, яка турбує тебе: напиши все чесно, як було насправді, нічого не прикрашаючи і не приховуючи. Будь чесною перед собою, і це стане першим кроком до вирішення проблеми. А потім постарайся уявити, що в тебе з’явився шанс все переграти. Подумай і запиши, що на твій погляд було б правильніше зробити або сказати, щоб змінити усе на краще. Проаналізуй результат і зроби власні певні висновки. Це чудова практика: вона завжди працює, коли потрібно краще зрозуміти свої емоції та потреби.
  2. Працювати над собою та займатися саморозвитком. По-перше, це, в принципі, корисно для кожної повноцінної особистості. По-друге, такий підхід дає можливість своєчасно вирішувати поточні завдання та не повторювати своїх помилок у майбутньому. Особисто мені розвивати такі навички допомагає читання книг з психології. Це не якісь наукові праці, складні для розуміння звичайної людини, а доступна і зрозуміла література, яка простою мовою пояснює багато правил життя. Далі я розповім тобі, що цікавого ти можеш почитати.
  3. Концентруватись на щасливих спогадах. Дослідження в галузі щастя показують, що люди задоволені своїм життям, коли позитивно дивляться на своє минуле. Такі емоції підвищують самооцінку та посилюють почуття того, що тебе люблять і цінують.
  4. Жити тут і зараз. Це базовий принцип гештальт-терапії, який, мабуть, не вдасться так просто реалізувати, але ти маєш спробувати. Всі перелічені поради стануть стежкою до цієї, здавалося б, недосяжної висоти, але так це лише спочатку, коли підйом до неї здається непосильним. Та чим далі і наполегливіше ти рухатимешся в потрібному напрямку, тим ближче виявиться твоя мета.

Закрити гештальт

Джерело зображень: pexels.com 

Всі ці принципи допомагають, якщо діяти виважено і не поспішаючи. Трапляється, що навіть при цьому людина не в змозі впоратися зі своєю проблемою, зрозуміти причини і наслідки, розібратися у своїх почуттях. Тоді найкращим виходом буде звернутися до гештальт-терапевта, який знає свою справу та зможе розплутати цей клубок.

Дізнайся: FOMO: що таке синдром втрачених можливостей і як з ним боротися

Що почитати?

Навчитися розуміти себе, правильно та конструктивно мислити допомагають гарні книги.

Що почитати

Джерело зображень: pexels.com

Ті твори, які хочу тобі порадити, не навчають гештальтпсихології. Для цього існує наукова література: вона набагато складніша і щоб вникнути в її суть, доведеться перечитати ці книги багато разів. Я ж рекомендую тобі наступний цікавий нон-фікшн:

  • Ілсе Санд, «З любов’ю до себе: Як позбутися від почуття провини і знайти гармонію»;
  • Мік Вікінг, «Мистецтво створювати щасливі спогади»;
  • Том Чатфілд «Критичне мислення: аналізуй, сумнівайся, формуй свою думку»;
  • Розанна Каспер, «Велика книга 30-денних викликів. 60 програм формування звичок для кращого життя»;
  • Девід Хокінс, «Відпусти. Практика управління почуттями та емоціями»;
  • Деніел Ґоулман, «Емоційний інтелект».

Тут є все, що закриває твої базові потреби, а саме, як стати щасливою, глибше розуміти свої емоції, потреби та розвинути емпатію.

P.S. І ось що я скажу тобі насамкінець. Всі довкола кричать про те, що гештальт треба обов’язково закрити. Але в деяких випадках простіше і швидше просто скіпнути ситуацію. Подумай, наскільки вона ще актуальна для тебе і, якщо прийдеш до висновку, що це у твоєму житті більше не працює, то перестань мучитися і живи далі.

Читай більше моїх статей:

23 Вересня / 2022 Натхнення

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Тома

    Дуже дякую за статтю, вона для мене дуже актуальна. З незакритим гештальтом потрібно працювати, адже потім почуття та думки будуть накопичуватися й зваляться на голову, немов сніжний ком. По собі знаю….
    Окреме дякую за добірку книг <3