5 порад, як перестати заздрити іншим людям

Кожен має недоліки і заздрість — саме один із них. Ми бачили безліч прикладів у кіно та літературі, як це негативне почуття руйнує людські життя або доводить до поганого кінця. Насправді у заздрості немає нічого страшного, якщо навчитися працювати з нею. Саме про це я хочу поговорити з тобою сьогодні та розповісти, як перестати заздрити.

Час читання: 3 хвилини та горнятко чаю ☕

статья доступна на русском языке

Давай розглянемо практичні поради, які допоможуть подолати заздрість та знайти гармонію у собі.

Що таке заздрість?

Що таке заздрість?

Простими словами заздрість можна описати як негативне почуття, спричинене успіхами інших людей. Звідки воно береться? Ми можемо пам’ятати його з ранніх років. Наприклад, коли ти ходила до дитячого садка, у твоєї подружки була розкішна лялька, тобі дуже хотілося таку ж і ти заздрила. У випадку з дітьми це виправдано, адже у них недостатньо накопиченого досвіду для того, щоб правильно оцінити ситуацію, зробити висновок і заспокоїтися. Але ми дорослішаємо, а почуття заздрості може часто давати про себе знати. Причому, у деяких випадках, проявляється воно дуже гостро і болісно, виражаючись у сильній прикрості або навіть депресії.

Багато хто з нас порівнює себе з іншими: красивими дівчатами в соцмережах, зірками кіно, заміжніми подругами чи друзями, які в житті досягли більшого, ніж ти. Соцмережі особливо підігрівають почуття заздрості, бо у своїх «інстаграмах» люди не пишуть про те, як у них прорвало трубу та затопило квартиру чи їх раптово звільнили з роботи. Ні, вони показують себе з найкращого боку, вихваляються зовнішністю, успіхами, багатствами і популярністю. За таких обставин будь-якого кольне заздрість, навіть якщо зовні він цього не покаже. Зате всередині засяде образливе відчуття несправедливості стосовно тебе. Ці переживання призводять до низької самооцінки та знецінення себе, як особистості.

Виражається заздрість у поганому настрої, демотивації, дратівливості і, зрештою, призводить до депресії. Тривале переживання цих почуттів стає причиною руйнування відносин з оточуючими, неврозів та серйозних внутрішньоособистісних конфліктів.

Як виражається заздрість

Є таке поняття як «біла заздрість» — це почуття, коли ми радіємо чужому щастю. Воно не супроводжується руйнівним почуттям несправедливості, а викликає щиру радість і незлобне бажання мати те саме, що має інша людина. Коротше, це називається, «заздрити по-доброму».

Як подолати почуття заздрості та почати жити нормальним життям? Для цього потрібно зміцнити свою психіку та полюбити себе. Це непросто і не швидко, але є практичні поради, які допоможуть тобі стати психологічно сильною.

Як впоратися із заздрістю

Як впоратися із заздрістю

Якщо це настільки негативне почуття, то хіба від нього немає якоїсь чарівної пігулки, яка зніме його як симптом? На жаль, позбутися заздрощів так просто не вийде. Це частина психології людини, яка закладена в основу і впоратися з нею можна лише самовиховання. Як там було у Флобера? «Виховання почуттів»? Ось цим тобі належить зайнятися: вчитися, більше розмірковувати, записувати, читати книги та розвивати свої інтереси. Поки це все в купі, незрозуміло, яке відношення ці заняття мають до заздрощів, але ми розставимо все по поличках.

Набути самодостатності

Заздрячи, ти думаєш, що людина, яка досягла успіху, розумніша і талановитіша за тебе. Все це маячня, адже в кожному з нас є потенціал, просто ця людина раніше розгледіла і почала розвивати його в собі. Щоб почуватися впевнено і досягати поставленої мети, потрібно стати самодостатньою.

Набути самодостатності

Почати треба з прийняття себе. Такою, яка ти є, з усіма перевагами та недоліками. Візьми щоденник, ручку та опиши себе такою, якою сама бачиш: вредною, смішною, грубою, сором’язливою etc. А потім проаналізуй написане та подумай, наскільки твоя оцінка об’єктивна. Напевно, якщо в тебе низька самооцінка, то негативних якостей буде більше, а якщо ти самозакохана, то багато якостей може бути перебільшено гарними. Нехай так, перший крок зроблено.

Наступним кроком стане самопізнання. Твоя оцінка може бути цілком об’єктивною, але ти точно впевнена, що знаєш себе? Розібратися у собі допомагає проста практика — ведення щоденника. Частіше записуй свої почуття та враження, як негативні, так і позитивні. Це важливо, адже вони дають зрозуміти, що тобі подобається, цікаво, тішить. Все це, наче пазл, поступово складатиметься в цілісну картинку розуміння та прийняття себе. Саме тоді ти відчуєш себе впевненою та самодостатньою, тією, кому вчасно заздрити всім довкола.

Дізнайся: Я — бісексуалка: стереотипи, поради і досвід

Розвивати інтереси

Розвивати інтереси

Інтереси або, якщо забажаєш, хобі, також є важливим елементом самодостатньої особистості. Людина з певними інтересами не звертатиме уваги на пафосні пости в інстаграмі хоча б тому, що не має на це часу. А ще це може здатися просто кумедним. Наприклад, якщо ти захоплений мандрівник, то для тебе головним стануть природа, архітектура, кухня, театр і ти з легкістю зможеш яскраво розповісти про побачене. Тому бездумно сфоткатись на тлі Ейфелевої вежі в неприродній позі та виставити світлину всім на огляд — це не для тебе. «Це просто безглуздо, чому тут заздрити?» — подумаєш ти і здивуєшся, як ти не розуміла цього раніше. Інтереси змінюють твоє світосприйняття, займають та дарують свідомість. Це буде якісно відрізняти тебе від тих, хто робить щось просто тому, що це в тренді або в «тік-тоці всі так роблять».

Полюбити себе

Полюбити себе

Мабуть, найскладніший пункт з усіх. Якщо ти самокритична та схильна до рефлексії, то полюбити себе буде непростим завданням. Але з гарною підготовкою це прийде до тебе само собою. Дивись, ти — свідома, самодостатня і захоплена людина, то чому б себе не любити? Навіщо заздрити іншим, коли у твоєму житті є улюблене хобі, в якому ти розумієшся і можеш будь-кому дати в цьому фори; робота, яка приносить нехай невеликий, але стабільний дохід та його достатньо для здійснення планів та хотілок? Твої сильні сторони приведуть тебе до того, що ти гідна здорової та усвідомленої любові до себе.

Дізнайся: Золота середина: що означає — бути амбівертом?

Знайти своє коло спілкування

Знайти своє коло спілкування

Заздрість часто виникає від нестачі комунікації, коли ти, немов самотній равлик, ховаєшся в раковині від зовнішнього світу і дивишся на нього через віконце соцмереж своїх знайомих. Тому важливо поступово нарощувати коло людей зі схожими поглядами та спільними інтересами. Це твоя група підтримки. Разом з ними тобі буде легше зрозуміти свої емоції, бажання та просто радіти життю. Повір, у гарній компанії негативні почуття відступають або йдуть назовсім.

Книги з саморозвитку

Книги з саморозвитку

Читання книг з психології допомагає глибше зрозуміти себе та розібратися у взаєминах з оточуючими. Читай більше корисної літератури, наприклад:

  • Керол Двек, «Налаштуйся на зміни. Нова психологія успіху» (ця цитата коротко і дуже точно описує зміст книги: рухливість світогляду полегшує життя);
  • Ілсе Санд, «Компас емоцій. Як зрозуміти свої почуття»;
  • Бет Еванс, «I Really Didn’t Think This Through» (з особистої історії автора ти багато дізнаєшся про дорослішання, прийняття себе і боротьбу із заздрістю. А ще підтягнеш англійську, бо в українському перекладі я цієї книжки не зустрічала).

Дізнайся: ТОП-10 книг, які має прочитати кожен

Резюмуємо

Резюмуємо

Якщо для тебе це занадто довгий шлях і ти шукаєш порятунок від заздрості прямо зараз, то спробуй такі способи:

  1. Перестань порівнювати себе з іншими. Максимум, кого ти можеш порівняти, це себе до і після роботи над собою.
  2. Не акцентуй на своїх слабкостях. Стався до себе з повагою і не принижуй свою гідність.
  3. Не применшуй чужі заслуги. Можливо, вони так само, як ти, боролися за те, щоб досягти успіху.
  4. Не шукай у всьому справедливості. Її просто немає і не слід зайвий раз засмучувати себе.
  5. Обмежити час, проведений у соцмережах. Краще займися англійською, подивися серіал або почитай.
  6. Відпочивай активно. Катайся на велосипеді, ходи на пляж з друзями або просто частіше гуляй містом.
  7. Задайся метою. Зроби все, що в твоїх силах, щоб здійснити задумане.

Прості поради допоможуть позбутися заздрості, головне, не лінуватися і попрацювати над собою. Свої питання сміливо залишай у коментарях. До зустрічі у нових статтях.

Читай більше моїх статей:

9 Березня / 2023 Натхнення

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *