ТОП-10 книг, які має прочитати кожен

Моя пристрасна любов до читання грає зі мною злий жарт — я витрачаю занадто багато грошей на книги. 🤣 Насправді, мені анітрохи їх не шкода, тому що я завжди мріяла мати власну бібліотеку, де зібрані обрані та милі моєму серцю твори.І є серед них такі, які хочеться порадити кожному. Ці романи знайшли в мені сильний внутрішній відгук: вони тішили, злили і захоплювали мене. Під час читання я пережила море різних емоцій, тому кожна з них по-своєму мене вразила і назавжди залишилася в моїй пам’яті. Тепер, коли друзі запитують мене про те, що почитати, я маю для них заздалегідь готовий список.

Час читання: 4 хвилини та попкорн 🍿

статья доступна на русском языке

Хочу запропонувати мій особистий ТОП-10 книг, які, на мою думку, має прочитати кожен. У списку ти зустрінеш сучасну художню прозу і крапельку класики. Сподіваюся, ти отримаєш від них велике задоволення.📚

«Тринадцята казка» Діана Сеттерфілд

Тринадцатая сказка

Один із моїх улюблених романів у готичній традиції літератури. Це, частково, детективна історія, вкрита похмурою вуаллю містики. Інтригує, чи не так? «Тринадцята казка» стала дебютним твором Сеттерфілд, але завдяки її яскравому письменницькому таланту, книга моментально стала знаменитою. Розгадувати таємницю сестер-близнючок, майстерно створену автором, дуже захоплююче, повір. Я з першої ж сторінки закохалася в її пишномовність і зрозуміла, що не зупинюся читати тільки на цьому романі Діани Сеттерфілд.

Цікаво дізнатись: Паперова чи електронна – яку книгу обрати

«Все те незриме світло» Ентоні Дорр

Весь невидимый нам свет

Для мене це дуже незвична книга. Вона написана дивною односкладовою мовою, таке враження, наче читаєш військові зведення чи записки військовослужбовця. І все одно це дуже цікаво! У ній розвиваються два паралельні сюжети: історії молодого солдата вермахту і сліпої дівчини з окупованої Франції. Автор веде читача крізь події другої світової до єдиної вирішальної точки. Це красива, місцями жорстока історія, яка для одного з персонажів закінчується трагічно. А хіба на війні буває інакше?

«Розмови з друзями» Саллі Руні

Разговоры с друзьями

Сьогодні її книги на хвилі популярності: розпродаються великими тиражами, два із трьох романів екранізовано. У чому феномен Саллі Руні? Вона — рупор сучасного покоління, який порушує актуальні проблеми і відкрито говорить про соціальне і особисте життя. Тому всі її героїні схожі на саму Руні, мають спільні риси характеру і темперамент, схожий на їх творця. У романі «Розмови з друзями» головні дійові особи — дві студентки дублінського коледжу, які дружать, сваряться, миряться і закохуються. Загалом нічого особливого в книзі немає, але читаючи її, я відчуваю якусь романтику буднів. Вона вміє захопити своїми розповідями про життя звичайних людей і в цьому, як на мене, її особливість.

«З життям наодинці» Крістін Ханна

С жизнью наедине

На мій досвід, жодна з відомих мені романісток не пише так само легко, як Крістін Ханна. Читати її книги — все одно, що дивитися улюблений серіал: її слова, що звучать у твоїй голові, миттєво оживають, складаючись у яскраві кадри сюжету. Вона пише просто навіть про складні речі, наприклад, про війну, втрати і кохання. «З життям наодинці» — це сімейна драма про непрості стосунки між найближчими людьми, показана очима дівчини-підлітка. Життя на Алясці загартовує міське дівчисько, яке згодом стає сильною, стійкою жінкою, здатною впоратися з будь-якими труднощами. Взагалі, всі героїні Крістін Ханни, це вольові жінки, але водночас, вони чутливі та вразливі як, наприклад, сестри Моріак у романі «Соловей» або Таллі з «Вулиці Світлячків». У цьому чудова особливість її творів.

EVA в YouTube

«Джонатан Стрендж і містер Норрелл» Сюзанна Кларк

Джонатан Стрендж и мистер Норрелл

Якось моя близька подруга порадила мені цю книгу і сказала, що я буду в захваті. Я довго відмовлялася, розуміючи, що не вивезу 900 з лишком сторінок фентезійного роману. Але минулого зимового вікенду мені захотілося почитати щось незвичне і захоплююче. Я взяла книгу і… буквально з головою занурилася в альтернативну Британію 19-го століття, де існує шановане співтовариство, яке практикує магію! Тут чарівники беруть участь у наполеонівських війнах, допомагають британському уряду, потрапляють у важкі чи комічні ситуації, з яких знаходять нетривіальні виходи. Два головні персонажі — далеко не ідеальні люди, незважаючи на їх видатні здібності, але ти щиро привязуєшся до них і співпереживаєш до останньої сторінки. Подруга мала рацію, я в захваті!

«Клара і Сонце» Кадзуо Ісігуро

Клара и Солнце

Я б описала цю книгу двома словами — світлий смуток. Загалом у всіх книгах Ісігуро прозирає меланхолія, що мені особисто дуже імпонує. Ось сюжет: дівчинка-андроїд доглядає хвору дівчину-підлітка. Напрошується висновок, що нічим добрим це не скінчиться. Але не все так передбачувано, як здається. Мене в цій книзі підкуповує те, якою Клару показує автор: не бездушною машиною-помічником, а мислячою і людяною. Так, у науковій фантастиці ми багато разів зустрічали схожі наративи, але в Ісігуро це виходить дуже природно, легко і без зайвих екзистенційних роздумів.

«Ніч у Лісабоні» Еріх Марія Ремарк

Люблю Ремарка – це все.

Жартую, звичайно. 😜 Але Ремарка і справді дуже люблю, хоча багато хто скаже, що це банально. Для мене справа навіть не в його щирих та емоційних сюжетах, а в тому, як він пише: у його манері висловлювання, що завжди мене захоплювала. У романі «Ніч у Лісабоні» мені подобається такий прийом як «історія всередині історії», коли ми спостерігаємо за розповіддю людини, про яку розповідає сам автор. А взагалі цей чудовий, глибокий твір про душевну розмову двох незнайомих людей, яких об’єднує тема еміграції та безліч життєвих труднощів, пережитих ними. Ти не пошкодуєш, прочитавши його.

Цікаво дізнатись: 7 лайфхаків, як швидко вивчити англійську мову

«Скандинавські боги» Ніл Гейман

Скандинавские боги

Це скандинавська міфологія, дуже дотепно переказана чудовим Нілом Гейманом. Кожна глава являє собою окремі кумедні (і не зовсім) історії про Одіна, Тора, Локі та інших популярних персонажів міфів стародавніх скандинавів. Якщо ти знайома з творчістю Геймана, то знаєш, як «смачно» він пише, неабияк приправляючи свої роботи тонким британським гумором. Тепер склади два плюс два і уяви, як весело і цікаво читати його версію легенд про скандинавських богів!

«Дорога» Кормак Маккарті

Дорога

Історія безіменних батька і сина розгортається в постапокаліптичному світі, в якому не залишилося практично нічого, окрім випаленої землі. Невідомий катаклізм забрав безліч життів, а ті, хто вижив, стали блукачами. Уламки колись цивілізованого суспільства перетворилися на мародерів і канібалів. Але не протагоніст. Він виховує маленького сина, вчить його виживати у новому ворожому і жорстокому світі. Весь твір складається з уривків думок головного героя, його міркувань, переживань і страхів. Як захистити дитину? Як не дати йому померти з голоду? У неквапливому оповіданні розкриваються стосунки батька і сина. З одного боку, це дуже жорстка проза. З іншого — прекрасна. Адже вона про батьківську любов і обов’язок, про те, як справлятися з позбавленнями, пережити втрати і навчитися жити далі.

«Назви мене своїм ім’ям» Андре Асіман

Назови меня своим именем

Ніщо так сильно не нагадує мені про літо, як ця книга. Вона ніби просякнута музикою, сонячним світлом, запахом моря та соком стиглих персиків. І водночас вона меланхолійна, бо розповідає про розставання. Але перед цим буде довгий літній вікенд, п’янка закоханість і неповторний літній вайб Італії 80-х.

Цікаво дізнатись: Сім книг, які не можна читати голодними

Мои книги

Можеш сказати, що в мене дивний смак, бо всі книги такі різні, я не ображусь. 😉 Краще напиши у коментарях, які романи з мого списку ти вже читала і чим вони тобі сподобалися чи не сподобалися. Я завжди готова обговорити інші книжки, наприклад, твої улюблені і буду рада новим рекомендаціям. Якщо тобі сподобається такий формат, готова написати про літературу з психології та саморозвитку.

Читай більше моїх статей:

21 Серпня / 2022 Кіно, книги, музика

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Галина

    Добрий день!
    Першою у Вашому списку є Ханна Крістін і в мене виникло величезне бажання згадати ще один неймовірний роман “Соловей”. Під час читання герої стають настільки близькими до читача, що на завершення просто не сила стримати сльози. Історія життя і подвигів головних героїв є для нас особливо актуальною, тому що боротьба за життя і власні переконання і визначає нас, як людей. Дуже раджу цей роман!

    • Маєвська Юлія

      Повністю з вами згодна! “Соловей” – дійсно книга неймовірна! Героїчна і пронизлива історія сестер справила на мене сильне враження, я так переживала за них. Дякую вам за вашу чудову рекомендацію!

Рекомендовані статті
Найочікуваніші фільми осені 2023 року
1 Вересня / 2023 Кіно, книги, музика
Добірка цікавих серіалів і фільмів на вечір
4 Серпня / 2023 Кіно, книги, музика