Золота середина: що означає — бути амбівертом?

У спробах краще зрозуміти себе, ми часто звертаємось до типів особистості та замислюємося: хто я — екстраверт чи інтроверт? Набагато простіше визначитись, якщо нам притаманні ті чи інші яскраво виражені риси одного з цих двох типів. Однак у деяких людях поєднуються якості як інтроверта, так й екстраверта, які виявляються у різних ситуаціях. Перебуваючи між двома психотипами, вони являють собою «золоту середину» і називаються амбівертами. Приставка «амбі» перекладається з латині як «обидва», а отже, амбіверти мають риси обох типів одночасно. Як розпізнати в собі таку особистість і зрозуміти, у чому її особливості — розглянемо далі у статті.

Час читання: 2 хвилини та сендвіч з сиром 🥪

статья доступна на русском языке

На межі двох полярностей

На межі двох полярностей

Головною особливістю амбівертів є здатність переходити від одного типу поведінки до іншого. При чому вони роблять це без труднощів, які, в свою чергу, відчувають інтроверти і екстраверти.

Наведемо простий приклад: щоб набратися сил, екстраверт, найімовірніше, воліє провести час у компанії друзів чи колег, тоді як інтроверту краще відпочити наодинці. Амбіверт може вільно обирати між двома варіантами — сходити на вечірку або залишитися вдома, все залежатиме від його бажання і настрою.

Перебуваючи на межі двох полярностей, амбіверти постійно змінюють свою поведінку. Тобто, в одній ситуації вони можуть діяти як екстраверти, а в іншій перейти до інтровертного стану. Людина такого типу буде в центрі уваги в компанії колег, друзів і навіть незнайомих людей, а повернувшись додому, вона цілий день дивитимиться серіал і не відповість на жоден телефонний дзвінок. Багатьом подібна поведінка може здатися дивною, тому визначити амбівертів не так вже й просто.

Хто такі амбіверти

Пройди тест: Який у тебе характер?

Несуперечливі протиріччя амбівертів

Незважаючи на те, що амбіверти дуже суперечливі за своїм темпераментом, все ж таки є кілька ознак, що дозволяють виділити їх особливості.

Несуперечливі протиріччя амбівертів

  1. Амбівертам подобається бути душею компанії, але будь-якої миті вони можуть втомитися від цієї ролі та втекти від суспільства, щоб побути у спокійній обстановці. Це означає, що такі люди черпають енергію у спілкуванні, але іноді це повністю їх виснажує.
  2. Вони легко заводять нові знайомства і почуваються по-свійськи навіть у чужих компаніях.
  3. Продуктивно працювати в колективі або залишатися фрілансером-одинаком — для амбівертів немає великої різниці, тому що їм легко вдається і те, й інше.
  4. Будучи гнучкими у спілкуванні, амбіверти добре ладять із будь-якими співрозмовниками. Вони вміють слухати як інтроверти та легко підтримують розмови як екстраверти.
  5. Напружений графік роботи в шумному офісі може втомлювати амбівертів. Але у той самий час постійно сидіти на віддаленні їм набридає.
  6. Завжди маючи вибір, амбівертам буває важко зрозуміти, звідки їм заповнювати енергію прямо зараз: піти на танці або, сидячи в парку, почитати новий бестселер?
  7. Здатність налаштуватися на одну хвилю із співрозмовниками дозволяє амбівертам просто почати довіряти новим знайомим.
  8. У невеликих компаніях амбіверти легко привертають до себе увагу: багато розмовляють, жартують і вільно вступають у суперечки. Але на великих заходах вони вважають за краще залишатися спостерігачами і не виділятися з натовпу.
  9. Визначити темперамент амбівертів складно, тому що у різному оточенні вони проявляють себе по-різному. На роботі про них можуть говорити, що вони вічно собі на думці та поводяться як інтроверти, тоді як їхні друзі здивуються і скажуть, що в них стільки життя і харизми, що це стовідсоткові екстраверти.

Бути чи не бути амбівертом?

Амбіверти мають гнучку свідомість, здатність прислухатися до почуттів та емоцій інших людей. У них широке коло спілкування і світогляд. Вони можуть швидко приймати рішення, змінювати сферу діяльності і круто змінити все життя, але якщо цього захочуть. У той самий час їм цілком комфортно займатися рутиною, спокійно аналізувати те, що відбувається навколо і нікуди не поспішати.

Бути чи не бути амбівертом?

Завдяки своїм особливостям, амбіверти стають добрими друзями, керівниками і батьками. Баланс між двома психотипами дозволяє їм легше справлятися з безліччю життєвих труднощів і дилем, які заважають інтровертам і турбують екстравертів.

Навмисне стати амбівертом не вийде. Уявіть, що буде, якщо змушувати інтроверта виступити на публіці, а екстраверта залишитись у відпустку сидіти самому вдома? Справа не в тому, щоб пересилити себе і змушувати робити те, що для вас неприродне. Необхідно працювати над собою, займатися саморозвитком, набиратися впевненості та поступово змінювати свою поведінку в суспільстві.

Читайте також:

16 Липня / 2022 Натхнення

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

VISUAL by EVA