Як поставити себе на перше місце?

Радянська спадщина залишила в головах наших батьків і родичів тверду установку «егоїзм – це погано». Устремління, вчинки і життя в цілому повинні бути підпорядковані суспільству, державі, але ніяк не собі. «Мене не хвилює, що ти хочеш» – чую я час від часу на дитячих майданчиках, коли гуляю з донькою. Або: «Віддай хлопчикові свою іграшку, не будь жаднюгою». І ось росте ще одне покоління, звикаючи з дитинства, що його межі можуть порушувати інші люди, і що його бажання не варті уваги.

Здоровим егоїзмом я б назвала розуміння своїх кордонів і вміння їх відстоювати, а ще – здатність тримати баланс між тим, що ви хочете, і тим, що думають про вас інші.

Як же відчути в собі те саме ядерце, яке дозволить вам сприйняти чуже «Егоїст(ка)!» на свою адресу як комплімент? Як навчитися ставити себе та свої бажання на перше місце?

 

1. Викреслити токсичних людей з оточення

Бувають у вас зустрічі або розмови, після яких хочеться як мінімум прийняти душ, як максимум – ніколи більше не бачити співрозмовника? Є люди, які завжди незадоволені всім навколо, і вами теж. Від них не дочекатися цікавості до себе, а, якщо з ввічливості і пролунає запитання про ваші справи або плани, у відповідь ви ніколи не почуєте підтримки, теплих слів, похвали. Токсичні люди знецінюють, висміюють, зі скептицизмом ставляться до всього, що ви говорите.

Навіщо вам ці зустрічі? Вибір залишається за вами, і в ньому ваша сила. Ви, а не хтось інший, обираєте, які люди оточують вас, і з ким ви проживаєте життя.

Як перевірити, хто з ваших знайомих позбавляє вас енергії? Складіть список друзів, знайомих, колег, родичів – усіх, з ким ви більш-менш регулярно зустрічаєтеся і спілкуєтеся. І подумайте: хто з них «підживлює» вас, хто оптимістичний, хто допомагає вам рухатися до ваших цілей? А хто вічно налаштований на негатив і провал? Хто ниє, скаржиться, громить ваші мрії і знецінює досягнення? Не варто витрачати на них час. Якщо припинити спілкування неможливо, хоча б скоротіть його по максимуму. Пам’ятайте, що ви стаєте схожим на тих, з ким спілкуєтеся. Формуючи своє оточення, ви формуєте себе.

Цікаво по темі: Що таке синдром рятівника і як його позбутися?

2. Займатися улюбленою справою

Є люди, які спокійно ставляться до закінчення відпустки, понеділки не псують їм вечір неділі, а в п’ятницю вони не лайкають пости в соціальних мережах, в яких інші радіють з приводу закінчення робочого тижня. Ці люди люблять свою роботу. Цінують її. Можуть довго і з пристрастю розповідати про неї, і ви завжди зможете відчути їх гордість і задоволення від того, чим вони займаються.

Якщо ви з їх числа, вітаю! Якщо ж ви потай ненавидите місце, де працюєте, терпіти не можете свої завдання і обов’язки, рахуєте дні до вихідних, це привід задуматися і пошукати інші варіанти. Ті, де вам буде краще. Ті, де вас і ваші вміння будуть цінувати більше, де буде вище зарплата. Так, таке буває. І включити режим «егоїста» в пошуках більш теплого місця для самореалізації буде правильно.

3. Говорити «ні»

Ви вмієте відмовляти? «Егоїсти» вміють. Вони не витрачають свій час на порожні обіцянки, і досить чесні в тому, щоб відмовити одразу. Люди, які не вміють говорити «ні» зазвичай завалені чужими справами і дорученнями настільки, що на власне життя не залишається ні часу, ні сил, ні розуміння «а чого ж хочу я сам (а)».

Будьте готові до того, що при відмові хтось образиться і скаже щось на кшталт: «Я думав, ми друзі!» або «Якщо чесно, я був про тебе кращої думки». Це маніпуляції, а маніпулятори – частина «токсичного» оточення. Робіть висновки. Відгукнутися на людське прохання про допомогу або відчути, що вами маніпулюють, змушуючи поставити свої інтереси вище ваших власних – дві великі різниці.

4. Вибирати краще і прагнути більшого

Одна з моїх улюблених притч звучить приблизно так. В одного чоловіка було відро слив. Він щодня перебирав їх, з’їдаючи ті, які вже почали гнити, і одного разу виявив, що відро спорожніло. Таким чином, він з’їв відро гнилих слив – і жодної хорошої.

Вибирайте краще. Носіть красиву білизну кожен день, а не у свята, запалюйте свічки за вечерею, відкривайте подарований флакон парфумів одразу. Не чекайте особливого випадку. Не їжте “гнилі сливи”.

«Все це, звичайно, заманливо звучить» – подумаєте ви, – «але що буде зі світом, якщо всі люди стануть егоїстами?». Я думаю, що світ в такому випадку стане краще. Адже якщо людина любить і поважає себе, вона розуміє, що означає любити і поважати іншого. Якщо вона відчуває свої кордони, то не стане грубо порушувати інші. У того, хто подбав насамперед про себе і відчув задоволення, з’являється ресурс подбати про когось ще. Не через почуття обов’язку, не через маніпуляції, а від того, що він наповнений сам і йому є чим поділитися зі світом.

25 Вересня / 2019 Натхнення

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Айхан

    Спасибо за отличную статью, с первого же предложения стало понятно, что это именно то, что сейчас очень многим людям в постсоветском пространстве нужно, как воздух. Как без воздуха жить не получится, также и если всю жизнь есть “гнилые сливы”. 🙂

  2. Helena

    Адже якщо людина любить і поважає себе, вона розуміє, що означає любити і поважати іншого.
    99,99% таких людей не понимают, что значит любить и уважать другого!!! Доказано практикой жизни.