Як токсичні звички впливають на наше життя?

Токсичні звички можна назвати отрутою для особистості. Людина переживає ті почуття, емоції та спілкується з тими людьми, які руйнують її зсередини. Деякі звички навʼязані нам із дитинства: нас вчать терпіти, бути лояльними й ввічливими. Проте цим часто користуються люди, налаштовані на негатив. 

Боятися сказати «ні»

Насправді, це майже таке саме чарівне слово, як і «будь ласка». Якщо ви ладні в будь-яку годину дня та ночі прийти на допомогу, віддати останню сорочку, вийти на роботу у свій законний вихідний, ви автоматично стаєте жертвою маніпуляторів.

Ви не вмієте казати «ні», а тому кожний може вкрасти ваш час, нічого не даючи на заміну. Бути зручним для всіх, боятися відмовити друзям, колегам — це дійсно токсична звичка. 

Як подолати:

  1. Зрозуміти, що вашу самопожертву ніхто не оцінить.
  2. Завжди вимагати чогось на заміну (якщо треба працювати у вихідний, зробити чиюсь роботу — попросіть відгул; друг просить підвезти — нехай пригостить кавою).
  3. Ігнорувати негатив і не зважати на ображених. Коли вас про щось просять, ви маєте повне право відмовитися без пояснення причин.

Деструктивні почуття: ревнощі, заздрощі

Це ті емоції, які спричиняють токсичні стосунки між чоловіком і жінкою, друзями чи колегами. Над подоланням звички доведеться багато працювати, адже вона повʼязана з внутрішніми проблемами особистості. Доведеться підвищувати самооцінку, вчитися довіряти партнерові, шукати позитивні риси в собі, а не заздрити іншим.

Перші кроки:

  1. Зупиняти себе, якщо виникає навіть найслабше почуття ревнощів чи заздрощів.
  2. Займатися самоаналізом і не накручувати ситуацію.
  3. Відмовитися від розвитку деструктивного почуття в колективі (перестати пліткувати, засуджувати).

Постійне почуття провини

Із цим живуть люди, які вважають себе недостатньо успішними, добрими, красивими, багатими тощо. Насправді, постійне почуття провини формується ще в дитинстві. Якщо батьки весь час докоряють, то дитина перестає сприймати себе як повноцінну особистість.

Читайте також: «Як пережити декрет і не втратити себе». 

З таких дітей виростають дорослі, які прагнуть відповідати очікуванням оточення та будь-якою ціною подобатися всім. У марафоні «стати кращим» людина втрачає відчуття себе, підмінює справжні потреби надуманими, простіше кажучи, проживає не своє життя. 

Як із цим впоратися:

  1. Не намагатися виправдати чиїсь сподівання.
  2. Зʼясувати, що справді важливо для себе, а не для когось.
  3. Звести до мінімуму спілкування з тими, хто формує почуття провини.

Слухати забагато

Напевне, кожний знає людину, яка любить скаржитися. У неї завжди важка ситуація, купа проблем і взагалі все кепсько. Якщо ви досі дозволяєте переливати чужий негатив на себе, негайно припиніть це робити. Ділитися проблемами — це нормально, але в розумних межах.

Чим більше ви слухаєте про чиїсь негаразди, тим більше це відкладається у вашій голові. Підсвідомо ви шукаєте спосіб допомогти й починаєте вирішувати чужі, а не власні проблеми. Ви також переймаєте й негативний настрій, що теж недобре. 

Як діяти:

  1. Зупиняти потік «проблем»: скажіть, що ви все розумієте, але хочете говорити про щось позитивне.
  2. Якщо пункт 1 не діє, обмежте спілкування з такою людиною. Якщо вона знову починає говорити про негатив, кладіть слухавку, намагайтеся закінчити розмову, зустріч. 
  3. Не обіцяйте допомогти. Погодьтеся з тим, що в співрозмовника вистачає проблем, але й у вас їх не менше.

Мститися

У психологічному плані помста — деструктивна дія. Якщо вас образили чи підставили, факт уже відбувся. Вам було неприємно, боляче, але це минуло. Важливо навчитися відпускати ситуацію, переростати її. Жити в стані «От зараз я зроблю щось таке, щоб тобі було так само боляче» дуже виснажує. Ваша увага зміщується з себе на іншу людину, яка й так вчинила з вами погано.

Тому:

  1. Вчіться працювати над емоціями, переживати їх, а не тамувати неприємні почуття.
  2. Зрозумійте, що потрібно жити далі заради себе, а не задля розкішної помсти.
  3. Запитайте себе: «Чи буде це так само важливо через 1, 5, 10 років?». Імовірно, ви надаєте більшої ваги вчинку, аніж це є насправді.
  4. Відпускайте людей. Вас могли покинути не через те, що ви такі. Часто ми бачимо ситуацію в більш темних тонах, ніж є насправді.

Сподіватися, що він (вона) зміниться

Так часто буває в абʼюзивних стосунках. Один із партнерів марно сподівається, що своїм коханням зможе змінити людину. Але, як правило, цього недостатньо. Так формуються пари, де є місце психологічному й фізичному насиллю або один із партнерів страждає на алкоголізм чи вживає наркотики. Жодні вмовляння, шантаж, висування вимог, ультиматуми на них не діють. Тому плекання марних надій руйнує насамперед ваше життя. 

Якщо ви відчуваєте, що ваші почуття руйнують вас із середини, то єдиний вихід — діагностувати в собі токсичні звички й намагатися їх подолати. Усвідомлення — це перший ефективний крок до здорової психіки. Звичайно, позбутися всіх токсичних звичок самостійно буде непросто, але існує багато кваліфікованих психологів, які допоможуть впоратися з проблемами.

4 Листопада / 2019 Психологія

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
Благодійність