Пережити декрет і не втратити себе

Жіноча емансипація, прагнення здобути освіту та побудувати кар’єру, а потім вже народжувати дитину, звичка жити в енергійному ритмі, приділяючи мало уваги побуту, — всі ці обставини часто обертаються проблемами у декретній відпустці.

У нас ще заведено ставитися до декрету, як до часу, котрий повинен бути присвячений лише дитині й домашнім клопотам. Але такий спосіб життя рано чи пізно починає «зводити з розуму», і молода мама почувається в’язнем під домашнім арештом. Уникнути цього цілком реально. Адже немовля не перешкода навіть для навколосвітньої подорожі. Приклад — проект «Двоколісні хроніки», в якому, до речі, не планувалося народження дитини.

Пропонуємо вам шляхи оптимізації декретної відпустки, які допоможуть не «випадати з життя» і полегшать момент виходу з нього на роботу.
Как пережить декрет

Доглядайте за собою

Бути щодня, навіть у відпустці для догляду за дитиною, в підтягнутій формі, із зачіскою, макіяжем і акуратним манікюром — аксіома для сучасної жінки. Час у декреті для цього точно є. Протягом вагітності ви не займалися фітнесом? Саме час почати. Навіть якщо поблизу немає спортивного клубу (басейну) з групами для молодих мам, тренуватися можна і вдома. На YouTube є відеоуроки, зокрема разом з немовлятами. Підтримувати психофізичний стан у нормі допоможуть пробіжки на свіжому повітрі. Знайти для них 30 хвилин вранці або ввечері не просто можна, а й треба.

Читайте також: «ТОП додатків для сматфона, які полегшать мамі життя». 

помощь папы

Залучайте чоловіка і родичів

Чоловік і бабусі самоусунулися від реальної допомоги, обмежившись порадами та контролем? Змінюйте ситуацію: ласкаво просіть, м’яко наполягайте, нічого не бійтеся. Бабусі все згадають, а чоловік швидко навчиться. По-перше, це згуртує родину. По-друге, піде дитині на користь. По-третє, дасть вам той самий час, який можна провести поза домом. Спортзал, спа, навчальні курси, посиденьки в кафе з друзями, походи «в гості» на роботу — варіантів маса. Не виключено, що родичі спочатку викажуть невдоволення, але потім зрозуміють всі вигоди.
хобби

Знайдіть хобі

До народження дитини не вистачало часу на колись улюблене заняття? Декрет підхожий період згадати про хобі. Жінка в депресивному стані — не найкраща мама і відмінний каталізатор для руйнування шлюбу. Заняття улюбленою справою допоможе відволіктися від побуту й отримувати заряд позитивних емоцій для гарного настрою. Поки дитина спить, виділіть кілька годин на тиждень для хобі. Уже за місяць ви відчуєте, що і домашні справи йдуть швидше, і малюк поводиться спокійніше, а дрібниці в поведінці коханого не викликають роздратування.

Читайте також: «Як побороти страх водити машину». 

Плануйте абсолютно все

Секрет гармонійної декретної відпустки — погодинне планування кожного дня тижня, з яким повинен бути ознайомлений і чоловік. Бабусям з дідусями також не завадить знати заздалегідь, коли потрібна їхня допомога.

Займаючись складанням режиму, враховуйте, що психологи не рекомендують виходити на вулицю з немовлям під час сну, а радять використовувати цей час на себе, а не лише на готування, прибирання і прання. Вічно драїти квартиру — не вихід. Потрібно звикати до того, що в найближчі кілька років малюк буде генератором постійного хаосу в будинку.

Зверніть увагу на час для спілкування в соцмережах і на форумах. Краще скоротіть його, не забуваючи при цьому тримати зв’язок з колегами та друзями, у яких є діти старшого віку, або їх поки немає. Стежити за міськими новинами, подіями культурного та світського життя. Виділіть час для перегляду нових серіалів, фільмів. Може, варто підтягнути англійську або почати вчити іншу мову? До речі, сидячи в декреті можна підробити в інтернеті, а потім здивувати чоловіка сюрпризом, наприклад, вишуканою вечерею при свічках і пам’ятним сувеніром.

Пошукайте в мережі «тусовки для молодих мам» у вашому місті. У таких об’єднаннях можна знайти не лише навчальні програми та секції за інтересами, заняття у присутності дітей. Один з напрямів їхньої діяльності — організація культпоходів і клубних розважальних заходів для мам з малюками різного віку.

І на закінчення підказуємо ідею. Перебуваючи на дитячому майданчику, намагайтеся спілкуватися з новими знайомими не про дітей, а на абстрактні й навіть робочі теми. Це місце і люди можуть стати основою для створення мережі нетворкінгу, яка буде корисна як в декреті, так і в діловому житті після нього.

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Олеся

    Думаю, словосполучення “Декретка відпустка” недоречне.
    Щоденна реальність догляду за дитиною відпустку зовсім не нагадує 🙂

  2. Вероніка

    Непогана статья,цікава.

Рекомендовані статті
Як визначити колір очей дитини
1 Березня / 2023 Вагітність та пологи
Що треба знати про партнерські пологи
3 Січня / 2018 Вагітність та пологи
VISUAL by EVA