Що означає бліда друга смужка на тесті на вагітність

Ні для кого не секрет, що першою ознакою вагітності є відсутність менструації. Іноді навіть незначна затримка дає надію на те, що нарешті сталося диво й у вашій родині очікується таке довгоочікуване поповнення. Щоб точно дізнатися чи станете ви в найближчому майбутньому мамою чи ні, достатньо придбати в найближчій аптеці тест на вагітність. Це найперевіреніший, найшвидший і найлегший спосіб дізнатися про зародження нового життя.

Час читання: 3 хвилини та чашка чаю ☕

статья доступна на русском языке

Бліда смужка на тесті на вагітність

Але не завжди все так однозначно, особливо в тих випадках, коли на тесті з’являється друга бліда смужка. Що це означає і чому таке явище вважається досить поширеним? Нумо розбиратися разом.

Цікаво по темі: Кольорова вагітність: ознаки, симптоми, причини

Як працює тест на вагітність

Тут немає ніякої магії й все дуже просто. Завдання будь-якого тесту на вагітність – виявити наявність хоріонічного гонадотропіну людини (ХГЛ). Цей гормон починає вироблятися в організмі вагітної жінки та легко виявляється в сечі за допомогою спеціальних реагентів, які знаходяться в самому тесті. В результаті ми маємо одну контрольну смужку та другу, що підтверджує вагітність.

Як працює тест на вагітність

Іноді друга смужка на тесті ледь помітна, що власне і вводить жінок в оману. Обмовимося відразу, ймовірність вагітності в цьому випадку досить висока. Ледве світла смужка може свідчити про низький рівень гормону ХГЛ. Таке часто трапляється, коли жінка робить тест після затримки або до її настання. Синтез гормону набирає обертів поступово. Тобто чим раніше ви зробите тест, тим світлішою буде смужка, чим пізніше – тим яскравіше.

Цікаво по темі: Підготовка до вагітності: готуємося до важливої ​​події заздалегідь

Смужки на тесті на вагітність

Серед інших можливих причин появи світлої смужки може бути низька чутливість тесту. Як правило, на упаковці вказані такі параметри: 10, 15, 20, 25 або 30 мМЕ/мл тощо. Ці числа говорять про те, яку концентрацію гормону в сечі вони можуть “вловити”. Наприклад, тест на вагітність з чутливістю 10 мМЕ/мл буде максимально точним, оскільки він реагує навіть на невелику кількість гормону. Відповідно тест із чутливістю 30 мМЕ/мл визначить зародження нового життя, коли концентрація ХГЛ буде вищою.

Важливо: рівень гормону ХГЛ безпосередньо залежить від терміну вагітності. З моменту запліднення його концентрація в організм поступово зростатиме. Вже приблизно через тиждень після зачаття ви зможете дізнатися, що скоро станете мамою.

У яких випадках друга смужка на тесті не говорить про вагітність

У деяких випадках буває так, що друга ледве помітна смужка може свідчити про хибну вагітність. Що може вплинути на результат? Зараз розберемося. Зібрали для вас 4 найпоширеніші причини, які можуть впливати на процес визначення вагітності в домашніх умовах.

Бліда сруга смужка на тесті

Вийшов термін придатності тест-смужки

Як уже говорили раніше, механізм дії тесту полягає у наявності спеціальних реагентів, які визначають наявність гормону ХГЛ у сечі. Якщо ви скористаєтеся простроченою тест-смужкою, є велика ймовірність отримати хибнопозитивний або хибнонегативний результат. Тому обов’язково перед покупкою перевіряйте термін придатності.

Клуб Щаслива мама инстаграм

Недотримання інструкції

Щоб результати були достовірними, важливо дотримуватись інструкції щодо застосування. Потрібна чиста місткість для сечі, також слід дотримуватися часу, відведеного для всіх маніпуляцій. Більшість тестів потрібно перевіряти через 1-10 хвилин після того, як вони вступлять у реакцію із сечею. В іншому випадку сеча почне випаровуватись і результат такого тесту може бути сумнівним.

Недотримання інструкції

Нещодавно був викиденьабо аборт

Велика кількість вагітностей переривається ще на терміні до чотирьох тижнів. Жінка навіть може і не знати про свій статус, тому що викидень може бути сприйнятий як звичайна менструація. Однак на цьому тлі ХГЛ у крові вже буде присутнім. Тому на тесті може з’явитися ледь помітна друга смужка.

Недавній аборт також може показати хибнопозитивний результат. І в цьому знову ж таки винен той самий гормон.

Цікаво по темі: Як визначити, якого кольору будуть очі у дитини

Прийом медикаментів для підвищення фертильності

Якщо ви активно працюєте над тим, щоб стимулювати процес овуляції та зачаття, приймаючи призначені лікарем ліки, то тест на вагітність може вас, так би мовити, ввести в оману. Річ у тому, що такі препарати містять невелику кількість ХГЛ. У цьому випадку дізнатися вагітні ви чи ні краще під час огляду у гінеколога.

Прийом медикаментів

Важливо знати: на результат не впливають захворювання сечостатевої системи, прийом оральних контрацептивів, антибіотиків, алкоголю, грудне вигодовування.

Як точно визначити вагітність

Зіткнувшись з тим, що на тесті з’явилася друга смужка блідого кольору, рекомендуємо скористатися такими рекомендаціями:

  • за кілька днів зробіть повторний тест;
  • здайте аналіз крові у лабораторії на ХГЛ;
  • відвідайте гінеколога.

Відвідайте гінеколога

Мінімізувати ризик появи другої слабо помітної смужки на тесті вам допоможуть такі поради:

  • робіть тест приблизно на 2-3 день затримки;
  • суворо дотримуйтесь інструкцій;
  • тест краще робити з ранку при першому відвідуванні туалету.
  • попередньо не вживайте сечогінні засоби та не пийте багато рідини, оскільки концентрація гормону може бути знижена і результат буде хибним.

Сподіваємося, нам вдалося дати розгорнуту відповідь на питання “Чому на тесті на вагітність з’являється друга смужка блідого кольору”. У будь-якому випадку, якщо ви хочете впевнитись у своєму статусі майбутніх батьків, відвідайте гінеколога.

 

Читайте також:

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
10 Червня / 2020 Вагітність та пологи
Як позбутися пігментації під час вагітності
14 Червня / 2023 Вагітність та пологи
VISUAL by EVA