Безпечний інтернет: так, ви можете створити його власноруч!

Сучасні діти рано починають користуватися інтернетом. Проте не вся інформація в ньому призначена для дітей, а в мережі можна натрапити на зловмисників. Тому завдання батьків — обмежити доступ дітей до забороненого контенту та навчити їх безпечної поведінки в інтернеті.

Норми роботи з компʼютером

Однозначної відповіді, скільки часу дитина може проводити перед монітором, немає. Проте найчастіше називають такі цифри:

  • 5-7 років до 30 хвилин на день;
  • 8-12 років до години на добу;
  • підліткам до 16 років до 2 годин на день.

Звісно, ці показники дуже відірвані від реальності. Так мало би бути, але сучасна освіта вимагає роботи з інтернет-джерелами. Інтернет також використовують для відпочинку: слухають музику, дивляться фільми, спілкуються. 

Дотримання наведених показників допоможе зберегти зір (у комплексі з дотриманням правил постави, висоти стільця, відстані від монітора до очей) та уникнути залежності дитини від гаджета.

Як контролювати поведінку дитини в соціальній мережі

Більшість соцмереж мають віковий контроль. Там не можна зареєструватися, якщо користувач не досягнув 13 років. Проте дитина може обманути систему, вказавши іншу дату народження. Тому спеціалісти радять не забороняти дитині користуватися подібними сайтами, а пояснювати. Зокрема:

  • стати порадником дитині: як заповнити сторінку, обрати фото, що написати про себе;
  • попросити дозволу додатися в друзі (підписатися): водночас можливість для спілкування й певний контроль;
  • обговорювати в дружньому форматі, чим займається дитина в мережі.

Водночас ненавʼязливо розказуйте про шахрайство в соцмережах. Наприклад, навчіть дитину не надавати нікому приватну інформацію, не надсилати особисті фотографії, завжди перевіряти друзів, які звертаються до неї з дивними проханнями. Їхню сторінку могли присвоїти інші люди, що прагнуть зробити щось погане. 

Насправді діти не такі наївні й безпорадні в соцмережах, як звикли думати дорослі. Частіше за все вони знають, з ким спілкуються. Важче за все надурити підлітків, які завдяки досвіду й постійному спілкуванню один з одним бачать шахраїв і збоченців одразу. 

Часто батьки занадто переоцінюють значення меседжів у соціальних мережах. Зазвичай діти й тінейджери просто шукають способи вираження чужими словами або знаходять красиві тексти для створення онлайн-образу, який не має нічого спільного з їхнім станом тут і зараз.

Більшість підписників дитини це друзі, знайомі та «пʼяте рукостискання». Тобто це ровесники чи дорослі люди, яких вона знає через когось. Більшість сучасних дітей не відмовляються додавати в друзі батьків, родичів і навіть учителів. 

У соціальній мережі дитина не ховається, а навпаки, транслює себе широкому колу людей. Наразі набагато дивнішим є те, що підліток уникає соціальних мереж, аніж те, що він проводить там значну частину вільного часу.

Соцмережа може бути хобі! Зараз доволі популярним є інстаблогерство. Це надихає підлітків на створення красивих фотографій, їх обробку та ведення особистих блогів. 

Чого батькам категорично не можна робити: 

  1. Читати особисте листування. Якщо ви зробили це випадково й побачили щось неприпустиме для вас (наприклад, лайку), не акцентуйте на цьому увагу. Діти рано чи пізно починають робити речі, які припустимі в їхньому колі спілкування. Якщо дитина не лається при вас, вона вміє контролювати своє мовлення в різному оточенні.
  2. Наполегливо «радити» щось стосовно нових друзів, захоплень тощо. Якщо вам не подобаються репости, певні групи чи статуси, то це ваш субʼєктивний смак. Виняток: ви помітили, що дитина спілкується з людиною, яку не може ідентифікувати. Делікатно запитайте про це з позиції батьківського хвилювання.
  3. Намагатися слідкувати, скільки часу дитина проводить у соцмережі, особливо якщо йдеться про підлітка. Якщо таке дозвілля не впливає на настрій, навчання, хобі, інші офлайн-захоплення, то соцмережі спосіб спілкування, а не залежність.

Інших способів контролю не існує. Тому вся відповідальність лягає на плечі мами й тата, яким слід встановити довірливі стосунки з дитиною. Тоді вони зможуть вчасно помітити тривожну ситуацію й уникнути її без серйозних наслідків.

Поради для батьків: шукаємо способи контролю онлайн

Якщо обмежити користування саме соцмережами практично неможливо, то в інтернеті такі можливості є. Їх називають системою батьківського контролю, яка є в усіх браузерах і на деяких платформах.

Наприклад, у Google ви можете встановити перелік сайтів, на які не можна зайти з певного акаунту. Також є додаток FamilyLink, який дозволяє керувати акаунтом дитини. Зазвичай дорослі обмежують доступ до сайтів 18+. Подібні налаштування дозволяють обмежити доступ до соцмереж і розважальних сайтів на період, поки дитина не зробить уроки.

Очевидно, що це не працює з підлітками. Вони достатньо розумні, щоб створювати нові й нові акаунти, які ви не зможете контролювати. 

Існує також безліч шпигунських програм, які перехоплюють текстові повідомлення, записують зображення з вебкамери та звук. Проте ми не радимо шпигувати за власною дитиною, бо вона має право на приватність.

Достатньо популярною серед дітей є відеоплатформа YouTube. Хостинг працює над фільтрацією контенту, накладає вікові обмеження на відео. Також батьки самостійно можуть налаштувати роботу сайту чи додатка. Тест на вік (щоб отримати доступ до налаштувань) — математичні приклади, які не можуть розвʼязати діти з молодшої школи.

Для наймолодших користувачів створено додаток YouTube Kids, в якому можна переглядати мультфільми та інший матеріал, призначений для малюків. У «дорослій» версії ютуб не покаже відео 18+ акаунту, користувач якого вказав менший вік. Але знов-таки дитина може приписати собі кілька років під час реєстрації.

Звісно, в інтернеті є безліч загроз для дитини. Проте це не привід забороняти їй користуватися мережею. Батьки повинні обмежити доступ до заборонених сайтів і стати дитині порадниками. Тоді в незрозумілій ситуації вона не діятиме на власний розсуд, а звернеться за порадою до мами чи тата.

25 Листопада / 2019 Виховання і розвиток

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті