Традиції святкування Дня матері в різних країнах світу

Час читання: 8 хвилин та чашка кави ☕

статья доступна на русском языке

День матері — особливе свято. Його відзначають навесні, коли оживає природа, розквітають квіти, зароджується нове життя, і це чи не найкраща метафора материнства.

2022 року в Україні День матері припадає на 8 травня. І хоча свято не є державним, але воно здобуло неабияку популярність серед українців. Звідки й коли з’явилася традиція вшановувати мам, бабусь і вагітних жінок, та як це роблять по всьому світу?

Історія свята

З XVII до XIX століття у Великобританії День матері святкували під час Великого посту. У США відродити традицію спробувала у 1872 році активістка Джулія Хоув. Вона вважала, що в цей день потрібно нагадати про роль жінки й підтримати матерів з усього світу. Однак її ініціативу проігнорували, і про запровадження свята на державному рівні забули.

Аж до 1907 року. Тоді Анна Джарвіс, донька Анни-Марії Рівз-Джарвіс, звернулася до різних установ і відомих осіб з ініціативою вшановувати матерів щорічно в другу неділю травня — у памʼять про власну маму, яка рано померла. У США матір Анни-Марії була відомою громадською діячкою, котра присвячувала свою діяльність розвитку охорони здоровʼя. Також жінка народила 13 дітей, з яких, на жаль, вижило лише четверо.

Свято запровадили лише у 1910 році у рідному для Джарвісів штаті Вірджинія, а в 1914-му за часів президентства Вудро Вільсона воно стало національним.

Ініціативу підтримали й інші країни. 

Цікаво по темі: Міжнародний день сім’ї: що ми святкуємо

Як святкують День матері в різних країнах

У День матері хочется якось по-особливому подякувати найріднішій людині за подароване життя, за клопоти й ласку, за допомогу у пізнанні світу. Якщо вже всі ідеї скінчилися, можливо, вам припадуть до душі світові традиції святкування цього особливого дня.

Сполучені Штати Америки

У США заведено навідуватися до батьківського дому, дарувати символічні подарунки мамам, дякувати за виховання й турботу. Дуже популярні родинні вечері, де за одним столом збираються декілька поколінь, а діти й чоловіки готують сюрпризи. Також американці полюбляють активний відпочинок на природі. За традицією цього дня сини й дочки мають примиритися з мамами, подолати всі непорозуміння, пробачити один одному, навіть якщо стосунки геть погані.

Австралія

В Австралії висловлюють подяку не лише мамам, а й усім жінкам, причетним до виховання — бабусям, няням, вчителям тощо. Матерям дарують листівки, приємні дрібниці, прикраси, квіти. Діти вчать тематичні вірші й готують подарунки своїми руками.

До речі, у США і в Австралії у День матері на одяг чіпляють гвоздику:

  • кольорова (темна) означає, що мама жива;
  • білу прикріплюють у памʼять померлої матері.

Цікаво по темі: З Днем матері 2023: красиві вітальні листівки

Бразилія

Цей день важливий для країни через велику кількість багатодітних сімей. Напередодні свята в школах і садках готують святкову програму й подарунки для мам, а святкують вже ввечері у родинному колі. Не залишаються осторонь торговельні мережі, вони пропонують знижки на товари, які порадують жінок різних поколінь.

Канада

У свято канадці із задоволенням позбавляють мам і бабусь від домашніх справ, готують сніданки або прибирають вдома, а весь день присвячують спілкуванню з найближчою людиною.

У якості подарунків в Канаді підносять спеціальні екскурсії, зокрема популярні послуги від Prairie Dog Central Railway. Перевізник організовує поїздку маминого дня і дарує подарунки мамам та бабусям. У магазинах і супермаркетах зʼявляється багато сувенірної продукції та корисних товарів для жінок.

Цікаво, що канадці вітають не тільки власних мам, а й тещ і свекрух. Для багатьох вони такі ж близькі люди, як рідні матері. На цей випадок компанія Hallmark пропонує особливі листівки з написом «Тій, що як мама».

День матері настільки популярний, що не всім вдається забронювати столик у ресторані чи екскурсію — останні місця зникають за кілька тижнів до свята. Це свідчить про велику увагу канадців до родинних цінностей.Клуб Щаслива мама инстаграм

Китай

У Китаї також святкують День матері в другу неділю травня. Традиції схожі на європейські та американські. Інколи на свято накривають стіл зі смаколиками, запрошують до нього не тільки родичів, а й друзів і сусідів.

Японія

Довгий час на Сході заперечували значну роль жінки, матері у суспільстві, але з 1947 року встановлено особливий день її шанування. До подарунка японці прикладають червону гвоздику на знак вдячності за виховання й турботу.

Європа

У Європі звичай святкувати День матері має глибокі коріння. Відомі ще давньогрецькі й римські свята, які возвеличували богинь плодючості й землеробства. Тож, наприклад, в Італії свято відзначають з розмахом. Щоб передати свою любов і турботу, жінкам дарують квіти, парфуми, приємні дрібниці.

Україна

В Україні свято ще не набуло розмаху, але з кожним роком все більше і більше українців вітають своїх мам і бабусь. Зазвичай дарують квіти, листівки, солодощі. Діти власноруч роблять подарунок або дарують пісні чи вірші. Привітати може й чоловік дружину, дякуючи за дитину; жінка свою свекруху або чоловік тещу.

День матері в Україні має чудові перспективи для розвитку, адже у нашого народу існує міцний звʼязок між поколіннями. Тому пропонуємо 12 травня присвятити час матерям, сходити на прогулянку або приготувати приємний сюрприз. Не забуваймо й про День батька, який святкують щорічно у третю неділю червня.

Цікаво по темі: Дорослі діти: час зателефонувати мамі

Коли ще можна привітати мам, якщо не в травні

У різних країнах дата, на яку припадає свято, різна. Тому можна привітати близьких в інший день, наприклад, як в:

  • Єгипті — 21 березня;
  • Грузії — 3 березня;
  • Вірменії — 7 квітня;
  • Республіці Казахстан — третю неділю вересня;
  • Киргизії — третю неділю травня;
  • Великобританії — першу неділю березня;
  • Греції — травня;
  • Польщі — 26 травня;
  • Швеції та Франції — в останню неділю травня;
  • Сербії — в грудні;
  • Іспанії, Португалії, Литві — в першу неділю травня.

Що дарувати

Звичайно, не варто згадувати про мам лише один раз на рік і відкуповуватися дріб’язковими подарунками. Слід піклуватися і приділяти їм увагу щодня, навідувати чи телефонувати — це найкращий презент, який вам нічого не коштуватиме. А у свято влаштуйте щось особливе, наприклад родинну вечерю або невеликий відпочинок.

Існує безліч альтернатив традиційним подарункам. Зовсім не обовʼязково шукати нову пательню або пилосмок. Приміром, у Європі мам запрошують у кафе, на прогулянку чи шопінг, де вони можуть купити все, що заманеться.

В будь-якому випадку, вибираючи подарунок на день мами, не обмежуйтеся речами з практичним застосуванням, проявіть креатив і фантазію.

 

Читайте також:

2 Травня / 2022 Материнство

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті