Свято в тата: чому важливо святкувати День батька

Так повелося, що основна роль у вихованні дітей відведена мамам, але ж, погодьтеся, татусі відіграють у цьому процесі не менш важливу роль. Адже батько — це авторитет, однаково важливий і для сина, і для дочки, опора, приклад для наслідування та провідник у світ дорослих.

Час читання: 7 хвилин та чашка кави ☕

статья доступна на русском языке

Мамам ми висловлюємо свою вдячність за виховання та любов у травні, в День матері, але чи чули ви про аналогічне свято батьків? А воно існує! За усталеною традицією в більшості країн світу День батька припадає на третю неділю першого місяця літа. У 2022 році привітати татусів можна 19 червня.

Історія свята

Ідея вшановувати батьків вперше зʼявилася в американки Сонори Смарт. У 1909 році жінка звернулася до влади Вашингтона з ініціативою запровадити День батька. Так вона хотіла подякувати своєму татові й всім татам світу за подвиг виховання.

Річ у тому, що батько Сонори, Вільям Смарт, після смерті своєї дружини мусив сам виховувати шістьох дітей, серед яких було одне немовля. На час впровадження свята він продовжував піклуватися про родину.

Тож з 1910 року щорічно в третю неділю червня відзначають День батька. Раніше вшановували тільки вдівців, які виховували дітей самотужки. З 1966 року в США свято набуло статусу національного, а тепер воно для всіх тат. Традиційно в цей день американці носять на одязі гвоздики: червону, якщо батько живий; білу — якщо помер.

Головне завдання свята привернути увагу до ролі батьків у родині, підвищити їхній соціальний статус, підтримати батьків-одинаків.

Пропонуємо й вам не ігнорувати цей день і хоча б символічно привітати тата, просто зробити якусь приємність.

Коли ще можна привітати тата

Щось подарувати батькові чи привітати його можна не тільки у червні. У різних країнах світу день припадає на різні дати:

  • У третю неділю червня — як у США — свято відзначають в Україні, Великій Британії, Канаді, Франції, Туреччині, Індії.
  • У першу неділю червня святкують у Литві.
  • У другу неділю першого літнього місяця тат вітають бельгійці.
  • Італійці та іспанці відзначають 19 березня, в день св. Йосипа.
  • В Естонії День батька припадає на 1 листопада або другу неділю цього ж місяця.

Деякі країни, наприклад Південна Корея, не підтримують загальноприйнятих світових дат. Вони відзначають День батька 8 травня.

Як святкують День батька у світі

По-різному 🙂 Але головне у цей день — звернути увагу на соціальні проблеми батьківства й подякувати татові за виховання, підтримку й любов.

У багатьох країнах проводять тематичні свята в навчальних закладах. Як-от у Сполучених Штатах Америки, де День батька має виняткове значення і святкується майже з таким же розмахом, що й День матері. Школярі запрошують своїх тат на концерти чи виставки, готують для них виступи. У дитячих садках малеча власноруч робить символічні листівки та подарунки.

У Фінляндії мами й бабусі готують родинну вечерю, зокрема святковий пиріг. Також цього дня відвідують кладовища, вшановуючи померлих тат і дідусів. В Австралії святкують усією родиною, ходять на пікніки або в походи. Вважається, що таке дозвілля зміцнює стосунки між членами сімʼї, а час, проведений разом, — кращий подарунок.

Українці тільки починають знайомитися з традицією. Однак свято вже полюбилося, і у 2019 році Кабінет Міністрів схвалив указ Президента «Про День батька». Це важливий крок, бо свято має на меті привернути увагу до підвищення статусу чоловіка як батька в процесі виховання дітей, розвитку свідомого материнства і батьківства, популяризації сімейних цінностей.

Вибираємо подарунок для тата

Цікаво, що в День батька торговельні мережі майже не проводять акційні розпродажі. Але це не привід відмовлятися від приємного подарунка. Звичайно, мама може підготувати вартісну річ, про яку мріяв тато: новий спінінг, ігрову приставку тощо. Але презентувати ці речі доречніше на день народження. А у свято всіх тат краще підготувати подарунок (хай і символічний), який буде наче промовляти: «Ти — хороший тато».

Клуб Щаслива мама инстаграм

Робимо своїми руками

До виготовлення найкращого презенту для голови родини залучіть усіх членів сім’ї, навіть наймолодших. Аплікації, листівки, композиції з квітів будуть від дітей, а від мами — смачна вечеря чи організація дозвілля. Варіантів безліч: від вечора ігор чи футболу до боулінгу чи картингу.

Не обовʼязково витрачати багато грошей на подарунок. Листівка від щирого серця, підписана вами чи дітьми цінніша, ніж дорога пляшка віскі.

А ще ви можете разом із дітьми влаштувати справжнісіньке шоу, а саме: змайструвати ляльковий театр та подарувати татові свою першу виставу!

З найбюджетніших варіантів — пікнік на природі, прогулянка в парку чи просто вечеря. Прикрасьте квартиру повітряними кульками, прапорцями, гірляндами — і святкова атмосфера гарантована.

Цікаво по темі: День батька: чому нас навчили тата

Символічні подарунки

Такі легко знайти в сувенірних чи крафтових крамничках, інколи у гіпермаркетах. Мова йде про:

  1. Посуд із написами «Найкращому татові» і подібними. Це практичний подарунок, який не буде вкриватися пилом на полиці й щодня покращуватиме настрій своєму володарю. Замовити індивідуальний дизайн або напис у майстрів можна на платформах crafta.ua, etsy.com.
  2. Одяг з кумедним написом: футболки, светри, світшоти, кофти з унікальним принтом. Зараз надзвичайно популярний так званий family look, коли усі члени родини одягнені в одному стилі або мають однакові футболки з тематичними написами. Можливо, це саме ваш варіант?
  3. Книгу «За що я люблю тата» або грамоту найкращому батькові. Цей презент просто зробити своїми руками. Проявіть трохи фантазії, згадайте, за що саме ви й ваші діти цінуєте голову родини, підготуйте веселі написи та найкращі світлини.
    Ось, наприклад, декілька ідей для наповнення книги під умовною назвою «За що ми любимо тата»:
  • Ти розповідаєш неймовірні історії.
  • Готуєш на сніданок найсмачніші бутерброди.
  • З тобою так весело гуляти, поки не бачить мама.
  • Ти вмієш усе на світі.
  • Як ніхто інший, можеш розвеселити.

Не обов’язково складати книгу. Підготуйте невеликі листівки або плакати з приємними написами, зробіть цікаві фото, сформуйте колаж та роздрукуйте. Такий простий, але приємний презент неодмінно сподобається й надовго залишиться в памʼяті.

Для натхнення не заборонено підгледіти ідею в інтернеті.

  1. Букети зі смаколиків і не тільки. Хоча чоловікам не заведено дарувати квітів, але незвичайний букет буде до смаку багатьом татам. Що покласти? Алкогольні напої, ковбаски, сири, екзотичні фрукти, сухофрукти, а до гастрономічного подарунка можна додати листівку з привітаннями.

Емоції, враження, час

Ваш тато давно мріяв стрибнути з парашутом або відвідати курси екстремального водіння? Це чудова ідея для подарунка. Не обовʼязково проводити цей день родиною. Подаруйте татові «час для себе», коли він може поїхати на риболовлю, релаксувати з друзями або просто відпочити від буденних справ.

Якщо можливості придбати сертифікат немає, зробіть власний. Подаруйте чоловікові купони на приємні речі. Наприклад:

  • Дає право на незапланований вихідний.
  • Можна сьогодні не мити посуд.
  • Дозвілля на вихідних вибирає тато.
  • Вечір улюблених фільмів або ігор.

Аби купони точно вразили тата, будьте щирими й напишіть на них щось справді вартісне, позбавте батька від того, що він не любить робити хоча б тимчасово. О, це має сподобатися не менше ніж набір новеньких інструментів.

 

Насправді, бути чоловіком нелегко. Ти мусиш бути й чоловіком, і батьком одночасно — опорою для дружини та дітей, захисником, добувачем. Тому не забувайте про внесок тат у виховання молодого покоління. І дітям розкажіть. А у День батька відзначте це, щиро подякуйте татам, чоловікам, дідусям за те, що вони роблять для родини. Тож починайте готувати сюрпризи для тат, вони обовʼязково оцінять старання.

 

Читайте також:

19 Червня / 2022 Материнство

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Наталія

    Дуже корисна стаття, якось раніше про це і не задумувались, дякую))))

  2. Валерия

    Отец такой же важный член семьи как и мама которая родила ребенка, не которые женщины обесценивают роль отца и это огромная ошибка

  3. Анна

    Очень понравилась статья ❤️

  4. Ірина

    Супер! Море вражень від прочитаного! Дякую

  5. Людмила

    Отличная статья, несмотря на ошибки!

  6. Елена

    Мне очень понравилась статья

Рекомендовані статті