Потеряшки: як не загубити дітей та швидко їх знайти

Якими б уважними ми не були, певно, кожна матуся пам’ятає такі моменти, коли вона випустила з уваги свою дитину. Якщо це не про вас, тоді ви велика розумниця й дуже уважна матуся. Тим не менш, усім без винятку батькам варто навчити дитину не лякатися та правильно поводитися в різних ситуаціях. Про те, як навчити малечу не губитися та як діяти в незнайомому середовищі, якщо це станеться, читайте в нашій новій статті.

Чому діти губляться

Діти можуть губитися в найнеочікуваніших ситуаціях. Наприклад, ви сховалися в тіні дерева, доки малеча бавиться на гойдалці. В цей час ви її бачите, а вона, вас — ні. Побачивши, що матусі немає поряд, дитина може серйозно перелякатися й почати вас шукати. В цей час ви можете відволіктися на телефонний дзвінок або смс — і ось вже дитина побігла від вас в інший бік. Так само може зазубитися й дитина шкільного віку: наприклад, проїхати зайву зупинку або ж просто звернути не на ту вулицю. Найпростіший спосіб вирішити таку проблему — подзвонити вам і сказати про те, що сталося. А що робити, якщо телефону дитина не має або у нього розрядилася батарея? Тоді вам варто підготувати дитину до подібної ситуації.

Про що заздалегідь поговорити з дитиною

  • Як тільки ваша дитина зможе запам’ятати кілька номерів телефонів: батьків, бабусі тощо, вона має їх вивчити. Так само малеча повинна знати свою домашню адресу, свої та ваші прізвище, ім’я, по батькові.
  • Коли дитина вперше почне користуватися громадським транспортом, докладно поясніть їй, як діяти, якщо вона проїде зайву зупинку: потрібно перейти дорогу там, де це дозволено, й віднайти зупинку зі зворотнім автобусом.
  • Не варто соромитися питати допомоги в інших людей: найкраще, щоб це була офіційна особа, наприклад, поліцейський, охоронник або касир в магазині тощо. А якщо таких людей поблизу не знайдеться, можна зайти до кінотеатру, магазину, підійти до людини на вулиці й запитати у неї необхідну інформацію. Це може бути інша «мама» або «бабуся» — молоді жінки та жінки середнього віку.
  • Обов’язково навчіть дитину тому, яку допомогу їй може надати незнайомий дорослий: зв’язатися з вами телефоном, повідомити назву вулиці, на якій знаходиться дитина, або викликати поліцейських. В жодному разі не можна нікуди йти з незнайомими дорослими (якщо це не поліцейський) або приймати від них будь-які подарунки чи солодощі. Так само не можна говорити незнайомим дорослим (окрім поліцейських) точну адресу свого проживання, особливо, якщо у дитини є ключі від квартири.
  • Найперше правило — «стій де стоїш». Розкажіть малечі, що ви швидше її знайдете тоді, коли вона стоятиме на одному місці — там, де вона зрозуміла, що загубилася, а не шукатиме вас. Це правило також допоможе запам’ятати, що не можна нікуди ходити з незнайомими дорослими.

  • На випадок, якщо ви вийдете з транспорту, а дитина з якихось причин лишиться в ньому, їй потрібно вийти на наступній зупинці та чекати вас. Так само варто діяти і якщо малеча вийде сама з транспорту, а ви поїдете далі. Головне правило: вийти на вулицю і нікуди не йти.
  • Розкажіть дитині про те, що якщо вона загубиться разом з іншими дітьми, їм обов’язково потрібно триматися разом.
  • З дітьми молодшого віку можна розіграти сценку на тему «Як Зайчик шукав маму» і докладно програти усі дії Зайчика, проговорити слова, з якими він звертатиметься по допомогу.
  • Дитина не повинна боятися, що її знайдуть. Найголовніше — не сварити її за подібні ситуації, а навпаки, намагатися заспокоїти та створити відчуття комфорту та безпеки. І тоді дитина сама буде намагатися зробити так, щоб її знайшли.

Що робити, щоб не губити дітей

  1. Майте при собі номери телефонів усіх, хто має відношення до вашої дитини: вихователів і вчителів, друзів, однокласників, з якими вона спілкується, та їхніх батьків. У разі необхідності до них ви звертатиметеся в першу чергу.
  2. В багатолюдних місцях весь час тримайте дитину на виду: не дозволяйте їй триматися за вашу сумку чи одяг — тільки за руку. Краще, щоб дитина йшла попереду вас, а не позаду.
  3. Перебуваючи в новому та багатолюдному місці, нагадайте малечі про правила поводження на випадок, якщо вона загубиться, та заздалегідь домовтеся про те, де ви зустрінетеся. Контрольною точкою може стати будь-який помітний об’єкт: дитячий майданчик, гойдалка, фонтан тощо.
  4. Сьогодні є багато корисних гаджетів, що допомагають не губити дітей: додаток для мобільного телефону, що відслідковує його місцезнаходження, годинник з GPS-трекером, сигнальні браслети тощо. Оберіть щось відповідно до віку вашої дитини.

Як діяти, якщо дитина загубилася

  • Запам’ятайте час, коли побачили, що загубили дитину.
  • Зателефонуйте тим, хто міг бути поряд з дитиною перед тим, як вона загубилася: друзі або їхні батьки, вчителі, вихователі.
  • Якщо це сталося у потязі, розважальному центрі або в іншому закладі, зверніться до адміністратора, провідника тощо.
  • Якщо через годину ви не знайдете дитину, звертайтеся до поліції.
  • Запросіть допомогти якомога більше людей: через соцмережі і т.д.

А після того, як ваша дитина віднайдеться, обов’язково обійміть її та покажіть як ви раді тому, що вона знайшлася. А потім вдома обговоріть ситуацію, що склалася, похваліть дитину за її правильну поведінку, разом укажіть та обсудіть помилки.

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
11 способів ненав’язливо вчити мову з дитиною
26 Березня / 2024 Виховання і розвиток
0-Роль-сім’ї-у-вихованні-дитини
19 Лютого / 2024 Виховання і розвиток