Як збити ацетон у дитини в домашніх умовах?

Багато батьків стикалися з такою проблемою, як підвищений ацетон у дитини. Важливо розуміти, що це не зовсім захворювання, це синдром ацетонурії. Іншими словами, це комплекс симптомів, які можуть виникати за різних станів або супроводжувати деякі захворювання у дітей. Його розвиток пов’язаний з особливостями обміну речовин за умов хвороби, стресу чи рідше при великих фізичних навантаженнях.

Час читання: 3 хвилини та чашка чаю ☕

статья доступна на русском языке

Щоб повністю розібратися з такою проблемою, як підвищення ацетону, дізнатися, як збити його в домашніх умовах, EVA Blog звернувся за консультацією до сімейного лікаря Нефф Вікторії. Ну що ж, розберемося що до чого.

Як збити ацетон у дитини в домашніх умовах

Підвищення ацетону: причини та симптоми

Для стабільної роботи організму – дитячого та дорослого – потрібна енергія. Вона виробляється у процесі метаболізму вуглеводів. Коли виникає дефіцит тих самих вуглеводів, а якщо бути точніше – глюкози, організм перемикається на використання жирів для заповнення енергетичної потреби. Своєю чергою, розщеплення жирів відбувається зі звільненням великої кількості кетонів (ацетону), які виводяться із сечею.

Цікаво по темі: Направлення в інфекційну лікарню: що брати з собою мамі з дитиною?

Якщо при цьому дитина вже зневоднена на тлі тієї ж високої температури, кетонові тіла накопичуються в крові та з її струмом дратують блювотний центр. Це і запускає каскад реакції, які ми бачимо як прояви симптомів.

 У дитини піднявся ацетон

Ацетонемічний синдром має такі ознаки:

  • запах ацетону з рота в дитини, і навіть від сечі;
  • слабкість, сонливість, дратівливість;
  • нудота, блювання, діарея;
  • температура;
  • втрата апетиту.

Клуб Щаслива мама инстаграм

Як зрозуміти, що справа саме в ацетоні

Визначити, що у дитини піднявся ацетон ви зможете самостійно.

По-перше, з’являється характерний запах із рота, особливо під час іншого захворювання (ГРВІ, гострої кишкової інфекції або будь-якої іншої з підвищенням температури). По-друге, є спеціальні тест-смужки для визначення наявності ацетону в сечі. Вони мають градацію у чотири плюси. Чим вище кількість плюсів, тим вищий ацетон.

Підвищення ацетону причини та симптоми

Буде цікаво: Що робити при струсі мозку у дитини: перша допомога у домашніх умовах

Як збити високий ацетон у дитини

Що мають робити батьки, щоб допомогти своїй дитині впоратися із цим станом? При першому появі запаху ацетону, або якщо ваша дитина «температурить», негайно починати відпоювати малюка. Це можуть бути солодкі напої: компот або підсолоджена вода. Можуть бути спеціальні засоби для оральної регідратації (їх в аптеці безліч), можливо навіть розчин глюкози.

Відпоювання дитини

При високому ацетоні важливо дотримуватися дієти: необхідно виключити важку їжу. Раціон дитини повинен бути збалансованим, харчування – дробовим (невеликі порції та часто).

Що стосується відпоювання, то тут є важливий відступ! Відпоювати – це не означає давати дитині випити склянку рідини за раз, давайте кожні п’ять хвилин по чайній ложці. Крім того, якщо вже є блювота, то дотримуємося 30-хвилинного інтервалу після блювання (30 хвилин не даємо рідину, щоб не спровокувати повторне блювання). Якщо ацетонемічна блювота виражена настільки, що напувати не виходить, то залишається два варіанти й обидва проводяться під безпосереднім контролем лікаря. Це внутрішньовенна регідратація або укол протиблювотного засобу і подальше відпоювання дитини.

Візит до лікаря

У жодному разі не займайтеся самолікуванням. Якщо ви запідозрили у дитини високий ацетон, рекомендуємо відразу ж записатися на прийом до лікаря, щоб швидко стабілізувати стан малюка і не запускати ситуацію.

 

Читайте також:

11 Червня / 2022 Діти

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *