Що робити при струсі мозку у дитини: перша допомога у домашніх умовах

Струс мозку у дитини – тема, що хвилює всіх батьків без винятку. Тому EVA Blog вирішив дізнатися у сімейного лікаря Нефф Вікторії, як визначити струс мозку у дитини та як діяти у подібній ситуації. Нумо розбиратися разом.

Час читання: 2 хвилини та чашка кави ☕

статья доступна на русском языке

Діти падають. Це загальновідомий факт! Хтось раніше і частіше, хтось пізніше та рідше. Найчастіше при падінні в дітей віком молодшого віку страждає саме голова, це пов’язано з досить великим її розміром по відношенню до тулуба на відміну від дорослого. На щастя, завдяки деяким фізіологічним особливостям дітей, реальні ускладнення виникають досить рідко. Але також саме для дітей характерний триваліший безсимптомний період навіть при досить серйозних травмах, що ускладнює своєчасну діагностику і може призводити до відстрочення надання необхідної медичної допомоги. Саме тому важливо уважно спостерігати за дитиною після отримання травми протягом 7-10 днів.

Дуже важливо не тільки те, яким саме чином отримана травма, як вдарилася дитина, об що вдарився, але і на яку поверхню впав, якою частиною голови вдарився, чи є видимі ушкодження, чи була втрата свідомості, чи відразу заплакав і як довго плакав.

Цікаво по темі: Як збити ацетон у дитини в домашніх умовах?

Як визначити струс мозку у дитини?

Діагностикою будь-яких забоїв повинен займатися виключно лікар, тому не варто вдаватися до самолікування, адже це може лише нашкодити дитині.

Якщо так сталося, що малюк все ж таки впав, на що ж слід звернути увагу після отримання травми?

  • Насамперед слідкуємо за поведінкою дитини. Занадто збуджена або млява дитина – погано.

  • Важливо також оцінити апетит, сон малюка. У разі вже сформованого режиму дня, якісь серйозні зміни можуть насторожити батьків. Якщо є відрижка, то оцінюємо її частоту, обсяг, тимчасовий зв’язок з годуванням.
  • Стежимо за місцем травми, щоби не наростала гематома.

  • Також слідкуємо за очима. Вони не повинні косити, закочуватися, роз’їжджатися. Зіниці мають бути однаковими за розміром при рівномірному висвітленні.
  • Стежимо за рухами. Не повинно бути тремору (тремтіння), слабкості в кінцівках. Якщо дитина стала промахуватися рукою повз іграшки або з’явилася втрата раніше освоєних навичок – погано.

  • При появі судом, порізів, непритомності консультація лікаря обов’язкова і в найкоротші терміни.
  • Будь-які гострі виділення з носа/вуха, особливо якщо це кров – погано.
  • Температура при струсі мозку теж може бути. Але в цьому випадку важливо відрізнити від проявів інфекційних захворювань, тому що деякі із симптомів можуть збігатися за часом з отриманням травми. У будь-якому випадку важливо потрапити на прийом до лікаря, щоб з’ясувати причину підвищення температури та отримати рекомендації щодо лікування.

EVA y Viber

Що робити батькам?

  1. Не панікувати, заспокоїтися та постаратися тверезо оцінити ситуацію. За потреби викликати швидку допомогу.
  2. Заспокойте дитину, обмежте фізичні та психоемоційні навантаження.
  3. Якщо є видимі ушкодження шкіри, обробіть їх у разі потреби.
  4. Також до місця травми можна прикласти лід, попередньо обмотавши його чистою тканиною, на 10-15 хвилин.
  5. Намагайтеся показати дитину лікарю для визначення подальшої тактики лікування. Найчастіше огляду дитини та детального розпитування батьків може бути достатньо. Але іноді може знадобитися додаткове обстеження або навіть госпіталізація до стаціонару на 2-3 дні для динамічного спостереження. Вас це не повинно лякати, не відмовляйтеся від медичної допомоги.

Пам’ятайте, своєчасне звернення до лікаря дозволить швидко виключити серйозні травми, а також надати кваліфіковану допомогу для якнайшвидшого одужання. І нехай ваші маленькі бешкетники продовжують пізнавати цей світ, вчитися новому та дарувати вам нескінченну радість!

Читайте також:

25 Березня / 2022 Діти

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
Благодійність