Як вибрати коляску для новонародженого

Поява маленької крихітки на світ – це дуже хвилюючий момент і батькам потрібно до нього як слід підготуватися. Стільки всього необхідно придбати для того, щоб створити для дитини комфортні умови, а також допомогти їй гармонійно рости, розвиватися і вивчати навколишній світ. Однією з найважливіших покупок є коляска для новонародженого. До вибору необхідно підходити дуже серйозно, оскільки купується вона не на один рік. Тому, якщо ви все ще не можете визначитися з моделлю, EVA Blog зараз допоможе з усім розібратися. 

Час читання: 7 хвилин і чашечка чаю ☕

статья доступна на русском языке

Як правильно вибрати дитячий візочок

Пропоную пробігтися найосновнішими критеріями вибору, які варто враховувати перед покупкою. Так, їх чимало, але всі вони дуже важливі, оскільки на кону стоїть комфорт і безпека малюка.

Тип коляски

Це перше, з чого потрібно почати вибір. Сьогодні можна придбати такі види транспортних засобів для дітей:

  1. Люлька. Цей вид коляски відмінно підходить для немовлят і буде експлуатуватися аж до восьмимісячного віку. У ній малюк буде більшу частину часу спати. Люлька має компактні розміри, регульований капюшон, рівне тверде дно, просторе спальне місце і м’яку підвіску, завдяки якій дитину легко і зручно заколисувати. Транспортування коляски дуже просте: люлька легко знімається, а станина складається.
  2. Універсальна (2 в 1, 3 в 1). Якщо ви хочете придбати все й одразу, тоді цей тип коляски ідеально вам підійде. Як правило, вона складається з декількох модулів (двох або трьох), які можна позмінно встановлювати на дитячий транспорт, повністю змінюючи його конфігурацію. Зазвичай у комплект входять люлька і прогулянковий модуль (модель 2 в 1), деякі комплектації мають ще й автокрісло (модель 3 в 1). Такі коляски використовуються з моменту народження малюка й аж до трьох років.
  3. Трансформер.  Поглянувши тільки на назву, стає зрозуміло, що коляски можуть з легкістю змінювати конфігурацію. Вони перетворюються з класичної люльки на сидіння для прогулянок. Таким чином використовувати коляску-трансформер можна як для новонароджених, так і для старших діток.
  4. Прогулянкова. Дана модель підійде вже більш дорослим дітям (від пів року до трьох років). У ній дитина перебуває в сидячому положенні. Прогулянкові коляски дуже популярні з огляду на зручність в експлуатації та надійність конструкції.
  5. Тростина. Легкі, компактні, ідеальні для подорожей і будь-яких інших поїздок. Це різновид прогулянкового візочка, відповідно для новонароджених не підходить, а ось дітки, які вже вміють сидіти, почуваються в таких модифікаціях просто чудово. До того ж коляска-тростина через свою просту конструкцію і легкість в експлуатації є просто мастхев для батьків.
  6. Коляска для двійні. Батькам двох маленьких янголят слід придивитися до спеціальних моделей колясок, які мають дві люльки (або 2 прогулянкові блоки). За конструкцією подвійні коляски можуть бути таких видів:
  • пліч-о-пліч – дітки розташовуються поруч один з одним;
  • тандем або паровозик – люльки розташовані одна за одною;
  • трансформер – як ви вже знаєте, коляска може трансформуватися з люльки в прогулянкову.

Єдине, до чого ви маєте бути готові – вага візочка. Він не буде надто легким через особливості конструкції.

Але якщо ви думали, що на цьому вибір коляски можна закінчити, то поспішаю вас засмутити – ми тільки починаємо. Тому йдемо далі.

Цікаво на тему: Чек-лист речей, які знадобляться кожній жінці на останніх термінах вагітності

Сезонність

Обов’язково потрібно враховувати, в яку пору року з’явиться малюк, адже від цього безпосередньо залежатиме модель коляски. Умовно розділити всі коляски можна на літні, зимові та всесезонні. Пропоную розглянути особливості кожної з них більш детально.

Коляска на зиму

Прогулянки з дитиною на свіжому повітрі потрібно здійснювати й в більш прохолодну пору року. Це необхідно для адаптації організму до різних температур, а також для формування імунітету. Звичайний візок не підійде, тому враховуємо такі моменти:

  • Матеріал. Він має бути досить щільним, щоб захистити дитину від поривів вітру та опадів.
  • Діаметр коліс. Для зими найкраще підходять великі колеса, адже саме вони здатні забезпечити необхідний рівень прохідності та маневровості.
  • Утеплювач. Наявність утеплювального чохла для ніжок або хутряного конверта стане перевагою.

Таку коляску можна використовувати й глибокої осені, коли температура повітря знижується, а пориви вітру стають сильнішими.

Цікаво на тему: Найкрасивіші та найрідкісніші імена для дівчаток і хлопчиків

Коляска на літо

  1. Матеріал. Важливо щоб він мав повітропроникні властивості. Внутрішня оббивка має бути зроблена з натуральних тканин, а зовнішня – з вологовідштовхувальних.
  2. Колеса. Для кращої прохідності й комфортніших прогулянок рекомендую віддавати перевагу моделям з великим діаметром задніх коліс і меншим – передніх.
  3. Наявність вентиляційних отворів. Це дуже важливо для забезпечення пасивного повітрообміну і відведення вологи.
  4. Об’ємний капюшон. Не забуваємо про захист від сонечка. Також бажано, щоб коляска комплектувалася антимоскітним чохлом.

Всесезонні коляски

Такі коляски користуються неабиякою популярністю, завдяки своїй універсальності. Вони укомплектовані всім необхідним для прогулянок взимку і восени, а також мають прогулянковий блок, що добре провітрюється. Не потрібно зайвий раз морочити голову  і шукати коляску за сезоном.

Шукай EVA Blog в Instagram

Тканина

Під час вибору тканини для дитячого візка слід враховувати не тільки естетичні аспекти, а й практичність, комфорт, а також безпеку малюка. Наведу кілька важливих факторів, які допоможуть зробити правильний вибір:

  1. Дихаючі та гіпоалергенні матеріали для внутрішньої оббивки. Оптимальними варіантами є натуральні волокна, такі як бавовна і льон. Вони забезпечують хорошу циркуляцію повітря і не викликають алергії, що особливо важливо.
  2. Стійкість до плям і легкість у догляді. Зберегти ідеально чистою коляску під час експлуатації не вийде. Без плям і забруднень не обійтися, як не крути. Тому потрібно вибирати зовнішню тканину, яку ви зможете швидко протерти ганчірочкою або вологою серветкою, прибравши легкі сліди експлуатації, або ж швидко випрати в пральній машині.
  3. Міцність і зносостійкість. Коляска зазнає постійних механічних навантажень, тому матеріал має бути міцним і стійким до зношування. Добре себе зарекомендували поліефірні волокна, оксфорд, жакард і вінілісшкіра. Вони не тільки мають високі експлуатаційні характеристики, а й невибагливі у догляді.
  4. Колір. Це все справа смаку, але краще не брати такі кольори, на яких одразу будуть помітні сліди експлуатації. Також враховуйте, що для літнього сезону краще брати світлі відтінки тканини, щоб уникнути сильного нагріву коляски.
  5. Тканина або шкіра для зовнішньої оббивки. Сьогодні однією з найпопулярніших тканин для покриття коляски є поліефір. Це недороге, екологічне, водонепроникне, стійке до різних ушкоджень, з відмінною теплоізоляцією і захистом від сонячних променів волокно. Щільність тканини може бути різною, від чого багато в чому залежить ціна.

Якщо ми говоримо про шкіру або екошкіру, то тут варто розуміти, що вартість коляски відразу ж збільшується. Але зате ці матеріали більш практичні, за ними легше доглядати (просто протерли вологою ганчіркою і все). Крім цього шкіра (або екошкіра) добре “дихає”, пропускає повітря, міцна та еластична.

Цікаво на тему: Правила догляду за немовлям з перших днів життя

Механізм складання

Це дуже важливий критерій. Обов’язково перед придбанням коляски подивіться наскільки швидко і легко вона складається і розкладається. Сучасні коляски мають модифіковані механізми, які дають змогу це робити без будь-яких надзусиль.

Види амортизації

Важливим аспектом безпеки та комфорту вашого малюка є наявність амортизації в колясці. Вона дає змогу пом’якшувати удари під час переїздів нерівностей і забезпечує більш плавний хід.

Амортизувальний механізм у візку може бути таких видів:

  • пружинна – найпоширеніший вид амортизації, яким укомплектовуються майже всі коляски. Комфорт переміщення транспортного засобу малюка, а також плавність ходу залежать від двох банальних речей – це якість пружин і їхній розмір. При цьому варто враховувати, що в більшості моделей можна регулювати рівень амортизації залежно від віку дитини. Для немовлят потрібна максимально м’яка амортизація, а старшим діткам (від пів року) – трохи жорсткіша, оскільки під своєю вагою вони продавлюють пружину. Таким чином вдається забезпечити однаково комфортну їзду в будь-якому віці;
  • ремінна – найчастіше нею оснащуються коляски для немовлят (люльки). Ремінна амортизація робить хід коляски дуже м’яким і дає можливість плавно заколисувати малюка. Єдиний недолік стосується конструктивних особливостей ременів. Через деякий час вони починають поступово розтягуватися і як наслідок рвуться;
  • ресорна – встановлюється в коляски для немовлят. Ресорна амортизація досить м’яка, відмінно поглинає удари й вібрації, та й загалом мало чим поступається ремінній по комфорту для малюка. Різниця лише в тому, що коляску з ресорною системою можна розгойдувати тільки вперед і назад, тоді як ремінна дає змогу робити це ще й з боку в бік.
  • адаптивна – принцип роботи схожий на пружинний тип, але має один нюанс. Спочатку механізм відпрацьовує з помірно жорстким рівнем амортизації. Але в міру збільшення навантаження на коляску (вага дитини, транспортування речей у кошику тощо) амортизація стає більш плавною і м’якою.

Цікаво на тему: Як правильно годувати дитину з пляшечки

Колеса

Тип і розмір коліс безпосередньо впливають на керованість коляски. Великі колеса підходять для переміщення по нерівній місцевості, в той час, як маневрові коляски з маленькими колесами відмінно підійдуть для міського середовища.

Окремо ще хочеться поговорити про види коліс і матеріали, з яких вони виготовлені.

  1. Надувні – зроблені з якісної гуми, добре поглинають нерівності дорожнього покриття. Але будьте готові до того, що потрібно стежити за тиском у колесах, щоб він був однаковим скрізь. Також є шанс проколоти колесо.
  2. Гелеві – відрізняються високою зносостійкістю, мають досить плавний хід.
  3. Поліуретанові – часто встановлюються на прогулянкові, універсальні коляски та люльки. Вони полегшують вагу конструкції дитячого транспортного засобу, мають високу надійність і довговічність.
  4. Спінена гума – дуже легкий матеріал, який вирізняється високою амортизацією, зносостійкістю і забезпечує м’якість ходу. Але слід враховувати, що спінена гума швидше прийде в непридатність, на відміну від гелевих коліс.
  5. Пластикові – досить неоднозначний варіант і ось чому. Встановлюються такі колеса на коляски-тростини та прогулянкові моделі. Так, вони забезпечують хорошу маневровість, мало важать, але при цьому мають погану прохідність. Пластикові колеса більше підійдуть для рівних асфальтованих доріг, оскільки в інших умовах коляску буде трясти, що доставляє дискомфорт.

За типом установки колеса можуть бути статичними, поворотними, комбінованими (задні – статичні, передні – повертаються на 360°). Тут ви вже вибираєте найбільш зручний варіант. У переважній більшості випадків новоспечені батьки віддають перевагу комбінованим колесам.

Порада: Якщо для вас критично важливий максимальний комфорт в експлуатації візка, вибирайте моделі з подвійними колесами.

Система безпеки

Безпека понад усе! Якість ременів безпеки, наявність бампера або планки, а також можливість регулювання ручок за висотою – це три першорядні чинники, які варто враховувати. Також зверніть увагу на наявність блокування коліс для фіксації коляски на місці.

Кошик для речей

Практичність коляски також залежить від наявності кошика для зберігання дитячого приладдя. Він може бути як тканинним, так і металевим. Другий варіант менш практичний, оскільки під час заїзду на бордюр може заважати та дряпатися.

Цікаво на тему: Як підготувати дитину до появи братика чи сестрички

Ціна

Вартість дитячого візка – це взагалі окрема тема…. Деякі моделі можуть мати цілком прийнятний цінник, а якісь – просто захмарний. Тому вам потрібно знайти баланс між якістю і вартістю, виходячи з ваших фінансових можливостей.

Читайте відгуки

Перед покупкою обов’язково прочитайте відгуки інших батьків про коляски, які вас цікавлять. Це допоможе зрозуміти, наскільки та чи інша модель відповідає заявленим характеристикам і очікуванням.

Як бачите, вибір коляски – це те ще випробування. Головне пам’ятати, що безпека і комфорт вашої дитини завжди мають бути на першому місці. Обов’язково відвідайте кілька магазинів, порівняйте моделі та поставте продавцям усі запитання, які вас цікавлять, щоб вибрати найкращий варіант.

Читайте також:

13 Вересня / 2023 Діти

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *